5 Opphevelse av energiloven § 4-2 tredje ledd
5.1 Departementets høringsforslag
Departementet foreslo i høringsnotatet å fjerne informasjonsplikten nedfelt i energiloven § 4-2 tredje ledd. Informasjonsplikten ble innført for å sikre departementet en oversikt over prosjekter under planlegging, slik at konkurrerende prosjekter inngikk i vurderingen av den enkelte konsesjonssøknad og slik at den samfunnsøkonomiske vurderingen ble mest mulig fullstendig. Departementets vurdering er at dette behovet ivaretas på andre måter enn gjennom informasjonsplikten. Ved å fjerne bestemmelsen oppnås samtidig en forenkling, og unødvendige tolkningsspørsmål rundt informasjonspliktens omfang og innhold kan unngås.
Utbygging av utenlandsforbindelser må sees i sammenheng med investeringer i det innenlandske nettet. Departementet legger til grunn at prosjektutviklere på et tidlig tidspunkt også av egeninteresse gjør sine planer kjent for den systemansvarlige og involverer seg i Statnetts arbeid med kraftsystemutredning. Statnett skal også omtale egne planlagte utenlandsforbindelser i kraftsystemutredningen. På denne måten vil departementet bli kjent med planlagte utenlandsforbindelser tidlig nok i prosessen.
Departementet understreker at aktører som ønsker å etablere utenlandsforbindelser vil være tjent med tidlig dialog med Statnett. Departementet viser til at det vil kunne lette den senere konsesjonsbehandlingen dersom det er tatt hensyn til prosjektet i Statnetts nettutviklingsplaner.
5.2 Høringsinstansenes syn
Flere høringsinstanser gir generell støtte til departementets forslag, men går ikke eksplisitt inn på den delen som omfatter fjerning av dagens informasjonsplikt overfor departementet. Noen aktører, slik som Advokatforeningen, Statkraft og Lyse Produksjon AS gir uttrykkelig støtte til opphevingen av informasjonsplikten ved planlegging av en utenlandsforbindelse. På den annen side går Distriktenes energiforening (Defo), Elkem AS, Eyde-nettverket, Hydro Energi AS, Industriel AS og Norsk Industri imot oppheving av informasjonsplikten. Det begrunnes særlig i ønsket om transparens og behovet for kontroll fra offentligheten og myndighetene med planleggingen av slike prosjekter.
5.3 Departementets vurdering
Departementet mener at ordlyden i § 4-2 tredje ledd er uklar med tanke på tidspunktet for når informasjonsplikten oppstår. Bestemmelsen gir av den grunn liten merverdi for myndighetene i form av oversikt over, og forutsigbarhet knyttet til planleggingen av slike prosjekter. Departementet mener at kontroll fra offentligheten kan finne sted uavhengig av om det er nedfelt en lovpålagt plikt til å informere myndighetene om planleggingen.
Departementet viser også til annet regelverk som ivaretar hensynet til transparens, jf. blant annet forskrift 19. desember 2014 nr. 1758 om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover og lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova).
Prosjektutviklere vil på et tidlig tidspunkt av egeninteresse gjør sine planer kjent for den systemansvarlige, og vil involvere seg i utarbeidelsen av Statnetts kraftsystemutredning. Statnett skal også omtale egne planlagte prosjekter i kraftsystemutredningen. Som følge av dette vil departementet bli kjent med planlagte prosjekter tidlig nok i prosessen.