1 Innledning
I St meld nr 38 (1997-98) IT kompetanse i et regionalt perspektiv, la Regjeringen fram sitt syn på etablering av et IT-miljø på Fornebu.
Da Stortinget den 15.06.98 behandlet meldingen og Innst S nr 232 (1997-98), ga flertallet i Næringskomitéen en rekke merknader og uttalte bl a at;
«Komitéen støtter at det etableres kunnskapsintensiv næringsvirksomhet på Fornebu og at det utvikles konkurransedyktig IT-senter på området.»
og videre at;
«Komitéen støtter videre at deler av framtidig vekst i utdanningskapasiteten og forskning innen IT bør kunne lokaliseres til Fornebu og integreres i og tilknyttes relevant næringsvirksomhet. Dette må skje etter avtale med de etablerte utdannings- og forskningsinstitusjonene på en slik måte at disse institusjonene styrkes.»
Det ble i Innst S nr 232 (1997-98) også vist til Stortingets behandling av Innst S nr 2 (1997-98). Familie-, kultur- og administrasjonskomitèens flertall (alle unntatt Sosialistisk Venstreparti) støttet i merknader idèen om opprettelsen av et nasjonalt IT- og kunnskapssenter på Fornebu.
Regjeringen legger i denne meldingen fram sitt syn på enkelte gjenstående spørsmål vedrørende planene om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Disse er i første rekke knyttet til areal og eiendomsforhold, organisering samt lokalisering av utdannings-, forsknings- og inkubatoraktivitet.
Da Stortinget den 28.05.98 behandlet Dok 8:82 (1997-98) og Innst S nr 193 (1997-98) fra Kirke-, utdannings- og forskningskomitèen, ble det vedtatt at;
I «Stortinget ber Regjeringen legge til rette for etablering av et kompetansesenter på Fornebu i samarbeid med etablerte utdanningsinstitusjoner og kunnskapsbedrifter», og
II «Stortinget ber Regjeringen snarest komme tilbake med alle nødvendige praktiske tiltak i forbindelse med etablering av et kompetansesenter på Fornebu.»
Regjeringen vil føre en offensiv IT-politikk som stimulerer næringsutvikling i hele landet. Regjeringens mål i Næringsrettet IT-plan framlagt våren 1998, er at avansert bruk av IT skal bli et av de viktigste konkurransefortrinn for norsk næringsliv. Som del av denne visjonen er det et overordnet mål for Regjeringen å stimulere til nyskaping og vekst i IT-næringen selv. Viktige deler av denne politikken er styrket utdanningstilbud innen IT, økt satsing på IT-rettet forskning og utvikling og styrket samspill mellom utdanning, forskning og næringsliv på området i regionale kompetansemiljøer. Et IT- og kunnskapssenter på Fornebu vil bidra til en offensiv IT-politikk.
Regjeringen har tatt initiativ for å realisere et nasjonalt IT- og kompetansesenter på Fornebu. I dette arbeidet er det lagt avgjørende vekt på Stortingets merknader. Målet er å skape et senter med relasjoner både nasjonalt og internasjonalt. Globalisering og utbredelse av grenseoverskridende informasjons- og kommunikasjonsnett fører til at landegrenser får stadig mindre betydning. Ikke minst gjelder det for IT-relatert virksomhet. Som ledd i en strategi for å utvikle sterke regionale kompetansemiljøer, er det viktig å ha noen store, tunge miljøer med internasjonalt kontaktnett. Et IT- og kunnskapssenter på Fornebu vil kunne bli et av de store sentrene i Norge. Internasjonale kontakter og samarbeid vil gi verdifulle impulser både til næringsliv og utdannings- og forskningsmiljøene i Norge.
Ved utformingen av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu vil Regjeringen legge vekt på Stortingets tidligere forutsetning om at inntektene fra avhending av tomtene på Fornebu, anslått til 2,3 1999 mrd kroner, skal finansiere ny hovedflyplass på Gardemoen. Det vises i den forbindelse til Stortingets vedtak i Innst S nr 1 (1992-93), vedtak 4;
«Utbygging av hovedflyplassen organiseres som et aksjeselskap, heleiet av staten ved Luftfartsverket. Selskapet blir tilført statens del av verdiene på Fornebu.»
Både i Innst S nr 2 (1997-98), Innst S nr 193 (1997-98) og Innst S nr 232 (1997-98) gis merknader til hvordan etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu kan gjennomføres. Regjeringen har vurdert merknadene, og i den grad Regjeringen ser det praktisk mulig er det tatt hensyn til disse.
I St prp nr 1 (1998-99) for henholdsvis Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, gis en orientering om status i framdriften. Staten har hittil solgt andeler av sitt areal på Fornebu til Norske Skogindustrier ASA, SAS Park Royal Hotell og Telenor AS. Telenor vil som Norges største aktør på IT-området, bli en viktig part for aktiviteten i IT- og kunnskapssenteret. Det er etablert kontakt med aktuelle utdanningsinstitusjoner som har kommet med forslag til løsning for utdanningsaktiviteten som skal etableres på Fornebu. Aktuelle private interessenter er tilskrevet med henblikk på å få synspunkter på etableringen av IT-senteret. De første tiltak knyttet til oppryddingen av forurenset masse på området forventes igangsatt på Telenors område i begynnelsen av 1999. Det er planlagt et felles internasjonalt utbud av Koksa-området sammen med SAS i 1998. For å sikre inntekter i en mellomperiode har Statsbygg annonsert statens eiendommer på Fornebu, eksklusiv Terminalbygget, for midlertidig utleie.
Når det gjelder den videre framdriften av etableringen av IT- og kunnskapssenter, vil denne også være knyttet til reguleringen av området i regi av Bærum Kommune samt forhandlingene med Oslo Kommune som har tilbakefallsrett på store deler av statens eiendom. Regjeringen legger vekt på å forsere arbeidet med å avklare spørsmålet om etterbruk av Terminalbygget.