2 Sammendrag
Regjeringen går inn for at staten aktivt bidrar til etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Som en oppfølging av St meld 38 og Innst S nr 232 foreslås følgende tiltak for å få realisert senteret;
Det legges tilrette for utdannings- og forskningsaktivitet i Terminalbygget. Dette må imidlertid skje i tråd med utdanningsinstitusjonenes egne ønsker og planer. Det tas ikke sikte på etablering av en ny statlig utdannings- og forskningsinstitusjon på Fornebu, i tråd med hva Stortinget og Regjeringen tidligere har forutsatt. Det vil bli etablert utdannings- og forskningsaktivitet, inkludert etter- og videreutdanning og fleksible utdanningstilbud. Dette vil skje i regi av etablerte institusjoner og aktiviteten foreslås lagt til Terminalbygget. Arealbehovet er vurdert til ca 8000 m2.
Ca 200 dekar av de statlige eiendommene som er regulert til næringsformål, inklusiv grunnen under Terminalbygget, selges med IT-føringer. Resterende statlige eiendommer som ikke skal være naturreservater, grønne områder, offentlige veier mm, selges uten bindinger til høyest mulig pris. Videre selges arealene i Terminalbygget, eksklusiv 8000 m2 til forsknings- og utdanningsformål, med IT-føringer til høyest mulig pris.
Staten skal medvirke til etablering av inkubatoraktivitet hvor det samarbeides mellom bedrifter, SIVA og SND. SND har egne virkemidler som er relevante for dette. Aktiviteten legges til Terminalbygget.
En slik tredelt offentlig innsats mener Regjeringen vil sikre at det etableres et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Det viktigste vil likevel være næringslivsetableringer, som er en forutsetning for å få til et miljø preget av innovasjon og nyetableringer slik intensjonen er. Det er også viktig å utnytte senteret som en arena for utdanning og forskning, noe som gir positive synergier både til næringsliv og universitet- og høyskoler.
Det er allerede bestemt at Norges største IT-virksomhet, Telenor, vil samle store deler av sin virksomhet i Oslo-området til Fornebu. Regjeringen vurderer Telenors etablering som et viktig trekkplaster for å få andre IT-relaterte virksomheter til å etablere seg på Fornebu. Gjennom inkubatorvirksomheten er det et mål at små- og nyetablerte bedrifter hjelpes fram og knyttes opp til de større virksomhetene samt forsknings- og utdanningsvirksomheten som lokaliseres til området. Senteret skal også være et knutepunkt innenfor informasjonsteknologi med nettverk til miljøer både nasjonalt og internasjonalt.
Regjeringen viser til Stortingets forutsetning om at salgsinntekter for 2,3 mdr kroner for Fornebu skal overføres Oslo Lufthavn AS for finansiering av den nye hovedflyplassen på Gardemoen, jf bl a Innst S nr 1 (1992-93) om ny hovedflyplass på Gardemoen, St prp nr 1 (1994-95) for Administrasjonsdepartementet, side 20, og Samferdselsdepartementet, side 33. Dette er et overordnet utgangspunkt for disponering av arealene og avhending av eiendommene på Fornebu. Staten har hittil solgt andeler av sitt areal på Fornebu til Norske Skogindustrier ASA, Telenor AS og SAS Park Royal Hotell AS på totalt 270 dekar for ca 575 mill kroner. Det har heftet betydelig usikkerhet ved et inntektsanslag på 2,3 mrd kroner fra avhendingen av de statlige eiendommene på Fornebu, og dette er for høyt.
Når det gjelder utdanningsvirksomheten har de aktuelle institusjonene i sin kontakt med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet lagt vekt på at de ikke ønsker å flytte studenter og vitenskapelig personell til Fornebu før det er etablert IT-relatert næringsvirksomhet som en kan samarbeide med. Framdrift i utbyggingen av utdannings- og forskningsaktiviteten på Fornebu vil derfor måtte relateres til utbyggingstempoet av næringsvirksomheten. Institusjonene forutsetter også at de aktuelle lokalene er klargjort og et visst servicetilbud er etablert.
Utviklingen av området vil måtte skje over en periode på flere år. Telenor vil starte sin byggeaktivitet sommeren 1999 og flytter sin virksomhet til Fornebu tidligst sommeren 2001. Dette er en viktig ramme for utviklingen av senteret.
Når det gjelder avhending av næringseiendommene eid av staten, vil dette skje så snart som mulig etter at kommunedelplan 2 til Bærum kommune foreligger. Koksa-området vil i tråd med EØS-regelverket bli lyst ut internasjonalt for avhending. Dette vil skje før jul dette år. Regjeringen tar sikte på at overdragelse av eiendommene kan skje våren 1999. For områdene må det påregnes at opprydding av forurenset masse, klargjøring av tomtene og selve byggearbeidene vil måtte ta noe tid. Etter en foreløpig tidsplan vil derfor ikke alle deler av IT- og kunnskapssenteret være på plass før 2003.
For å sikre stabile premisser for utdannings- og forskningsaktiviteten går Regjeringen inn for at staten skal stille til disposisjon og eie de deler av Terminalbygget som settes av til utdannings- og forskningsformål. Det opprettes ikke et eget utdannings- og forskningsfond for finansiering av den statlige aktiviteten.
Stortinget har i Innst S nr 232 (1997-98) påpekt at «...utviklingen av et slikt senter på Fornebu ikke må gå på bekostning av næringsliv og utdanningsinstitusjoner i landet for øvrig». Regjeringens IT-politikk vektlegger nettopp det å styrke IT-miljøene i hele landet, jf St meld nr 38 (1997-98) IT-kompetanse i et regionalt perspektiv. Regjeringen vil særlig være oppmerksom på eventuelle negative konsekvenser etableringen kan få for viderutvikling av IT- og kompetansemiljøer andre steder. Det vises til at det er utviklet sterke regionale kompetanse/innovasjonsmiljøer (inkluderer kuvøseaktivitet) i det regionaliserte forskningsparksystemet. Regjeringen vil legge opp til at det knyttes forpliktende koplinger mellom disse miljøene og kompetanse/innovasjonsmiljøet på Fornebu. Tiltak for å styrke de regionale miljøene vurderes, f eks ved bruk av såkornkapitalordningen knyttet opp mot forskningsparksystemet. Det vil bli opprettet regionale såkornutvalg, som gjennom å identifisere og kvalifisere prosjekter og bedrifter, skal sikre fondene et bredt tilfang av prosjekter.
I St prp nr 1 (1998-99) er det foreslått å styrke de fire regionale såkornkapitalfondene med til sammen 160 mill kroner i ansvarlig lån. Videre er det foreslått 25 mill kroner til en ny tilskuddsordning for utvikling av høyhastighetskommunikasjon. Ordningen skal stimulere offentlige virksomheter til å anvende moderne høyhastighets informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Prosjekter i distriktene skal prioriteres. I 1998 ble det opprettet 835 nye studieplasser innen IT med tildeling av nye midler. Ved tildeling av nye studieplasser er det lagt vekt på å sikre en god regional fordeling.
Det er usikkert hvorvidt IT-føringer vil føre til verdireduksjon av eiendommene og hvor stor den eventuelt vil være. Dette vil bl a avhenge av antallet interessenter. Det er imidlertid anslått i en meglervurdering at en slik føring kan gi en samlet verdireduksjon for Koksa-området i størrelsesorden 100 mill kroner eller mer. For statens samlede areal som selges med IT-føringer, ca 200 dekar, vil verdireduksjonen kunne bli i størrelsesorden ca 200 mill kroner. Bruk av 8000 m2 av Terminalbygget til forsknings- og utdanningsvirksomhet i statlig regi vil medføre ytterligere tapte inntekter i forhold til alternativ privat anvendelse. Videre medfører Regjeringens forslag at det bevilges midler til ombygging av utdannings- og forskningsarealer og til investering i inventar og utstyr.