2 Ny bruk av Pilestredet Park
2.1 Reguleringsplan for området
Reguleringsplanen for området omfatter ca. 60 pst. boliger, ca. 20 pst. offentlig/almennyttig formål (skole) og ca. 20 pst. kontor-/næringsvirksomhet. Området vil ferdig utbygd omfatte ca. 135.000 kvm. over bakkenivå. Reguleringsplanen ble vedtatt av Oslo bystyre 19.11.1997 og endelig stadfestet av fylkesmannen 08.06.1998. Boligdelen av Pilestredet Park er antatt å ha et utbyggingspotensiale på ca. 900 boliger.
Vedlagt meldingen følger kart over området. Kartet viser reguleringsformål, feltinndeling og navn på bygningene.
2.2 Byøkologisk program og miljøoppfølgingsprogram
Som en følge av krav stilt av Oslo kommune i forbindelse med reguleringsvedtaket, ble det opprettet et forprosjekt i samarbeid mellom staten og Oslo kommune for å vurdere mulige virkemidler for gjennomføring av en miljøvennlig og økologisk riktig utvikling av området.
Forprosjektrapporten «Fra sykehus til sunne hus. Byøkologisk program for Pilestredet Park» er utarbeidet av Statsbygg og Oslo kommune i samarbeid. Programmet legger til grunn at en miljøvennlig utvikling av området skal følges opp, og at organisering og drift av offentlige arealer er et viktig samarbeidsområde. Staten legger i utviklingen av Pilestredet Park vekt på å ivareta byøkologiske prinsipper innenfor akseptable økonomiske rammer.
Som ledd i utviklingen av Pilestredet Park er det videre utarbeidet et miljøoppfølgingsprogram, datert oktober 1999. Staten og Oslo kommune ønsker å legge et miljøbevisst og langsiktig perspektiv til grunn for utviklingen av Pilestredet Park. Miljøoppfølgingsprogrammet utgjør rammeverket for denne satsingen. Programmet retter seg mot såvel statens og Oslo kommunes etater som private utbyggere, og behandler miljømål i planlegging, utvikling og drift av området.
2.3 Tidsramme for utvikling av Pilestredet Park
Det legges opp til en utviklingsperiode for hele Pilestredet Park innenfor en tidsramme på 5 år regnet fra 01.01.2000. Det er viktig at utviklingen av området kommer i gang umiddelbart etter at området er fraflyttet. Ifølge inngåtte salgskontrakter skal de deler av offentlige trafikkarealer og friområder som grenser mot private felt, ferdigstilles samtidig med ferdigstillelse av private utbyggeres uteområder. Det er viktig at området etter 5 årsperioden ikke fremstår som en byggeplass.
2.4 Utvikling av området for statlige leietakere
2.4.1 Nasjonalt medisinsk museum
På oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet planlegger Statsbygg innplassering av et nasjonalt medisinsk museum i det gamle administrasjonsbygget (felt A1).
2.4.2 Høgskolen i Oslo (HiO)
På oppdrag fra Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet (KUF) har Statsbygg planlagt et prosjekt for Høgskolen i Oslo (HiO) i Pilestredet Park. Utgangspunktet for dette prosjektet var opprinnelig at Øyeavdelingen, Kvinneklinikken, Øre-, nese-, halsbygget og Bakteriologisk institutt, samt deler av Kirurgibygningen tilhørende Thongård AS skulle disponeres til høgskoleformål. HiO har imidlertid i løpet av prosessen påpekt at Patologibygget er godt egnet til høgskoleformål. Bygget er mer arealeffektivt enn alternativene, og høgskolens behov for areal reduseres med 1770 kvm dersom dette bygget benyttes isteden for Øyeavdelingen og Øre-, nese-, halsbygget og Bakeriologisk institutt.
Høgskolens avdeling for sykepleie er i dag lokalisert til Ullevål og Aker sykehus. Leieavtalen med Ullevål sykehus utløper sommeren 2001 uten mulighet for fornyelse. Leieavtalen med Aker sykehus vil bli vanskelig å forlenge utover 3-4 år. Det haster derfor med å finne nye lokaler for sykepleierutdanningen. Patologibygget kan med enkelte tilpasninger tas i bruk av HiOs sykepleierutdanning høsten 2001. Siden høgskolen fraflytter andre lokaler, kan husleien anslått til om lag 9 mill. kroner dekkes innenfor KUFs eksisterende rammer. Tidsperspektivet sammenholdt med byggets egnethet har ført til at Regjeringen mener det er hensiktsmessig at Statsbygg forbereder en innpassing av HiO i Patologibygget isteden for å bruke Øyeavdelingen og Øre-, nese-, halsbygget og Bakeriologisk institutt.
Patologibygget ble sammen med område F1 imidlertid vedtatt solgt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2000. Regjeringen har derfor i St.prp.nr. 23 (2000-2001) om budsjettet 2000 foreslått at salget av Patologibygget og område F1 stanses, og at Patologibygget disponeres til høgskoleformål. Dette frigjør Øyeavdelingen og Øre-, nese-, halsbygget og Bakeriologisk institutt, og Regjeringen har derfor foreslått salg av disse områdene for til sammen 150 mill. kroner i forslaget til statsbudsjettet 2001. Salget forutsetter en omregulering av området til Øyeavdelingen til boligformål.
Regjeringen vil eventuelt komme tilbake til spørsmålet om videre utbygging av lokaler for HiO i Pilestredet Park, nærmere bestemt i Kvinneklinikken og i deler av Kirurgiblokka. I påvente av avklaring av statlig bruk, kan bygningene evt. leies ut for en periode.
2.4.3 Gjenbrukshus
På felt A2 planlegges det et gjenbrukshus, det vil si en nyoppført bygning bygget med stor grad av gjenbruksmaterialer. Bygningen er tenkt å romme ca. 40 leiligheter (totalt ca. 4300 kvm) som skal benyttes til omsorgsboliger for Oslo kommune og eventuelt leiligheter for politisk ledelse i departementene.
2.5 Innpassing av studentboliger
Det er mangel på studentboliger i Oslo-området og Regjeringen har derfor i statsbudsjettet for 2001 foreslått å disponere tomter i Pilestredet Park og på Haugerud til studentboliger. Statsbygg vil tilby Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Oslo og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) underprisede festekontrakter til formålet. I reguleringsplanen for Pilestredet Park er det åpnet for bygging av 150 studentboliger, mens det på Haugerud foreløpig ikke er avklart hvor mange studentboliger som eventuelt kan bygges.
Etter innspill fra Statsbygg og studentsamskipnadene har Regjeringen lagt til grunn at SiO og OAS skal tilbys område F1 i Pilestredet Park. Denne tomten egner seg godt til formålet, og er det området hvor studentboligene raskest kan realiseres. Imidlertid ble dette området sammen med Patologibygget vedtatt solgt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2000. Regjeringen har derfor i St.prp.nr. 23 (2000-2001) om budsjettet 2000 foreslått at salget av område F1 stanses, og at tomten disponeres til studentboliger, jf. omtalen ovenfor.