St.meld. nr. 18 (2000-2001)

Salg av eiendommer og fremtidige statlige investeringer i Pilestredet Park

Til innholdsfortegnelse

3 Salg av eiendom

3.1 Solgte områder

Kirurgiblokken ble solgt til Thongård AS i 1998, men overtakelsen og betaling av kjøpesummen finner sted i 2000. På grunnlag av salgskontrakten må staten betale selskapet kr 200.000 per måned fra og med 01.07.1999 på grunn av forsinket fraflytting. Thongård AS skal overta senest 31.12.2000. Selskapet er forpliktet til å starte sine byggearbeider senest 3 måneder etter overtagelse. I 2000 er salg av boligfeltene K og L gjennomført. Kjøperen (selskapene Selmer og OBOS i fellesskap) kjøpte også feltene B, C og H med utbyggingspotensiale på ca. 400 boliger høsten 1999. Utbyggerne er ansvarlig for miljøvennlig riving av påstående rivebygg på egne eiendommer, opparbeidelse av utomhusanlegg og infrastruktur på egne eiendommer samt stor grad av gjenbruk av rivematerialer i egne bygg og utomhusanlegg. Bygningene skal overdras til kjøper senest 31.12.2000. Ved forsinkelse i henhold til ferdigstillelse eller ved levering av området i ikke-kontraktsmessig stand, har kjøper rett til kompensasjon.

Staten er gjennom de inngåtte kontraktene forpliktet til å bekoste opparbeidelsen av utearealer på de områdene som er definert som felles utomhusareal, samt investeringer i infrastruktur frem til tomtegrensene. Brutto salgssum for områdene B, C og H ble 153,5 mill. kroner. Av dette beløpet er 138,5 mill. kroner innbetalt i 1999, mens resten av salgssummen blir innbetalt når området er opparbeidet i henhold til kontraktene med kjøperne. Tilsvarende avtale ble inngått ved salget av feltene K og L, som sommeren 2000 ble solgt for 55 mill. kroner.

3.2 Budsjetterte og mulige fremtidige salg

I 2000 ble det budsjettert med inntekter på totalt 262 mill. kroner fra salg av eiendommer i Pilestredet Park. Ordinært budsjett 2000 ble basert på salg av Kirurgiblokka, samt feltene K og L for totalt 134 mill. kroner. Feltene K og L ble i 2000 solgt for til sammen 55 mill. kroner, mens beløpet for salget av Kirurgiblokka på 101 mill. kroner vil bli innbetalt ved kjøpers overtakelse i løpet av 2000.

Som følge av at Rikstrygdeverket trakk seg fra prosjektet om nye lokaler i Patologibygget og felt F1, ble disse områdene foreslått solgt i 2000, jf.omtalen i St.prp.nr.61 (1999-2000) Omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 2000. Verdien av områdene ble anslått til 128 mill. kroner. På bakgrunn av Regjeringens vurderinger om å disponere Patologibygget til HiO og området F1 til studentboliger, har Regjeringen foreslått å stanse dette salget i forbindelse med nysalderingen av 2000 budsjettet. I realiteten er det tale om en ombytting av salgsobjekter, jf. forslaget til statsbudsjett 2001 hvor Regjeringen går inn for å selge området til Øyeavdelingen og Øre-, nese-, halsbygget og Bakeriologisk institutt i 2001 for til sammen 150 mill. kroner.

Felt F3 (den gamle overlegeboligen), som er regulert til barnehage, planlegges solgt i 2003. Det resterende boligfeltet, F2 (Søsterhjemmet), kan også selges i 2003.

Mangelen på boliger til unge og vanskeligstilte gjør at staten i samarbeid med Oslo kommune vil vurdere bruk av betingelser ved salg av tomter og eiendommer for å sikre økt tilgang til boliger for disse gruppene.

Salg av eiendom i de kommende årene vil bl.a. være avhengig av utviklingen av prosjekter for statlige leietakere og eventuelle prosjekter for spesielle målgrupper som er omtalt ovenfor. Eventuelle forslag om salg av eiendom vil bli fremmet i statsbudsjettet.

3.3 Miljøkrav og salgsverdier

Oppnådd salgspris for feltene B, C, H, K og L vurderes som høy sett i forhold til tidligere oppnådde salgsverdier i sammenlignbare prosjekter. Kjøper har fått høy grad av sikkerhet for at området ferdigstilles i rett tid og med god kvalitet, ved at staten har utført omfattende planlegging og tar ansvar for utbygging av infrastruktur og felles uteområder.

Forut for salget av boligfeltene B, C og H vinteren 1999, var det usikkert om kravene i Miljøoppfølgingsprogrammet ville føre til prisreduksjoner. De store aktørene i byggebransjen viser en bevisst og konstruktiv vilje til å finne kostnadseffektive løsninger på de miljømessige utfordringene. Dette illustreres blant annet ved at de innkomne kjøpstilbud i det alt vesentligste var uten forbehold i relasjon til de byøkologiske kravene. Det ser ut til at markedet vurderer miljøoppfølgingsprogrammet som fremtidsrettede løsninger som innen relativt kort tid vil være et normkrav for bygge- og anleggsbransjen.

Enkelte av de bindingene staten har lagt på kjøper, er staten forpliktet til også å legge på fremtidige kjøpere i Pilestredet Park. Det gjelder blant annet forpliktelsen om å delta i et felles driftsselskap for utearealene der utgiftsfordeling skal skje etter en bestemt delingsnøkkel.