2 Personvernnemndas årsmelding for 2002
2.1 Sammendrag
Dette er Personvernnemndas (PVNs) andre årsmelding. I løpet av året er det kommet åtte klager, hvorav seks er ferdigbehandlet. Erfaringsgrunnlaget er derfor ennå spinkelt. Klagesakene er svært forskjellige, selv om man kan merke seg at tre av årets saker angår videoovervåking i forbindelse med minibankautomat, fasiliteter i et hotell og ekspedisjon ved kasse. Likevel er det ingen grunn til å anta at denne typen saker vil dominere i fremtiden. PVN har også merket seg at individuelle klagere knytter sterke interesser til sine saker - selv om de ikke fremstår som rettslig prinsipielle, har det derfor stor betydning for den enkelte at klagesakene behandles grundig og gis en begrunnelse som klager kan forholde seg til.
Av de seks sakene som er ferdigbehandlet i 2002, er Datatilsynets vedtak omgjort helt eller delvis i en av sakene. Blant klagesakene vil det naturlig nok være en forholdsvis stor andel som det knytter seg tvil til tolkningen av bestemmelsene i personvernlovgivningen. PVN søker å ha for øyet at de konkrete vedtakene også skal bidra til en avklaring av gjeldende rett.
2.2 Innledning
PVN er opprettet med hjemmel i lov om behandling av personopplysninger av 14. april 2000 nr. 31. Loven trådte i kraft 1. januar 2001 og PVN skal behandle klager på vedtak som Datatilsynet fatter etter personopplysningsloven og helseregisterloven.
Personvernnemnda er et uavhengig forvaltningsorgan administrativt underlagt Kongen og Arbeids- og administrasjonsdepartementet.
PVNs arbeid reguleres av personopplysningsloven, forskrifter til denne, samt en instruks som Arbeids- og administrasjonsdepartementet har utarbeidet. Forvaltningsloven og offentlighetsloven kommer også til anvendelse som for forvaltningen for øvrig.
Selv om Arbeids- og administrasjonsdepartementet utarbeider instruks, innebærer dette ikke noen form for instruksjonsmyndighet i enkeltsaker. Departementet kan ikke gi generelle instrukser om lovtolkning eller skjønnsutøvelse.
Personvernnemnda skal årlig orientere Kongen om behandling av klagesakene.
2.3 Oppnevning av medlemmer
Personvernnemnda har syv medlemmer som oppnevnes for fire år med adgang til oppnevning for ytterligere fire år. Første gangs oppnevning skjedde i 2001. Personvernnemndas leder og nestleder oppnevnes av Stortinget, mens de øvrige medlemmer utnevnes av Kongen.
PVN består av følgende personer:
Jon Bing, leder
Gro Hillestad Thune, nestleder
Per Anders Stalheim
Dag Elgesem
Siv Bergit Pedersen
Sidsel Rogde
Hanne I Bjurstrøm.
I tillegg er det oppnevnt personlige vararepresentanter.
2.4 Øvrige organisatoriske forhold
PVN holder sine møter i lokaler utenfor Datatilsynet og Regjeringskvartalet for også på denne måten å markere uavhengighet. PVNs sekretariat var i første halvår plassert hos advokat Eirik Djønne (som virket som sekretariat siden PVN konstituerte seg), men er i siste halvår 2002 overtatt av advokat Camilla Sivesind Tokvam.
Det ble høsten 2002 arbeidet med å etablere egen hjemmeside for Personvernnemnda, www.personvernnemnda.no. Hjemmesiden har lenke fra Datatilsynets hjemmeside, og lenker til personvernrelatert materiale tilgjengelig på Nettet.
2.5 Møter og seminar i 2002
PVN har i 2002 hatt i alt seks møter. Møtene ble i hovedsak nyttet til å behandle klagesaker, men også administrative forhold som arbeidsform og saksbehandling, samt vurdering av budsjett for 2002 og budsjettforslag for 2003 har blitt behandlet i møtene.
PVN arrangerte seminar 31. januar 2002 hvor tema var «Utfordringer Personvernnemnda står overfor». De enkelte temane var: Utfordringer personopplysningsloven gir Personvernnemnda, særskilte problemer knyttet til forskningsområdet og arbeidslivsområdet, forventninger til Personvernnemnda, samt Nemndas samspill med Datatilsynet.
2.6 Klagesaksbehandling
PVN behandlet i 2002 totalt 8 klagesaker. 6 av disse var ferdigbehandlet ved utgangen av året. Oversikt over vedtak, og vedtakene selv er lagt ut på PVNs hjemmesider, samt at vedtakene oversendes elektronisk til Datatilsynet som publiserer disse på egne hjemmesider.
Antallet saker er økt fra 2 i 2001 til 8 i 2002. Prosentvis er økingen høy, men det er likevel et lite antall saker. Erfaringene fra Justisdepartementet som var klageorgan under den tidligere personregisterloven antyder et årlig antall på 10-15 saker. Overgangsordningene ved innføring av den nye personopplysningsloven tok slutt ved utgangen av 2002. Dette innebærer blant annet at alle konsesjoner må fornyes. Datatilsynet har orientert om at det foreligger et forholdsvis stort antall saker til behandling. PVN regner derfor med at man vil få en økning i antallet klagesaker i 2003, men det er vanskelig å anslå hvor stor denne vil være. Man må fremdeles regne med å være i en overgangsfase fra gammel til ny lov, og det vil ennå gå en tid før man får tilstrekkelig erfaring til å gi sikre anslag på hvor mange klagesaker man kan påregne.
Saker som er behandlet i 2002 er:
Sak nr. 1/2002: Avslag på søknad om dispensasjon om forlenget lagring av billedopptak - A-møbler AS. Spørsmål om lagring av videoopptak ved kasse med sikte på sikring av bevis ved misbruk av kredittkort mv. Avslaget opprettholdt.
Sak nr. 2/2002: Avslag på søknad om dispensasjon om forlenget lagring av billedopptak - Posten Norge BA. Opptak ved minibank plassert direkte utenfor banklokaler. Avslaget omgjort, bl a under henvisning til at overvåkingen også representerte økt sikkerhet for brukerne av minibanken.
Sak nr 3/2002: Anmodning om at Personvernnemnda skal gi pålegg til Datatilsynet i sak om innsyn i Den norske Bank ASA. PVN slutter seg til Datatilsynets lovforståelse og vurdering om at det er rett til fullt innsyn i bankens datamaskinbaserte registre. Datatilsynets vedtak opprettholdt.
Sak nr 4/2002: Klage på vedtak om ikke å rette eller slette opplysning i styreprotokoll. Spørsmål om det forelå saksbehandlingsfeil, forholdet til personregisterbegrepet, om uriktige eller ufullstendige opplysninger var registrert var tema. Nemnda sluttet seg til Datatilsynets vurderinger.
Sak nr 5/2002: Klage på pålegg om opphør av fjernsynsovervåkning m.v. - Raddison SAS Plaza Hotell. Fjernsynsovervåkning av bar vil lett kunne bli ansett som krenkende i forhold til gjestenes ønske om diskresjon. Det nødvendige sikkerhetsbehov skulle være ivaretatt ved at baren er betjent. Monitorering av svømmebasseng/treningsrom ble funnet akseptabelt, men ikke opptak. Klagen ble derfor ikke tatt til følge.
Sak nr 6/2002: Klage på Datatilsynets vedtak i sak om delvis avslag på konsesjonssøknad fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) - (ikke ferdig behandlet).
Sak nr. 7/2002: Klage på Datatilsynets vedtak om opphør av bruk av fødselsnummer - Norskespill.no AS. PVN finner det ikke nødvendig for identifikasjon av spillere å benytte fødselsnummer, Datatilsynets vedtak opprettholdes.
Sak nr 8/2002: Klage på Datatilsynets vedtak om overføring av biologisk materiale fra Ullevål sykehus - (ikke ferdig behandlet).
Vedtakene er lagt ut på PVNs hjemmeside, http://www.personvernnemnda.no. Inntrykket av klagesakene er at de først og fremst angår praktiske forhold, og til dels også forhold som ikke har prinsipiell karakter, men oppleves som viktige for klageren. Imidlertid er det på slutten av året kommet saker av mer prinsipiell karakter, særlig sak 6/2002 og 8/2002.
2.7 Regnskap og budsjett for 2002
Personvernnemnda hadde i 2002 en budsjettramme på 1,2 mill. kroner, og fremkommer under kap 1500 Arbeids- og administrasjonsdepartementet i statsbudsjett for 2002.
Totalt forbruk: kr 507.803,-. Personvernnemnda disponerte sin bevilgning til innkjøp av nødvendig litteratur, utstyr, arbeidsgodtgjørelse og reisegodtgjørelse til nemndas medlemmer, godtgjørelse til sekretariat og leie av møtelokaler.
For Personvernnemnda
Jon Bing, leder