8 Oppsummering av satsingsområdene
I meldingen er det foretatt en helhetlig gjennomgang av tiltak og ordninger som er etablert for å ta vare på personell før, under og etter deltakelse i utenlandsoperasjoner. På noen områder er det identifisert behov for ytterligere å styrke innsatsen. Nedenfor oppsummeres områdene regjeringen vil prioritere for den videre utviklingen av personell- og veteranpolitikken.
8.1 Prioriterte satsingsområder i forsvarssektoren
Regjeringen vil:
Være en pådriver internasjonalt i arbeidet med å klarlegge mandater og engasjementsregler før personellet blir sendt ut.
Prioritere forskning på psykiske belastningsskader, med vekt på omfang, årsaksforhold og hvordan slike skader best kan forebygges og følges opp.
Styrke anerkjennelsen av veteraner i Forsvaret og samfunnet. Forsvarets kulturelle virkemidler skal utnyttes bedre.
Vektlegge utviklingen av større åpenhet, omkring Forsvarets deltakelse i utenlandsoperasjoner samtidig som operasjons- og personellsikkerheten ivaretas.
Videreføre samarbeidet med veteran- og arbeidstakerorganisasjonene samt TMO om utviklingen innen personell- og veteranområdet.
Styrke og videreutvikle system for seleksjon og screening. Positiv seleksjon og innføring av rutinemessig screening som grunnlag for forskning, forebygging av sykdommer og skader, og tidlig oppfølging prioriteres.
Sikre forsvarlig og jevnere fordeling av utenlandstjeneste mellom Forsvarets ulike avdelinger og forsvarsgrener.
Evaluere oppsettingsperioden for å oppnå en enda bedre og mer målrettet forberedelsesfase før operasjonen.
Styrke oppfølgingen i misjonsområdet, inkludert fokuset på helse, miljø og sikkerhet. Rutinemessig midtevaluering av større kontingenter som deltar i operasjoner i seks måneder eller lenger vil bli gjennomført.
Bistå med veiledning og støtte til ledere i operasjoner
Nedsette en arbeidsgruppe i Forsvaret for å bedre hjemkomstfasen.
Videreutvikle familiepolitikken, gjennom blant annet å bedre informasjon til familier, samt prioritere tilstrekkelige ressurser til personell avsatt til å arbeide med familiespørsmål.
Anvende helseregisteret som fundament for dokumentasjon, oppfølging og forskning.
8.2 Samarbeid på tvers av samfunnssektorer
Regjeringen vil:
Videreutvikle samarbeidet mellom Forsvaret og det sivile helsevesen for å sikre kompetanseoverføring og en god ivaretakelse av veteraner.
Utvide samarbeidet mellom Forsvaret og fastlegene. I et samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet etablere et prøveprosjekt for samhendling mellom Forsvaret og en forsvarskommune. Hensikten er å utvikle gode modeller for oppfølging av personellet.
Utarbeide en opplæringspakke i militærpsykiatri for leger og psykologer i samarbeid mellom FSAN og RVTS.
Innlede et tettere forvaltningssamarbeid mellom Forsvaret og Arbeids- og velferdsetaten. Dette innebærer å bidra med opplæring av etatens rådgivende leger og nøkkelpersonell fra NAV Arbeidsrådgivning, informasjonssamarbeid, samt styrke systemet med kontaktpersoner.
På initiativ fra Arbeids- og velferdsetaten etablere nærmere samarbeid mellom NAV Arbeidsrådgivning og RVTS.
Vektlegge et godt samarbeid mellom forsvarssektoren og andre sektorer for gjensidig støtte, kompetanse- og erfaringsutveksling.
Videreutvikle samarbeidet mellom FSAN og RVTS. RVTS vil prioritere arbeidet innen veteranområdet.
Videreutvikle samarbeidet mellom FSAN, NKVTS og eventuelt andre utdannings- og forskningsinstitusjoner for styrket samhandling og koordinering.
8.3 Videreutvikling av det internasjonale samarbeidet
Regjeringen vil:
Utvikle et tettere og dypere samarbeid på personell- og veteranområdet mellom de nordiske landene innenfor rammen av NORDSUP.
Vektlegge erfaringsutveksling og samarbeid med andre nasjoner på personell- og veteranområdet.
8.4 Handlingsplan for videreutvikling av personell- og veteranarbeidet
Det er et mål å styrke samarbeidet på tvers av samfunnssektorer, samt oppnå en større forståelse i samfunnet for personellets spesielle oppdrag, situasjon og behov. For å konkretisere og følge opp ambisjonene i meldingen, vil regjeringen utarbeide en handlingsplan som både favner om forsvarssektoren og andre berørte sektorer.
Det videre arbeidet vil bli ivaretatt i tett samhandling mellom de involverte departementer, etater og veteran- og arbeidstakerorganisasjonene. Hvert departement vil være ansvarlig for videreutvikling av tiltak innen sitt virkeområde.