1 Seminarer og publikasjoner i tilknytning til museumsreformen
Seminarer
Museumsreformen; hvorfor, hvordan, med hvem… Arrangert av Norges museumsforbund og ABM-utvikling.
Tre seminarsteder med samme program: 28. oktober 2003 i Bergen, 29. oktober på Gardermoen, 6. november i Tromsø.
Følgende temaer inngikk i programmet:
generell klargjøring og diskusjon av reformen
reformen i et politisk perspektiv
reformen i et museumsfaglig perspektiv
reformen som endring og utvikling av institusjoner
motivasjon og evne til endring
ulike problempunkter og kriterier for en vellykket prosess
gode eksempler
Målgruppen for seminarene var ledelse og ansatte i museene, styremedlemmer, politikere, administrasjon i kommuner og fylkeskommuner. Det var 80 deltakere i Bergen, 120 på Gardermoen og 45 i Tromsø.
Museumsreforma – ei krevjande omstilling! Arrangert av ABM-utvikling 18 og 19. april 2005 på Gardermoen.
Tema for seminaret var endring og utvikling av museet som organisasjon, i lys av museumsreformens store krav til omstilling. Målgruppen for seminaret var ledelse, styrer og representanter for ansatte ved museene, og samlet 90 deltakere.
Museumsreformen – et erfaringsseminar . Arrangert av Kultur- og kirkedepartementet og ABM-utvikling 20. mars 2007 i Villa Stenersen, Oslo.
Noregs Museumsforbund og 10 ressurspersoner fra museumssektoren la fram erfaringer for statsråd Trond Giske og statssekretær Randi Øverland, med en påfølgende rundbordssamtale.
Hvordan styres museene? Arrangert i samarbeid mellom Norges museumsforbund og ABM-utvikling 2. april 2008 på Norsk Folkemuseum, Oslo.
Følgende temaer ble belyst:
styrets rolle og oppgaver, forhold mellom styre og daglig leder/direktør
forhold mellom driftsstyre og eierstyre
lederansvar, ytringsfrihet, lojalitet, medbestemmelse
Målgruppen på seminaret var styreledere og direktør/daglig leder ved museene, og samlet 120 deltakere.
I tillegg har Norges museumsforbund med økonomisk støtte fra ABM-utvikling arrangert seminarer for museumsledere om håndtering av konflikter i arbeidslivet (i 2007), og om utvikling av strategiske planer i museene (i 2008).
Abm-seminar i forbindelse med utformingen av Kulturløftet II
Kultur- og kirkedepartementet arrangerte 22. juni 2009 et seminar om abm-feltet i forbindelse med utformingen av Kulturløftet II. Deltakere var nasjonale aktører og andre representanter fra abm-feltet over hele landet. Seminaret samlet ca. 100 deltakere. Siste del av seminaret var viet stortingsmeldingen om museumsreformen, hvor Norges museumsforbund og seks museer bidro med innspill.
Publikasjoner
Museumsreformen – konsoliderte enheter og nasjonale nettverk . Informasjonsbrosjyre fra Norsk museumsutvikling oktober 2001.
Brosjyren markerte oppstarten for ABM-utviklings arbeid med reformen, med basisinformasjon og argumentasjon for konsolidering og etablering av nasjonale museumsnettverk.
Organisering av museer . Av advokat Gunnar K. Hagen. Utgitt av Norsk museumsutvikling i september 2002.
Notatet ble utarbeidet på oppdrag av Norsk museumsutvikling/ABM-utvikling for å belyse ulike sider av hva en sammenslåing av flere museer innebærer, både juridisk, organisatorisk og i selve prosessen.
Konsolideringsprosessen – presentasjon av ulike erfaringer. Av Stein Devik og Per Morken, Habberstad AS. Utgitt av ABM-utvikling i mai 2003.
Publikasjonen er utarbeidet på oppdrag av ABM-utvikling for å dele erfaringer fra konkret arbeid med prosesser for konsolidering, med en gjennomgang av mulige problempunkter og kriterier for et vellykket resultat.
Konsolidering av museer – råd og vink. Av Terje Haugli Nilsen. Utgitt i ABM-utviklings skriftserie mars 2005, ABM-skrift #15.
Publikasjonen er utarbeidet på oppdrag av ABM-utvikling for å gi råd og støtte til museer som gjennomfører konsolideringer, samt også som generell veiledning i endringsprosesser. Publikasjonen ble utgitt og brukt i forbindelse med reformseminaret «Museumsreforma – ei krevjande omstilling!» på Gardermoen 18-19. april 2005.
MUSEENE I 2025 – ulike scenarier. ABM-skrift #38, mars 2007. Utarbeidet for ABM-utvikling av ECON analyse. Basert på en prosess der 25 inviterte personer fra museumssektoren, andre sektorer og ansatte i ABM-utvikling i løpet av to todagers seminarer, som drivkraft for en vitalisert diskusjon om museenes innhold og relasjon til morgendagens publikum.