Del 3
Spesielle tema
9 Miljøomtalen
Sektorovergripende miljøvernpolitikk
Mål for virksomheten
Regjeringens målsetting om at Norge skal være en pådriver i det internasjonale miljøarbeidet og bli et ledende land innen miljørettet utviklingssamarbeid, er en viktig premiss for Utenriksdepartementets arbeid. Forringelse og ødeleggelse av miljøet er en trussel mot utviklingen globalt og i utviklingsland, og tiltak for å sikre en bærekraftig utvikling er en viktig del av norsk utenriks- og utviklingspolitikk. Utenriksdepartementets hovedmål på miljøområdet er å bidra til å forebygge og løse globale og regionale miljøutfordringer gjennom internasjonalt samarbeid og ved å integrere miljøhensyn i norsk utenrikspolitikk. Norsk innsats på miljøområdet er også et bidrag til å forebygge humanitære kriser.
Innen utviklingssamarbeidet baseres samarbeidet på strategiske satsinger i utviklingslandene i forhold til deres miljøhandlingsplaner, fattigdomsstrategier og andre nasjonale plandokumenter. Norsk innsats for miljørettet utviklingssamarbeid vil omfatte både spesifikke tiltak innen miljø- og ressursforvaltning og sikre at miljøhensyn er en integrert del av det generelle norske utviklingssamarbeidet. I tråd med Pariserklæringen om økt bistandseffektivitet skal Norge også på miljøområdet arbeide for mer effektive samarbeidsformer med givere og mottakere.
I forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 35 Felles kamp mot fattigdom (2003-2004), bad Stortinget om at det utarbeides en handlingsplan for den samlede miljøinnsatsen i norsk utviklingssamarbeid, jf. Innst. S. nr. 93 (2004-2005). Handlingsplanen som nå er ferdigstilt, har en klar erkjennelse av at bevaring av naturens tjenester og ressurser, lokal deltakelse i forvaltning av natur og miljø, og styrking av lokalbefolkningens, inkludert urfolks, rettigheter til naturressursene er en forutsetning for fattigdomsbekjempelse. Planen fokuserer spesielt på biologisk mangfold og bærekraftig naturressursforvaltning og hovedinnsatsen vil bli på dette temaområdet. Andre satsingsområder er vann og sanitær, klimaendringer og tilgang til ren energi, samt miljøgifter. I arbeidet med å gjennomføre planen vil det være viktig å samarbeide med ulike typer aktører både innen det sivile samfunn, myndigheter på nasjonalt og lokalt nivå, samt multilaterale organisasjoner.
Internasjonale prosesser
Oppfølging og støtte til gjennomføring av FNs miljørelaterte tusenårsmål, spesielt mål 7 om bærekraftig utvikling, FN-toppmøtet i 2005, handlingsplanen fra toppmøtet om bærekraftig utvikling i Johannesburg i 2002 (WSSD) samt de multilaterale miljøavtalene representerer sentrale prosesser for å nå målet om en bærekraftig utvikling lokalt og globalt.
WSSD bidro til å løfte fram fattigdomsbekjempelse som et gjennomgripende mål i arbeidet for bærekraftig utvikling. I handlingsplanen fra toppmøtet ble det gitt spesiell oppmerksomhet til de såkalte WEHAB-områdene; vann, energi, helse, landbruk og biologisk mangfold. Norge bidro med en ekstrasatsing på disse områdene i perioden 2003-2005.
Norge har deltatt aktivt i arbeidet med å følge opp erklæringen fra FN-toppmøtet høsten 2005 bl.a. når det gjelder en mer effektiv organisering av FN på miljøområdet. I konsultasjonene om dette, har Norge tatt til orde for en styrking av UNEP slik at organisasjonen kan oppfylle sitt mandat som FNs ledende organ på miljøområdet. I tråd med Soria-Moria erklæringen vil Norge jobbe for å utvikle UNEP til Verdens miljøorganisasjon.
Tilgang på energitjenester er avgjørende for å nå Tusenårsmålene ettersom energitjenester har betydning for helse, utdanning, transport, telekommunikasjon, rent drikkevann og sanitærforhold, og for investeringer i næringsliv og økonomisk aktivitet. Utfordringen med å møte den økende energietterspørselen globalt samtidig som utslipp av klimagasser og skade på miljøet må begrenses kraftig, står sentralt i inneværende toårssyklus for arbeidet under FNs kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD). Norge deltok aktivt i CSD 13 om vann og sanitære forhold og er også aktiv i CSD 14 og 15 som skal resultere i politiske anbefalinger om hva som må gjøres for å nå internasjonale målsettinger på områdene energi, klimaendringer, luftforurensning og bærekraftig næringsutvikling.
Norge er tilsluttet Johannesburgkoalisjonen, en bredt sammensatt gruppe på ca 90 land fra både Nord og Sør, som skal fremme energieffektivitet og økt bruk av fornybare energikilder. Norge deltok aktivt på konferansen om fornybare energikilder i Beijing i november 2005 som blant annet fokuserte på behovet for økt kapasitet og tilgang på teknologi innenfor fornybar energi i utviklingsland. Norge støtter dette arbeidet gjennom UNDP og Verdensbanken. Dette vil gis prioritet også i 2007.
På vannområdet har Norge i 2005 bidratt til oppfølging av Johannesburgmålene gjennom økt satsing innen vannressursforvaltning og støtte til tiltak for bedre tilgjengelighet til rent drikkevann og sanitære tjenester. Engasjementet på vannområdet vil forsterkes i 2007. Norge vil arbeide for at alle skal sikres retten til vann og for forståelsen av vannressurser som fellesgode. Norge vil også fortsette å følge opp kravet om at de ulike FN-organisasjoner som arbeider med vannspørsmål blir bedre koordinert både sentralt og på landnivå.
Mange av verdens fiskebestander utnyttes over eller på grensen av sin bæreevne. Overkapasitet i mange lands fiskeflåter er én årsak, en annen er habitatsødeleggelser, som kan skyldes forurensning fra landbaserte kilder eller bruk av uegnet redskap, samt at det i mange områder er en mangelfull og utilstrekkelig forvaltning. Norge er derfor en pådriver i arbeidet for en reell og effektiv forvaltning, bl.a. gjennom oppbygging av kompetente institusjoner på nasjonalt og regionalt nivå, og fører an i den internasjonale kampen mot ulovlig, uregulert og urapportert fiske (IUU-fiske). Norge arbeider også for å skape forståelse for en helhetlig forvaltning av havets levende ressurser, dvs. en mer økosystembasert forvaltning av kyst- og havområder, bl.a. gjennom Konvensjonen om biologisk mangfold og ved oppslutning om FAOs retningslinjer for ansvarlig fiske. I WTO arbeider Norge for begrensning av subsidier som bidrar til overkapasitet i den globale fiskeflåte. Norge er engasjert i FAOs program FishCode, FAOs havforskningsprogram og deltar aktivt i arbeidet under Havrettskonvensjonen, bl.a. i FNs uformelle, konsultative prosess.
Videre vil Norge fortsatt støtte programmer for bærekraftig utnyttelse av skog og fiskeriressurser i FAO. Dette gjelder bl.a. organisasjonens arbeid mot ulovlig, uregulert og urapportert fiske, arbeidet med revisjon av Konvensjonen om fiske på det åpne hav samt miljømerking av fiskeprodukter.
Norge vil også videreføre støtten til institutter underlagt Den konsultative gruppen for landbruksforskning for å utvikle en bedre forvaltning av naturressurser. Prosjektstøtten gjennom Den internasjonale organisasjon for tropisk tømmer (ITTO) vil videreføres. Spesielt støttes tiltak for å fremme bærekraftige forvaltningssystemer av tropisk tømmer og bekjempe ulovlig hogst, samt innføring av sertifiseringsordninger.
Videre vil regjeringen fortsatt bidra til oppfølgingen av den internasjonale overenskomsten om bruk av plantegenetiske ressurser for mat og landbruk. Avtalen som sikrer fri utveksling av genressurser innen viktige nyttevekster, vil være av stor betydning for forskning og utvikling i landbruket og dermed for den globale matvaresikkerheten. Avtalen er også viktig for å ta vare på det biologiske mangfoldet. Regjeringen vil bidra til finansiering av det globale fondet for frømangfold. Norge vil også aktivt støtte framforhandling at et regime for tilgang til genressurser og fordeling av goder fra bruk av genressurser, herunder forholdet til urfolks tradisjonelle kunnskap.
Norge har tatt initiativ til å bidra til sikring av verdens plantegenetiske arv gjennom arbeidet med å etablere et internasjonalt lager for frømangfold på Svalbard. Langtidslageret for frømangfold er planlagt åpnet i 2007. Norge vil også støtte arbeidet med å bedre offentlig tilgang til bioteknologiske forskningsresultater og metoder.
Byer huser nå halvparten av menneskeheten og bærekraftig urbanisering innebærer store utfordringer. Regjeringen vil bidra til å møte disse utfordringene ved å sette fokus på formelle rettigheter og tilgjengelighet til drikkevann og sanitære tjenester .
Internasjonale avtaler
Norge er part til en rekke internasjonale avtaler på miljøområdet. Oppfølgingen av de tre Rio-konvensjonene er omtalt nedenfor. Regjeringen vil fortsette å støtte utviklingsland i deres implementering av konvensjonene.
Klimakonvensjonen av 1994 forplikter partene til å innføre utslippsreduserende tiltak. Disse ble konkretisert i Kyotoprotokollen fra 1997, som pålegger industrilandene differensierte, kvantitative utslippsforpliktelser for perioden 2008-2012. Protokollen trådte i kraft i 2005, men uten deltakelse av USA og Australia. Det første partsmøte under Kyotoprotokollen fant sted i desember 2005. En interdepartemental arbeidsgruppe under ledelse av Miljøverndepartementet, med deltakelse bl.a. fra Utenriksdepartementet, har vurdert hvordan Norge best kan sikre oppfyllelse av sine forpliktelser under Kyoto-protokollen gjennom bruk av de fleksible mekanismene (kvotehandel, den grønne utviklingsmekanismen (CDM) og felles gjennomføring mellom industriland (JI)), inkludert utforming av et statlig program.
Konvensjonen om biologisk mangfold trådte i kraft 1993 og er ratifisert av 188 land, inkl Norge. Norge har også ratifisert protokollen om handel med og håndtering av levende genmodifiserte organismer (Cartagenaprotokollen). FNs globale tusenårsutredning fra 2005 om naturens tjenester, (Millennium Ecosystem Assessment), viser at situasjonen for det biologiske mangfoldet er alvorlig. Tap av biologisk mangfold og forringelse av økosystemtjenester er identifisert som en barriere i forhold til å nå flere av FNs tusenårsmål. Gjennom det miljørettede utviklingssamarbeidet vil Norge aktivt støtte arbeidet for å nå målet fra Johannesburgtoppmøtet om vesentlig reduksjon i tap av biologisk mangfold innen 2010. Implementering av konvensjonens prinsipper, retningslinjer og arbeidsprogram samt sektorintegrering av biomangfold på alle nivåer vil stå sentralt i denne sammenheng. Trondheimskonferansen om biologisk mangfold vil i 2007 fokusere på 2010-målet og hvordan konvensjonen om biologisk mangfold mest effektivt kan bidra til å nå felles internasjonale mål.
Norge er også part til Konvensjonen om forørkning og tørke som trådte i kraft i 1996 og er ratifisert av 191 land. Konvensjonen har som hovedmålsetting å opprettholde produktiviteten i de tørre og halvtørre økosystemene som grunnlag for fattigdomsreduksjon og bedre levekår. Det legges særlig vekt på forsvarlig forvaltning av jord-, vann- og energiressurser. En viktig målsetting er også å forebygge og redusere effekten av tørke og klimaendring. Gjennomføring av konvensjonen gis høy prioritet fra mange av de fattigste landene, særlig i Afrika, hvor landforringelse, forørkning og tørke utgjør en alvorlig trussel mot både fred og sikkerhet samt sosial og økonomisk utvikling. Støtte til gjennomføring av konvensjonen vil gis prioritet i det norske utviklingssamarbeidet både på nasjonalt og regionalt nivå, bl.a. i tilknytning til støtte til landbrukssektoren og bærekraftig arealforvaltning.
Industrilandene har gjennom ratifikasjon av de globale miljøavtalene og det internasjonale miljøsamarbeidet forpliktet seg til å bistå utviklingslandene i deres gjennomføring av miljøavtalene. Det er opprettet flere finansieringsmekanismer. Den viktigste av disse er Den globale miljøfasiliteten (GEF), som støtter tiltak som gir globale miljøfordeler. I juni 2006 ble forhandlingene om påfylling av kapitalen for GEF for perioden 2006-2009 sluttført. Norge viderefører sitt bidrag på nåværende nivå. I 2005 bidro Norge også både til det nye Spesialfondet for klimaendring (SCCF) under Klimakonvensjonen og til et eget fond for klimaendringer for de minst utviklede landene (LDCF). Begge fondene administreres av GEF. I tillegg bidrar Norge til Ozonfondet under Montrealprotokollen, som støtter prosjekter for utfasing av ozonødeleggende stoffer i utviklingsland. Det ble ført påfyllingsforhandlinger i 2005 for perioden 2006-2008, og Norges bidrag videreføres på om lag samme nivå som tidligere.
Andre initiativ
Gjennom rammeavtalen med FNs miljøprogram (UNEP) ble det i 2005 gitt støtte til en rekke prosjekter rettet mot utviklingsland, særlig i Afrika, innenfor prioriteringene miljøovervåking, -analyser og –informasjon, utvikling og innføring av miljøpolitikk og –lovverk, gjennomføring av internasjonale miljøkonvensjoner og styrking av samarbeidet mellom UNEP og frivillige organisasjoner. Fra og med 2006 trådte en ny, revidert rammeavtale i kraft. I denne avtalen legges støtten på et mer overordnet, strategisk nivå, med toårige avtaler for satsningsområder og støttenivå, med forbehold om Stortingets budsjettsamtykke.
Det gis støtte til Verdensbankens innsats på miljøområdet, bl.a. via et tematisk fond for miljø og sosial utvikling, som forvaltes av Verdensbanken i samråd med Norge og Finland. Fondet gir støtte til tiltak som viser hvordan økt vektlegging av miljø og bærekraftig utvikling i bankens prosjekter og programmer kan bidra til mer effektiv fattigdomsbekjempelse. Aktivitetene omfatter bl.a. prosjekter på landsbygda som kopler strategier for fattigdomsbekjempelse med bærekraftig forvaltning av naturressursene og tiltak for å redusere forurensing særlig i byområder.
For å sikre at handelssystemet bidrar til å fremme bærekraftig utvikling har Norge gått inn for at miljøhensyn ivaretas på alle relevante områder i WTO. I det videre arbeidet i WTO vil Norge videreføre sitt arbeid for at handelsregelverket og multilaterale miljøavtaler skal være gjensidig støttende og sammen bidrar til en bærekraftig utvikling. Norge arbeider videre for å avskaffe handelshindre, for å sikre lettere og billigere tilgang på miljøvennlige varer og tjenester.
Norge er part til Den internasjonale tropiske tømmeravtalen (ITTA) og har deltatt aktivt i reforhandlingen av den nye avtalen som vil tre i kraft i 2008. Miljøperspektivet er styrket i forhold til nåværende avtale. Bærekraftig forvaltning av tropisk tømmer vektlegges og den nye avtalen inneholder henvisning til ulovlig hogst og sertifisering, samt ikke-tømmerbaserte skogprodukter og miljøtjenester. Avtalen omtaler også urfolk og arbeidsstandarder med henvisning til relevante ILO-konvensjoner.
Regjeringens handlingsplan for bærekraftig utvikling følges opp i regi av statssekretærutvalget for Nasjonal Agenda 21. UD deltar aktivt i utvalgets arbeid i forhold til Norges internasjonale engasjement. En revidert handlingsplan vil legges fram i 2007.
Regionalt og bilateralt samarbeid
EU
Under EØS-finansieringsordningene er miljø og bærekraftig utvikling to av hovedinnsatsområdene. Et bredt spekter av miljøtiltak er prioritert i rammeavtalene (MoU) for de 13 mottakerlandene. I 2007 forventes prosjektaktiviteten å være i full gang. Dette vil innebære en vesentlig styrking av norsk støtte og innsats på miljøområdet i de 10 nye EU-landene (Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Kypros og Malta), samt Portugal, Spania og Hellas. Sentrale miljøområder, slik som reduksjon av utslipp av klimagasser, avfallshåndtering, renere produksjon og energiøkonomiseringstiltak og biodiversitet, vil bli gitt prioritet. Flere av landene ønsker å styrke sin administrative kapasitet på miljøområdet. Dessuten har flere land etablert egne fond for frivillige organisasjoner, der miljøområdet vil være et av innsatsområdene.
Russland
I våre nærområder finnes det fortsatt store miljøutfordringer på atomsikkerhetsområdet. For å redusere risikoen for ulykker og forurensing fra atominstallasjoner i Nordvest-Russland og hindre at radioaktivt og spaltbart materiale kommer på avveier har Norge over lengre tid hatt et målrettet og konkret prosjektsamarbeid med Russland. Dette arbeidet har etter hvert blitt en del av en større internasjonal satsning som har gitt konkrete resultater. Norge legger vekt på å styrke samarbeidet med russiske forvaltnings- og tilsynsmyndigheter på dette området, slik at behovet for bidrag fra giverland på sikt faller bort. Atomsikkerhetssamarbeidet med Russland vil fortsette inntil de viktigste oppgavene er løst.
Miljøsamarbeidet med Russland skal bidra til å løse og forebygge felles miljøutfordringer, og bistå russiske myndigheter og næringsliv i å få kontroll over miljøproblemer på russisk side. Videre er det et mål å integrere Russlands miljøvernforvaltning i internasjonalt samarbeid. Hovedsatsingsområder for prosjektsamarbeidet i 2005 har vært beskyttelse av de nordlige havområder, grensenært miljøvernsamarbeid, renere industriproduksjon, kulturminnevern/landskapsvern og vern av biologisk mangfold. Arbeidet med å fremme energisparing og utvikling av alternative energikilder er blitt videreført ved seks regionale enøk-sentra. Det er også gitt støtte til Arktisk råds prosjekter for reduksjon av forurensning samt til frivillige miljøvernorganisasjoners arbeid.
I det fremtidige miljøvernsamarbeid med Russland legges det særlig vekt på å sikre miljøet i grenseområdene og i havområdene i nord. I havmiljøsamarbeidet vektlegges samarbeid om en helhetlig, økosystembasert forvaltning som sikrer miljøet og en bærekraftig bruk av ressursene. I dette ligger samarbeid om kartlegging, forskning og overvåking av miljøet, samt regulering og tilsyn med petroleumsindustrien og andre aktiviteter som påvirker havmiljøet (jf. omtalen av nære havområder nedenfor). Oppbygging av økosystembasert forvaltning i begge land vil beskytte miljøverdiene og legge forutsigbare rammer for næringsvirksomhet i området. Programmet for renere produksjon, samarbeidet om kulturminnevern, landskapsvern, habitatvern og reduksjon av forurensning videreføres.
Polare områder
De arktiske områdene har store miljøverdier og verdifulle levende ressurser. Områdene omfatter noen av de siste, store områdene med uberørt natur og intakte økosystemer i vår del av verden. Samtidig står den arktiske regionen overfor betydelige utfordringer knyttet til påvirkning av miljøet som følge av økt utnyttelse av naturressursene og ytre påvirkninger som forurensning og klimaendringer.
Arktisk råd er viktigste regionale samarbeidsorgan i nord. Sentrale arbeidsoppgaver har vært langtransportert forurensning og klimaendring. Norge har formannskapet i Arktisk råd for perioden 2006-2008. Formannskapet vil være et viktig virkemiddel for å dele erfaringer fra norsk ressursforvaltning i nord videreutviklet gjennom St.meld. nr. 8 (2005-2006) Helhetlig forvaltning av det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten. Arktisk råds klimastudie Arctic Climate Impact Assessment (ACIA) fra november 2004 ga oss en grundig gjennomgang av all tilgjengelig kunnskap om klimaendringene i Arktis og deres virkninger for regionen og verden for øvrig. En viktig prioritering blir å få til en effektiv organisering av oppfølgingen av ACIA og legge spesiell vekt på det arktiske klimasamarbeidet innen forskning/overvåkning og tilpasning til klimaendring.
Miljøvernarbeidet i Antarktis har blitt kraftig styrket de senere årene. Miljøvernprotokollen til Antarktistraktaten trådte i kraft i januar 1998 og stiller strenge krav til all virksomhet i Antarktis. Miljøutfordringer er sentralt på de årlige konsultative møtene under Antarktistraktaten. Aktuelle utfordringer omfatter bl.a. regulering av den voksende turismen i området.
Nære havområder
Miljø- og ressursforvaltning i havområdene rundt Norge og i Østersjøen er underlagt en rekke regionale og bilaterale avtaler og samarbeidsordninger. Av de regionale kan særlig nevnes OSPAR-konvensjonen om beskyttelse av det marine miljø i det nørdøstlige Atlanterhav, Bonn-avtalen om forhindring av oljesøl i Nordsjøen og Fiskerikommisjonen for det nordøstlige Atlanterhav (NEAFC). Norge er også medlem av ICCAT, Konvensjonen om bevaring av atlantisk makrellstørje (tunfisk). På bilateralt plan er det i første rekke de forskjellige fiskeriavtalene som skal sikre bærekraftig utnyttelse av havets fornybare ressurser, og Norge har et nært samarbeid med Russland, EU og de øvrige randstatene om forvaltnings- og kontrolltiltak i så vel Barentshavet som Nordsjøen.
Utskipning av olje fra de russiske nordområdene har økt i omfang med tankskip som passerer nær norskekysten. Som varslet i den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, søkte Regjeringen 15. april 2006 FNs sjøfartsorganisasjon IMO om påbudte seilingsleder langt fra land for å redusere risikoen for skadelige følger av eventuelle uhell eller ulykker. Søknaden ble i juli behandlet i IMOs underkomité for navigasjon, som i sin innstilling skisserer 8 ulike alternative løsninger, hvorav én særskilt anbefales. Komiteens innstilling vil bli behandlet i IMOs sjøsikkerhetskomité (Maritime Safety Committee – MSC) i desember 2006.
Østersjørådet arbeidet i 2005 med miljøspørsmål og bærekraftig utvikling i østersjøregionen primært gjennom sin enhet Balltic21. Dette arbeidet vil fortsette i 2007, blant annet i nært samarbeid med HELCOM, the Helsinki Commission. Norge bidrar til finansieringen av Baltic21 sekretariatet.
Vest-Balkan
Den norske støtten til de ODA-godkjente landene på Vest-Balkan går i hovedsak til støtte for fredsprosesser og viktige reform- og utviklingsprosesser i regionen, og til tiltak av kapasitets- og institusjonsbyggende karakter. Innenfor miljøsiden gis det støtte til tiltak som omfatter bl.a. vann- og avløpsprosjekter, avfallshåndtering, skogbruksforvaltning. Det gis også støtte til prosjekter innen landbrukssektoren for å bidra til å fremme et mer rasjonelt og miljøvennlig landbruk. Innenfor energisektoren gis det støtte til tiltak for å utbedre elektrisitetsnettverkene i landene på Vest-Balkan. Det er gitt støtte til spesifikke ENØK-tiltak for å forbedre energieffektiviseringen og omlegging av energiforbruket i miljøvennlig retning. Det gis også støtte til prosjekter som søker å bidra til bevisstgjøring av lokale myndigheter når det gjelder miljøvern og forurensing. Departementet har også gitt betydelig støtte til mineryddingsprosjekter på Vest-Balkan. I samarbeid med Miljøverndepartementet gis støtte til miljøprosjekter (bl.a. gjennom det regionale programmet for gjenoppbygging på miljøområdet, REReP, under Stabilitetspakten for Sørøst-Europa) og gjennom UNEPs regionale kontor for Europa.
Moldova, Kaukasus og Sentral-Asia
Miljø er ett av de prioriterte områdene for prosjektsamarbeid med Moldova, Sør-Kaukasus og Sentral-Asia. Landene står overfor store utfordringer når det gjelder overgang til mindre forurensende produksjon og mer effektiv bruk av energi. Vannressursene er under sterkt press, noe som kan bidra til å skape konflikter mellom land og etniske grupper. De viktigste temaene er derfor energiøkonomisering og renere industriproduksjon, samt forvaltning av vannressurser. Det gis også støtte til prosjekter for å styrke miljøbevisstheten hos befolkningen, bla. skoleelever og styrking av miljøforvaltningen. Videre gis det støtte til vern av biologisk mangfold, kulturminnevern og økoturisme. Bistanden kanaliseres gjennom norske og internasjonale organisasjoner. I 2005 ble innsatsen trappet opp på alle disse feltene.
Afrika
Gjennomføring av nasjonale strategier og planer for oppfølging av internasjonale miljøavtaler står som en sentral utfordring i afrikanske land. Norge vil søke å samarbeide nærmere med UNEP, AU (Afrikanske Union) og andre utviklingspartnere for å bidra til en langsiktig, koordinert og strategisk styrking av den institusjonelle kapasiteten og kompetansen til å gjennomføre nasjonale handlingsplaner på miljøområdet.
Utfordringene på området vann- og sanitær er spesielt store i Afrika, ikke minst i rurale strøk. Norge vil derfor fortsette å støtte afrikanske initiativ som Rural Water Supply and Sanitation Initiative (RWSSI) og African Water Facility (AWF), som begge styres i regi av Den afrikanske utviklingsbanken. Målsettingen for RWSSI er tilgang til vann- og sanitærtjenester for 80 pst. av befolkningen på landsbygda. RWSSI vil øke investeringene i infrastruktur markant, mens AWF har et større fokus på tilrettelegging og regional samarbeid.
Store deler av Afrika har opplevd matvarekrise de siste årene. Bærekraftig naturressursforvaltning er viktig for å øke matvaresikkerheten, og dette står derfor sentralt i mange av samarbeidsprogrammene i regionen. I Etiopia innehar Norge en ledende rolle for koordinering på giversiden av gjennomføring av FNs forørkningskonvensjon. Dette konvensjonsarbeidet har fokus på matvaresikkerhet og bærekraftig naturressursforvaltning i de fattigste og marginaliserte områdene av landet gjennom strategisk partnerskap med lokale myndigheter, lokale og norske institusjoner og internasjonale utviklingspartnere. I Eritrea legges det stor vekt på matvaresikkerhet gjennom satsing på landbruk, naturressursforvaltning og vannforsyning ved reetablering av bosettinger.
I Zambia støtter Norge et helhetlig program for forvaltning av nasjonalparker og vernede områder, inkludert kapasitets- og kompetansebygging og utbygging av infrastruktur for naturbasert turisme. I Tanzania har Norge i mange år støttet et miljø- og naturressursprogram som omfatter skog, fisk og viltforvaltning. Et nytt 5-årig program planlegges påbegynt i 2007. Norge har i en rekke år samarbeidet med sørafrikanske myndigheter på miljøområdet. Hovedsatsingen i perioden 2006-2009 er forurensning og avfall, biologisk mangfold og godt styresett på miljøområdet. Norge støtter også ørkenforskning gjennom et regionalt prosjekt i Namibia, Botswana og Sør-Afrika. Videre bidrar norsk støtte til det uavhengige nettverket av afrikanske eksperter og frivillige organisasjoner (SASUSG) for å styrke grunnlaget for vern og bærekraftig bruk av naturressurser i det sørlige Afrika. Det vil fortsatt gis støtte til Regnskogsfondet og Utviklingsfondet og til et regionalt samarbeidsprosjekt i regi av WWF Verdens Naturfond for kapasitetsbygging innen naturressursforvaltning.
Det biologiske mangfoldet i Sentral-Afrika er under sterkt press, blant annet fra hogst i regnskogsområdene i regionen. Norge vil bidra til å sikre bevaring av det biologiske mangfoldet og en bærekraftig forvaltning av naturresursene i dette området.
I tillegg blir det gitt støtte til drift av og samarbeid mellom nasjonale genbanker i SADC-regionen. Gjennom støtten til forskningsskipet Fridtjof Nansen har Norge bidratt til kartlegging av fiskeriressurser, utarbeidelse av planer for fiskeriforvaltning i flere land samt til regionalt samarbeid på sektoren.
Asia
Miljø er et av de prioriterte områdene for den norske støtten til regionalt samarbeid i Asia. Miljø er også et prioritert område i samarbeidet med Kina, India og Indonesia. Miljøsamarbeidet i Asia vil særlig være fokusert på de globale/regionale miljøutfordringene knyttet til den raske økonomiske veksten i mange av landene i regionen. I tråd med Paris- erklæringen om bistandseffektivitet vil prioritet bli gitt til å støtte gjennomføring av nasjonale strategier og planer for oppfølging av internasjonale miljøavtaler. Norge vil i samarbeid med andre internasjonale utviklingspartnere bidra til en langsiktig, koordinert og strategisk styrking av den institusjonelle kapasiteten og kompetansen til å gjennomføre nasjonale planer. Støtte vil også bli gitt for å styrke det sivile samfunns, inkludert privat sektors engasjement på miljøområdet.
Latin-Amerika
Retningslinjene for bruk av regionbevilgningen for Mellom-Amerika består av tre hovedsatsningsområder, og ett av disse er å bidra til en bærekraftig bruk av naturressurser. I forhold til sin størrelse er Mellom-Amerika ett av de biologisk sett rikeste områdene i verden. Samtidig er store områder utsatt for økologisk uforsvarlig skogbruk, landbruk og kvegdrift som fører til omfattende økologiske, økonomiske og sosiale konsekvenser, herunder økt sårbarhet ved naturkatastrofer. Regionale tiltak som støttes ivaretar biologisk mangfold og økologisk og økonomisk bærekraft i landbruket. Likeledes støttes tiltak som kan øke og spre kunnskap om metoder for å begrense erosjon og annen forringelse av jorden. I Nicaragua støttes samarbeid om bærekraftig utvikling av naturressurser som grunnlag for økonomisk vekst. Tiltak for å støtte urfolks livsgrunnlag og rettigheter i forhold til tradisjonell bruk av naturressurser har også vært prioritert.
I Brasil vil Norge arbeide for bevaring av artsmangfold. Arbeidet vil støtte lokalbefolkning og urfolks livsgrunnlag og rettigheter i forhold til tradisjonell bruk av naturressurser, og bygges opp i samarbeid med norske, brasilianske og internasjonale interesser. Det kan i 2007 bli aktuelt med miljøsamarbeid med andre enkeltland i Latin-Amerika.
Innføring av miljøledelse i statlige virksomheter – Grønn stat
Hensynet til det ytre miljø synliggjøres ved de rutiner og prosedyrer som er innført i Utenriksdepartementet og Norad. Det er foretatt et utvalg av tiltak på følgende innsatsområder: Energi, innkjøp, avfallshåndtering og transport.
Energi:
Departementet har et databasert energioppfølgingssystem. Systemet hadde oppstart i 2002 og hadde som mål å redusere energiforbruket i departementet med 10 pst. årlig innen 2005. Dette målet er nådd og på Victoria Terrasse/7. juni plassen er energiforbruket nå redusert med 15 pst. Systemet gir kontinuerlig overvåking av energiforbruket (strøm, varme og vann). Energiforbruket registreres rutinemessig hver uke og tiltak settes inn umiddelbart hvis bruken viser avvik oppover. For Norads del er også strømreduksjon et viktig tiltak i deres rutiner og prosedyrer.
Innkjøp:
Både Utenriksdepartementet og Norad har miljøhensyn med som et krav i alle innkjøpsavtaler og i de innkjøp virksomhetene gjør.
Avfallshåndtering:
Det er innført system for papirresirkulering og øvrig kildesortering av avfall i begge virksomheter. Det satses også videre på økt gjenbruk av f.eks. permer, plastlommer m.v. Alt spesialavfall behandles forskriftsmessig i hht. miljømerket kildesortering.
Transportsektoren:
Denne vil være mindre relevant enn de øvrige ettersom tjenestereiser utgjør den alt overveiende delen av denne. Departementet og Norad har relativt liten mulighet til å påvirke valg av reisemåter gitt de aktuelle reisemålene (i all hovedsak utland). Det er imidlertid anskaffet utstyr til video- og telefonkonferanser og dette utstyret blir brukt der dette er mulig. Det er videre inngått en rammeavtale for transport til og fra utland ved flytting av medarbeideres flyttegods, møblering av ambassader og tjenesteboliger i utlandet m.v. der bl.a. miljøvennlig emballasje er vektlagt.
Underliggende etater
Fredskorpset
Miljøledelse (grønn stat) ble innført i 2005 etter en kartlegging som involverte hele staben. Dette er nå en del av styringssystemet. En tiltaksplan ble utarbeidet basert på følgende hovedmål:
Alle ansatte i Fredskorpset forplikter seg til å ta et grønt ansvar.
Fredskorpsets ledelse vil legge til rette for at miljøvennlige tiltak prioriteres i virksomheten.
Fredskorpset vil vurdere miljøhensyn ved alle innkjøp, all avfallshåndtering, ved valg av transportmidler og i bruk av energi.
Fredskorpset vil gjennom eget engasjement søke å videreformidle et grønt ansvar til våre samarbeidspartnere.
10 Likestilling
Likestilling i den eksternt rettede virksomheten
Kvinner og likestilling er et av satsingsområdene for Regjeringens utviklingspolitikk. Satsingen medfører økte bevilgninger med 390 mill. kroner i 2007 og skjer langs to spor: Økte bevilgninger til målrettede tiltak for kvinner og likestilling, og målbar integrering av kjønns- og likestillingsperspektivet. Det opprettes en ny post over utviklingsministerens budsjett til kvinne- og likestillingsrettede formål, se nærmere omtale under kap. 168 post 70 Kvinner og likestilling. Det avsettes til sammen 130 mill. kroner til målrettede tiltak for kvinner og likestilling i arbeidet for fred, forsoning og demokratitiltak, kap. 164 post 70 og humanitær bistand og menneskerettigheter, kap. 163 post 71. Disse midlene vil bl.a. benyttes til oppfølging av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 og den norske handlingsplanen om Kvinner, fred og sikkerhet. I tillegg økes bevilgningene til FNs kvinnefond UNIFEM med 30 mill. kroner og til Verdensbankens likestillingsfond med 15 mill. kroner. Det øremerkes midler til det sivile samfunn og norske organisasjoners arbeid med kvinne- og likestillingsrettede tiltak med 10 mill kroner over kap. 160 post 70. Tilsvarende øremerkes 5 mill. kroner til ODA-godkjente OSSE-land over kap. 164 post 73.
Samlet innebærer dette et betydelig løft i midlene som kanaliseres til målrettede tiltak for kvinner og likestilling, fra anslagsvis vel 1 mrd. kroner i forventet forbruk i 2006 til anslagsvis 1,4 mrd i 2007. Beløpet inkluderer betydelige overføringer til FNs barnefonds (UNICEF) arbeid for grunnutdanning og likestilling, kap. 170 post 76, og til det internasjonale programmet for mikrobicider (IPM) for utvikling av kvinnekontrollerte smittebeskyttelsesmidler mot hiv og aids, kap. 170 post 80. Den samlede bistanden til kvinner og likestillingsformål omfatter likevel et betydelig høyere beløp enn det som fremkommer over. I tråd med integreringsstrategien er kvinner og likestilling ofte et delmål for satsinger innenfor andre samarbeidssektorer, som helse, utdanning, godt styresett osv. Bidrag til FNs befolkningsprogram (UNFPA), kap. 170 post 71 tilgodeser også i flere henseender kvinner og likestilling. I en slik bredere målestokk kan vi spore mer enn 3 mrd. kroner som tilgodeser kvinner og likestilling som hovedmål eller delmål for tiltakene. Utvikling av infrastruktur er av betydning for både kvinner og menn, men regnes ikke med i beløpet med mindre det gjennomføres kjønnskonsekvensanalyser av tiltaket, eller det legges en bevisst strategi for å involvere begge kjønn i planlegging, gjennomføring og evaluering av tiltaket.
Den uavhengige evalueringen av UDs kvinnestrategi (1997-2005) som ble lagt fram i 2006, viser at det er nødvendig med nye grep og mer målrettet innsats i utviklingspolitikken, for å sikre kvinners deltagelse og at utviklingen kommer både kvinner og menn til gode. Kvinnestrategien (1997-2005) vil bli avløst av en handlingsplan for kvinner og likestilling i utviklingspolitikken. Handlingsplanen vil ta utgangspunkt i funnene fra den eksterne evalueringen og vil være gjenstand for en bred konsultasjonsprosess. Det tas sikte på å presentere handlingsplanen tidlig i 2007. Omforente mål og standarder for kvinner og likestilling er etablert i FNs Kvinnekonvensjon og Handlingsplanen fra FNs 4. kvinnekonferanse i Beijing 1995, FNs tusenårsmål samt andre relevante erklæringer. Bærekraftig utvikling fordrer at en setter kvinners formelle rettigheter og økonomiske muligheter i sentrum. Det er opprettet en prosjektgruppe for kvinner og likestilling under ledelse av ambassadøren for kvinner og likestilling, som har bidratt til profileringen av kvinner og likestilling i 2007-budsjettet. Strategi for kvinne- og likestillingsrettet utviklingssamarbeid (1997-2005) har vært rettesnoren for arbeidet i 2005.
Internasjonale prosesser
FNs kvinnetiår 1975-1985 og de internasjonale kvinnekonferansene i Mexico City 1975, København 1980, Nairobi 1985 og Beijing 1995 medførte betydelige løft for det internasjonale samarbeidet for å fremme kvinner og likestilling som forutsetning for fred og utvikling. FNs kvinnekonvensjon ble arbeidet frem av FNs kvinnekommisjon og representerte et avgjørende skritt framover for anerkjennelsen av kvinners rettigheter som menneskerettigheter. Konvensjonen fastslår at stater plikter å ta alle nødvendige virkemidler i bruk for å sikre kvinners rettigheter og likestilling. Den omfatter så vel økonomiske, kulturelle og sosiale rettigheter som familierettslige forhold. Handlingsplanen fra Beijing definerer 12 satsingsområder for arbeidet med å fremme kvinner og likestilling. Flere av disse sammenfaller med hovedprioriteringer i norsk utviklingssamarbeid, som fattigdomsbekjempelse, miljø og menneskerettigheter, styresett, konfliktløsning og fredsbygging, økonomisk utvikling, arbeidsmiljø og helse. Beijingkonferansen ga videre et definitivt gjennombrudd for integreringsstrategien, dvs. at kvinner og likestilling må fremmes som en integrert dimensjon i alle prosesser relatert til fred og utvikling. FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet fra 2000 var en ny milepæl i dette arbeidet. Norsk utviklingssamarbeid har allerede en lang tradisjon for å fremme kvinner og likestilling gjennom en tosidig strategi, som kombinerer målrettede tiltak og integrering av hensynet til kvinner og likestilling i alt utviklingssamarbeid. Gjennom statsminister Stoltenbergs deltagelse i panelet for FN-reform har Norge i 2006 vært en pådriver for en styrket og uavhengig enhet for kvinner og likestilling i det multilaterale utviklingssamarbeidet.
Bilateralt samarbeid
Den bilaterale støtten (inklusive bilateral bistand gjennom multilaterale organisasjoner) til tiltak som har kvinner og likestilling som hovedmål eller delmål, utgjorde i 2005 2,3 mrd kroner (19 pst. av bilateral bistand) mot 2,1 mrd kroner (22 pst. av bilateral bistand) i 2004 og 1,6 mrd (16 pst. av bilateral bistand) i 2003. Dette tyder på en gradvis økning av integreringen av kvinne og likestillingshensyn i det bilaterale samarbeidet.
Når det gjelder den delen av den bilaterale bistanden som er øremerket til regioner og land (03.10 området) utgjorde støtten som har kvinner og likestilling som hovedmål eller delmål i 2005 om lag 1,3 mrd kroner (45 pst.), mot 1,1 mrd (42 pst.) i 2004 og 0,9 mrd (34 pst.) i 2003. Denne typen statistikk må alltid tas med et visst forbehold. Tallene skulle imidlertid tyde på en positiv utvikling når det gjelder integreringen av hensynet til kvinner og likestilling.
Det er primært innenfor bistanden til utdanning, styresett, helse, og hiv og aids at kvinner og likestilling blir registrert som hovedmål eller delmål. Satsingen på å få flere jenter på skolen har vært en internasjonal dugnad, som har oppnådd gode resultater. Kjønnsdiskrimineringen når det gjelder tilgang til skolegang, er blitt mindre i alle verdensdeler. Dette har vært en viktig prioritering i den norske støtten til utdanningssektoren i mange land, som for eksempel Zambia, Tanzania, Nepal og Afghanistan.
Når det gjelder støtten til styresett har det fra norsk side vært lagt vekt på å støtte tiltak som kan øke kvinners deltakelse og beskyttelse mot overgrep og vold, inklusive kjønnslemlestelse. I Bangladesh har arbeidet for å bedre kvinners tilgang til rettsvesenet vært støttet. I Kenya er det gitt støtte til kvinners rettigheter gjennom støtte til føderasjonen av kvinnelige jurister og i Pakistan, til opplæring av folkevalgte kvinner. I Etiopia og Eritrea er det gitt støtte til frivillige organisasjoners arbeid mot kjønnslemlestelse, med utgangspunkt i et rettighetsperspektiv.
Også innenfor helse, og hiv og aids, er kvinne og likestillingsperspektivet tillagt vekt. I Mosambik har feminiseringen av hiv og aids og likestilling fått økt oppmerksomhet i gjennomføringen av den nasjonale helseplanen. I Tanzania har støtte gått til tiltak rettet mot å forhindre mor til barn smitte av hiv og aids.
Det er viktig at arbeidet med å integrere hensynet til kvinner og likestilling også når utover de områdene som tradisjonelt har vært gjenstand for slikt fokus. Derfor vektlegges kvinne og likestillingsretting for eksempel i støtten til landbrukssektoren og annen næringsutvikling. Det samme gjelder i arbeidet for fred, sikkerhet og gjenoppbygging. I dette arbeidet er det et særlig fokus på oppfølging av Regjeringens handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet blant annet i Etiopia, Sudan, Uganda, Liberia, Elfenbenskysten, Nepal, Øst-Timor og Colombia. Handlingsplanen blir nå fulgt opp i samarbeidet med den Afrikanske Union, blant annet når det gjelder de sivile komponentene i den afrikanske beredskapsstyrken som er under oppbygging.
Multilateralt samarbeid
FNs utviklingsprogram (UNDP) og FNs utviklingsfond for kvinner (UNIFEM)
UNDP er det mest sentrale av FNs fond og programmer med hovedoppgave å ivareta FNs utviklingsaktiviteter og er en av de viktigste kanalene for norsk multilateral bistand. Integrering av likestillingsperspektivet er et av de viktigste målene i UNDPs arbeidsprogram og blir betegnet som en –gjennomgående prioritet. Perspektivet skal gjennomsyre alle aktivitetsområder i organisasjonen. Norge har vært en pådriver for å få dette inn i arbeidsprogrammet.
Både en ekstern evaluering og UNDPs egne rapporter om gjennomføring av arbeidsprogrammet viser at mye gjenstår før integreringen av hensynet til kvinner og likestilling er gjennomført på alle områder. Evalueringen viser at likestillingshensynet ofte blir borte underveis og ikke ivaretas i prosjekter og programmer på landnivå. Arbeidet som gjøres er ofte ikke tilstrekkelig dokumentert. Norge har, sammen med andre styremedlemmer, flere ganger tatt dette opp i styret. Norge har også tatt temaet opp i bilaterale samtaler med UNDP. Ledelsen i UNDP har nå tatt dette på alvor og har satt ned en styringskomité ledet av topplederen, Kemal Dervis, som skal påse en systematisk integrering av hensynet til kvinner og likestilling i alle deler av UNDPs virksomhet. Norge vil fortsette å følge opp dette arbeidet i styret og i bilaterale kontakter.
Norge har også arbeidet for å styrke posisjonen til FNs utviklingsfond for kvinner (UNIFEM), som er tilknyttet UNDP. Norge har ment at fondets status må heves, og at fondets leder må få større innflytelse i FN-systemet.
Norsk holdning har vært at dersom kjønnsperspektivet skal få gjennomslag i FNs utviklingsarbeid, er UNDP av avgjørende betydning som den tyngste utviklingsorganisasjonen i FN – og fordi UNDP har en koordinerende rolle på utviklingsfeltet. Samtidig er UNIFEM styrket ut fra en tanke om at fondet kan være en pådriver og en katalysator for å fremme kvinner og likestilling i utviklingssamarbeidet.
FNs befolkningsprogram (UNFPA)
UNFPAs mandat omfatter områder som er viktige for å styrke kvinners stilling: universell tilgang til seksuell og reproduktiv helse, og likestilling med styrking av kvinners stilling. Norge legger UNFPAs strategi, som er utarbeidet i samarbeid med styret, til grunn for støtten. I tillegg har utviklingsministeren i januar 2006 oversendt et flerårig tilsagnsbrev til UNFPA, hvor det gjøres klart at Norge forventer at organisasjonen på en systematisk måte integrerer kjønns- og likestillingsperspektivet i alle programmer, at det reflekteres i overvåkingsarbeidet, samt ved rekruttering til organisasjonen.
FNs barnefond (UNICEF)
Utdanning er avgjørende for jenters og unge kvinners fremtidsmuligheter og kan bidra til å hindre barneekteskap. Norge er en betydelig bidragsyter til FNs barnefond UNICEFs programmer for jenters utdanning. Norsk støtte bidrar også til tiltak og mekanismer som skal ivareta barns rettigheter og gi barn beskyttelse i situasjoner med væpnet konflikt, naturkatastrofer ol. Dette omfatter programmer for å beskytte kvinner og jenter mot vold, menneskehandel, utnytting og misbruk i denne typen nødssituasjoner. Norge har i 2006 økt støtten til UNICEF’s arbeid med å beskytte barn fra vold, seksuell utnytting og misbruk med ca 30 mill. kroner.
Norge bidro med støtte til den første globale FN-studien om vold mot barn. Studien hadde også en kjønnsdimensjon. Denne rapporten vil bli presentert for FNs 61. generalforsamling i 2006, og Norge vil bidra til oppfølging av rapporten både på det globale, regionale og nasjonale plan.
Miljø og bærekraftig utvikling
Norge arbeider for å løfte fram likestillingsaspektene i ulike internasjonale prosesser for miljø og bærekraftig utvikling. Kommisjonen for bærekraftig utviklings spesialsesjoner i 2004 og 2005 (CSD-12 og 13) fokuserte på vann, sanitær og bosetting. Den norske delegasjonen til Kommisjonen for bærekraftig utvikling (CSD) gav i innlegg klart uttrykk for at godt nasjonalt styresett innebærer at kvinner likestilles med menn i beslutningsprosesser, at kvinners spesielle behov innenfor vann, sanitær og bosetting må ivaretas. Videre at kvinner må likestilles når det gjelder arverettigheter og bruksrettigheter til eiendom. Under Kommisjonens 13. spesialsesjon ble det også lansert et spesielt initiativ, kvinnelige ledere for vann, sanitær og hygiene, hvor daværende utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsen var en av initiativtakerne. Initiativet fokuserer spesielt på kvinners og jenters spesielle behov og deres rolle som aktører i vannressursforvaltning lokalt. Norge støtter initiativet økonomisk. I 2006-2007 (CSD 14-15) behandler Kommisjonen temaene energi, klima/luftforurensning og næringsutvikling. Norge vil i denne sammenheng bidra til å sette fokus på kvinners energibehov i forbindelse med husholdningsrelaterte gjøremål, og helseskade, særlig for kvinner og barn, som følge av innendørs luftforurensning. Likestilling av menn og kvinner i beslutningsprosesser knyttet til energiprosjekter er et viktig aspekt i denne sammenheng. Likestillingsaspektene har også stått sentralt i utformingen av FNs utviklingsprograms (UNEP) plan for kapasitetsbygging og teknologistøtte til utviklingsland.
Handlingsplan for miljørettet utviklingssamarbeid, som ble lansert juni 2006, erkjenner at det er de fattigste som lider først og mest når det biologiske ressursgrunnlaget ødelegges og miljøet forringes. Kvinner og barn utgjør majoriteten av de fattigste. I mange utviklingsland er kvinner hovedforsørgere og står for det meste av jordbruksproduksjonen, i tillegg til at de er ansvarlige for å skaffe brensel og vann. Dette gjør kvinner ekstra sårbare for endringer i miljøet, men samtidig betyr det at kvinner innehar verdifull kunnskap om lokale ressurser og er viktige forvaltere og aktører i miljøarbeidet. Erkjennelsen av disse sammenhengene vil være viktig i støtten til tiltak for gjennomføring av miljøhandlingsplanen fra budsjettåret 2007.
Humanitært arbeid
I den humanitære innsatsen blir likestilling og kvinnespørsmål tillagt stor vekt, og det blir fokusert spesielt på FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet. Samtlige samarbeidspartnere har blitt pålagt å ta hensyn til likestilling der det er mulig og relevant. I løpet av året har det blitt gitt støtte på rundt 20 mill. kroner til prosjekter hvor oppfølging av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 er hovedmålsetning eller et sterkt fremtredende element. I tillegg har alle samarbeidspartnere blitt pålagt å legge vekt på kvinner og likestilling i sine humanitære prosjekter. Dette kravet blir presentert både i forhold til de enkelte prosjekter og som et hensyn som skal ivaretas på et mer generelt nivå. I opprettelsen av et internasjonalt helsefond for Myanmar, fikk Norge gjennomslag for at hensyn til kvinner og likestilling ble lagt til som generelt prinsipp, med henvisning til FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325.
Internasjonal innsats og fredsoperasjoner
Norge bidrar med både mannlige og kvinnelige politiinstruktører til politiakademiet i Kabul, ut fra antagelsen om at kvinnelige instruktører kan fungere som rollemodeller og lettere skaper et tillitsforhold til kvinnelige studenter. Et av målene er å styrke innsatsen for rekruttering av kvinnelig politi. Det gjennomføres vervekampanjer spesielt rettet mot kvinner, og forholdene legges til rette for sterkere inkludering av kvinner. Det er også tatt initiativ til å få etablert en enhet innenfor politiet til bekjempelse av familierelatert vold, og det vurderes et tilknyttet prosjekt for etablering av mobilt krisesenter for kvinner som er utsatt for vold i hjemmet.
Konfliktforebygging, fredsmekling, fredsbygging
I Rwanda støtter Norge gjennom Norsk folkehjelp et prosjekt for å styrke kvinners deltagelse i beslutningstaking i det offentlige liv.I Sudan bidrar Norge gjennom Kirkens Nødhjelp med støtte til et prosjekt for å styrke kvinners posisjon i forhold til fredsarbeid og gjenoppbygging gjennom utdanning. 60 kvinner innen fagområder med særlig relevans for dette formålet mottar årlige stipender for å kunne fullføre sin utdanning. Gjennom samarbeid med FN garanteres det for at kvinnene blir inkludert i relevante oppgaver i forhold freds- og oppbyggingsarbeid etter endt utdanning.
Norge støtter FNs arbeid med å utvikle bedre metoder for å styrke kvinners rolle i arbeidet for avvæpning-, demobilisering og reintegrering (DDR) gjennom forskning, trening og utdanning.
Beskyttelse og menneskerettigheter
Norge har som en midlertidig ordning finansiert en likestillingsrådgiver i UNHCR med fokus på beskyttelse av kvinnelige flyktninger i et globalt perspektiv.
Det gis støtte til norske og internasjonale frivillige organisasjoners (Kirkens Nødhjelp, ICRC, Christian Relief Network, Refugee Education Trust Fund) innsats for kvinner og barn på flukt og internt fordrevne bla. i grensetraktene mellom Thailand og Myanmar og inne i Myanmar, afghanske flyktningkvinner i Pakistan, I Kongo støttes internt fordrevne kvinner som har blitt utsatt for seksuell vold. Det gis også støtte til International Womens Tribune Centre’s informasjonsarbeid om FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner fred og sikkerhet, spesielt rettet mot media og til UNIFEMs appell knyttet til arbeid for beskyttelse av kvinner i konflikt i det sentrale Afrika.
Håndvåpen
Det høye antallet ulovlige håndvåpen i sirkulasjon undergraver fredsbestrebelser og forlenger konflikter. Tiltak for å stoppe tilflyt av og samle inn ulovlige våpen er et avgjørende skritt i fredsprosesser. Norske tilskudd til våpeninnsamlinger, bl.a. i det sørlige Afrika, har gitt gode resultater. Det samme gjelder tiltak for å bygge lokal kapasitet, for å holde oversikt over og kontrollere våpen og ammunisjon, gjennomført bl.a. i Tadsjikistan. Det er store forskjeller mellom kvinner og menn når det gjelder misbruk av håndvåpen og virkninger av misbruket. Det er i hovedsak unge menn som skyter og blir skutt, mens det er kvinner som bærer konsekvensene av våpenbruk (pleier syke, mister forsørger etc.). Det er viktig å ta hensyn til denne kunnskapen når tiltak utformes, spesielt når det gjelder innsats rettet mot å redusere etterspørselen av håndvåpen. Den samlede erfaring på dette området vektlegges i det norskstøttede arbeidet for å bedre sammenhengen mellom utviklingstiltak og håndvåpenrelaterte tiltak.
Globale sikkerhetsspørsmål
Vest-Balkan
Den norske bistanden til Vest-Balkan dreier seg i stor grad om å bidra inn mot konfliktforebygging og fredsprosesser i regionen; tiltak for å fremme inter-etnisk/religiøs dialog, forsoningsprosesser, menneskerettigheter og reform av politi og justissektoren. I svært mye av den støtten som ytes har kvinner vært og vil fortsatt være viktige aktører. FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet og Regjeringens handlingsplan for gjennomføring av denne resolusjonen står sentralt i dette arbeidet. Støtten omhandler tiltak innen handlingsplanens tre innsatsområder: 1. Internasjonal innsats og fredsoperasjoner, 2. Konfliktforebygging, fredsmekling og fredsbygging og 3. Beskyttelse og menneskerettigheter. Støtten kanaliseres gjennom norske organisasjoner, bl.a. Den norske Helsingforskomité, Norsk Folkehjelp, Nansen Skolen, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Konfliktrådet, og gjennom en rekke internasjonale organisasjoner bl.a. Stabilitetspakten for Sørøst Europa, Europarådet og Røde Kors.
Som et resultat av krigene på Balkan i 1990-årene, med påfølgende uthuling av rettsikkerheten, fikk organisert kriminalitet og handel med mennesker et oppsving. Arbeidet med å utvikle og støtte prosjekter for å bekjempe menneskehandel har hatt høy prioritet over flere år, og støtten til tiltak innen dette feltet har gradvis økt. I 2005 var støtten på drøyt 45 mill. kroner og gikk til tiltak for ofre, til forebygging, kapasitetsbygging innen den private og offentlige sektor, spesielt innen justis- og politisektoren og til regionalt samarbeid.
Betydelig støtte er gitt til prosjekter med mål å styrke kvinners deltagelse i det politiske liv. I perioden 2001-2005 har det bl.a. blitt gitt mer enn 15 mill. kroner i støtte til Norsk folkehjelps «Kvinner Kan» program, som drives i nært samarbeid med Arbeiderpartiets kvinnenettverk. I 2005 var støtten på i overkant av 3 mill. kroner. Målsettingen med programmet er å bidra til kvinners motivering og deltakelse i valgprosesser både lokalt og nasjonalt, gjennom opplæring av kvinner som er aktive i lokale organisasjoner, politiske partier, fagforeninger, nasjonale institusjoner og media. Ungdomsgrupper og studenter blir også inkludert. Programmet er koordinert med Stabilitetspaktens arbeidsgruppe for likestilling (GTF). En evaluering av programmet for perioden 2001-2004 ble foretatt i 2005. Rapporten viser til positive resultater for kvinners deltakelse og trekker også frem at programmet har medvirket til å bygge ned fiendebilder mellom ulike etniske og politiske grupperinger.
Det har også blitt gitt støtte til ulike småkreditt- og sysselsettingstiltak for å styrke kvinners økonomiske deltakelse; opplærings- og utdanningsprosjekter; styrking av kvinners rettigheter gjennom fri rettshjelp, tiltak mot kjønnsbasert vold og forbedring av kvinners rettigheter, samt til helse og hiv og aids bekjempelse, i alle landene på Vest-Balkan. I Albania støttes UNDP med et program for kapasitetsbygging og integrering av likestillingsperspektivet i planlegging og gjennomføring i offentlig sektor.
Russland/SUS-landene
Norge støtter en rekke kvinne- og likestillingsrettede tiltak i Sentral-Asia, Kaukasus og Moldova. Gjennom Flyktninghjelpen har Norge gitt betydelig bistand til fordrevne flyktninger i Kaukasus, som i hovedsak er kvinner. Støtten er blitt kanalisert til utdanningsprosjekter, menneskerettighetsundervisning og mikrokredittprosjekter.
Hiv og aids er et annet prioritert område hvor kvinner settes i fokus. Dette gjelder blant annet et stort WHO prosjekt i Nord-Kaukasus, med fokus på reduksjon av smitte fra mor til barn. Kvinners legale rettigheter er et annet innsatsområde som gis prioritet, blant annet i Sentral-Asia. Norge støtter et omfattende UNIFEM prosjekt i Kirgisistan om kvinners rett til land.
Som et ledd i gjennomføringen av Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel 2005-2008, er det gitt prioritet til aktivt å støtte tiltak for å bekjempe handel med kvinner og barn både i Sentral-Asia, Kaukasus og Moldova. Det legges opp til en opptrapping av innsatsen mot menneskehandel i 2007, blant annet gjennom et stort prosjekt i regi av Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) i Moldova, med fokus på å sikre retur, rehabilitering og vitnebeskyttelse av ofre for menneskehandel ved retur til hjemlandet.
Det arbeides videre kontinuerlig for å fremme kvinner og likestilling også i henhold til Regjeringens handlingsplan for gjennomføring av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet. Norge fremmer kvinnelige kandidater til stillinger i internasjonale organisasjoner som er involvert i Sentral-Asia, Kaukasus og Moldova. De frivillige organisasjonene som mottar norsk støtte, blir bedt om å redegjøre for hvordan kjønnsperspektivet integreres i prosjektene, og oppfordres til samarbeid med lokale kvinnemiljøer, der dette er aktuelt.
I prosjektstøtten til Russland, Ukraina og Hviterussland er det på de fleste områder en høy deltakelse av kvinner, når det gjelder tiltak som omfatter kunnskapsoverføring og kompetanseutvikling, noe som utgjør majoriteten av prosjektene. Som eksempel kan nevnes «President-programmet», en utvekslingsordning for unge ledere fra offentlig forvaltning og næringsliv i Nordvest-Russland, der Kommunenes sentralforbund og Næringslivets hovedorganisasjon er ansvarlige for gjennomføringen på norsk side. Her har kvinneandelen vært jevnt stigende siden oppstarten i 1999, og fra 2004 har mer enn halvparten av de russiske deltakerne vært kvinner. Et næringsutviklingsprosjekt startet opp i 2003 og retter seg inn mot kvinnelige, bønder som driver økologisk landbruk i Arkhangelsk og Nordland.
Tematiske innsatser
Regjeringens handlingsplan for gjennomføring av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 (2000) om kvinner, fred og sikkerhet
Regjeringens handlingsplan for gjennomføring av Resolusjon 1325 skisserer relevante tiltak for en forsterket innsats for kvinner, fred og sikkerhet, som må integreres i hele departementets virksomhet, inklusive utenriksstasjonene. Handlingsplanen er delt inn i tre, og tar for seg 1) Norges internasjonale innsats og fredsoperasjoner, 2) Konfliktforebygging, fredsmekling, fredsbygging og 3) Beskyttelse og menneskerettigheter. Med handlingsplanen for gjennomføring av Resolusjon 1325 vil regjeringen blant annet intensivere innsatsen både for å øke kvinners deltakelse og innflytelse i sivile og militære fredsoperasjoner, i fredsmekling og fredsbygging, og styrke beskyttelse av kvinner og sikre deres rettigheter i konfliktrammede områder. Parallelt med denne innsatsen skal kjønnsperspektivet innarbeides på alle områder der Norge er involvert i arbeidet med fred, sikkerhet, demokrati og utvikling.
Regjeringens handlingsplan er signert av fem ministere og ble lansert 8. mars 2006 av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Handlingsplanen er utarbeidet av Utenriksdepartementet og Norad, i samarbeid med Forsvarsdepartementet, Justis- og politidepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. Det er også etablert dialog med relevante norske frivillige organisasjoner og forskningsmiljøer. Utenriksdepartementet har det koordinerende ansvaret for oppfølging av handlingsplanen. Det er etablert et Samarbeidsorgan for FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325, bestående av det interdepartementale utvalget, berørte direktorater, relevante forskningsmiljøer og de frivillige organisasjonene, som møtes to ganger årlig. Formålet med dette organet er å etablere en arena for gjensidig utveksling av informasjon, kunnskap og erfaringer i arbeidet med fred og sikkerhet i et kjønnsperspektiv.
Handlingsplanen er et verktøy for en helhetlig og langsiktig innsats, der militære, humanitære og utviklingspolitiske behov sees i sammenheng for å skape fred, sikkerhet og likestilling mellom kjønnene. Alle de fire involverte departementene og Norad skal rapportere på oppfølgingen av handlingsplanen. Målet er at handlingsplanen skal være et levende dokument, og det skal åpnes for revisjoner, endringer og tilføyelser underveis. Rapportgjennomgangen skal offentliggjøres i forbindelse med markeringen av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 den 31. oktober 2006.
Menneskehandel
Hovedfokuset i det norske arbeidet mot menneskehandel er rettet inn mot kvinner og barn som er offer for internasjonal kriminalitet og fraktes over landegrensene for seksuell utnyttelse. Utenriksdepartementets bidrar til oppfølging av Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel gjennom øremerking av 90 mill. kroner over tre år (2006-2009). Midlene benyttes til prosjekter og tiltak i utlandet som skal hindre rekruttering, bistå og beskytte ofre for menneskehandel, samt straffeforfølge bakmenn.
Kvinnelig kjønnslemlestelse
Regjeringens handlingsplan for Norges internasjonale arbeid mot kjønnslemlestelse av jenter ble presentert i 2003. Planen har tre innsatsområder: 1) forebygging av og bidrag til sosial mobilisering mot kjønnslemlestelse; 2) behandling og rehabilitering av jenter og kvinner som har gjennomgått inngrepet; og 3) styrking av kompetansen på alle nivåer i arbeidet mot kjønnslemlestelse. Fire land – Etiopia, Eritrea, Tanzania og Uganda – ble identifisert som særlig relevante med hensyn til oppskalering av satsingen. Etiopia ble utpekt som pilotland for operasjonaliseringen av handlingsplanen på grunn av den sterke utbredelsen av kjønnslemlestelse og Norges lange tradisjoner for samarbeid med lokale, internasjonale og norske frivillige organisasjoner i arbeidet mot kjønnslemlestelse i landet.
Hiv og aids
Over 40 millioner mennesker i verden lever i dag med hiv og aids. Av disse er en økende andel unge jenter og kvinner. I Afrika sør for Sahara utgjør kvinner nærmere 60 pst. av de som lever med hiv og aids. Kvinner, og spesielt unge jenter, er mer utsatt for smitte enn jevnaldrende gutter og menn. Feminiseringen av hiv og aids er mest tydelig i Afrika sør for Sahara, hvor jenter utgjør hele 75 pst. av ungdommer som blir smittet med hiv. Et hovedanliggende i norsk aidspolitikk er derfor tiltak som kan motvirke feminiseringen av epidemien.
Kvinner utsettes for hivsmitte på grunn av mangel på like muligheter og rettigheter mellom kjønnene. Kvinner har i mange samfunn svært begrenset mulighet til å bestemme over egen kropp og livssituasjon. Seksuell vold og overgrep, skadelige tradisjonelle ritualer og skikker, tidlig giftealder, manglende lovmessige rettigheter i forhold til eiendom og landrettigheter, lav utdanning og kjønnsdiskriminering. er strukturelle faktorer som er sentrale i spredningen av epidemien. Fattigdom tvinger mange kvinner til å selge eller bytte sex for andre tjenester, for å kunne overleve og ta vare på sine barn.
Dette er forhold Regjeringen vil ta på alvor og løfte opp i den politiske dialogen. Norge har i sin politiske tilnærming til feminisering av hiv og aids epidemien valgt å knytte tette bånd til det bredere arbeidet med seksuell og reproduktiv helse, kvinner og likestilling.
Migrasjon
I dag er nesten halvparten av de 200 millioner migranter på verdensbasis kvinner, men de er lite synlige som aktører i utviklingsarbeidet. Årsakene til den økende feminisering av det globale migrasjonsbildet er sammensatte. Dette må reflekteres i den innsats som gjøres innen politikkområdet internasjonal migrasjon. Mange kvinnelige migranter er i praksis i en avhengighetssituasjon, hvor det er vanskelig å ivareta egne rettigheter, og hvor det er få muligheter for reell integrasjon i vertslandet. Kvinnelige migranter er overrepresenterte i de uformelle, ukvalifiserte deler av arbeidsmarkedet, blant annet privathusholdninger, med begrenset regulering og innsyn. Det er også behov for å trekke på kompetansen fra innvandrerkvinner i arbeidet med migrasjon og utvikling.
Regjeringen vil støtte forskning, erfarings- og kunnskapsinnhenting på kvinnelige migranter, deres rolle og særskilte behov. Vi vil fremme spesifikke data på kjønn. Vi vil styrke kvinners faglige og menneskelige rettigheter på det formelle arbeidsmarkedet og som selvstendig næringsdrivende. Spesielt fokus vil rettes mot tiltak som styrker sysselsetting, utdanning og yrkesrettet opplæring av kvinnelige migranter, særlig i formell sektor i utviklingsland. Vi vil fortsatt arbeide for forebygging og bekjempelse av menneskehandel gjennom blant annet internasjonalt samarbeid, i tråd med Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel.
Norad
«Strategi for kvinne- og likestillingsrettet utviklingssamarbeid» har fortsatt vært retningsgivende for Norads virksomhet i 2005. St. prp nr. 1 (2004-2005) og tildelingsbrevet legger konkrete føringer om rettighetsbasert utvikling med vekt på kvinners, barns og funksjonshemmedes rettigheter, som et vilkår for Norads tilskuddsforvaltning.
Norads virksomhetsplan 2005 framhevet kvinne- og likestillingsperspektivet. Arbeid med menneskerettigheter med spesielt fokus på kvinner, evalueringen av kvinne- og likestillingsstrategien, samt styrking av arbeidet på tvers i organisasjonen ble spesielt prioritert.
Tilskuddsforvaltning og samarbeid med norske frivillige organisasjoner
Ved behandling av søknader fra de frivillige organisasjonene er det blitt lagt vekt på kvinner og likestilling som tversgående tema. Det har i noen tilfeller vært gitt spesifikke føringer om at organisasjonene skal prioritere tiltak som er relevante for styrking av kvinners stilling, innenfor rammen av de tiltak som Norad støtter. I 2005 ble det i tilsagnene til organisasjonene gitt føringer om prioritering av tiltak rettet mot kjønnslemlestelse. Dette kravet har vært i tråd med oppfølgingen av «Plan for Regjeringens internasjonale arbeid mot kjønnslemlestelse av jenter» (2003).
Kvinner og likestilling har vært en del av den faglige dialogen med organisasjonene i 2005. Omfanget av dialogen varierte i henhold til hvor eksplisitte de ulike organisasjonene er i sitt kvinnefokus. Ett eksempel er diskusjonen rundt Care Norges nye kvinnestrategi. Fokus på kvinner og likestilling var også sentralt i dialogen med SOS-Barnebyer Norge.
I følge statistikken for 2005 har 11 pst. av den totale bilaterale støtten til sivilt samfunn kvinner som hovedmål, mens hele 26 pst. av støtten har fokus på kvinner og likestilling som et viktig delmål.
Tverrsektoriell støtte til spesielle kvinnerettede initiativ i utviklingssamarbeidet, fikk i 2005 en samlet sum på drøyt 58 mill. kroner. Dette er tiltak som har som hovedmål å fremme likestilling.
Norads faglige samarbeid og rådgivning
Evalueringen av Strategi for kvinne og likestillingsrettet utviklingssamarbeid har vært en sentral aktivitet i 2005 der flere avdelinger i Norad har vært involvert. Rapporten pekte bl.a. på behovet for å prioritere ressurser, kompetanse og en reell implementering av de politiske prioriteringene. Den pekte også på behovet for å videreutvikle kompetansen innen nye bistandsformer, som budsjettstøtte. Disse problemstillingene vil ligge til grunn for arbeidet med ny handlingsplan for kvinner og likestilling, som Norad vil delta i.
Gjennom deltakelse i OECD/DAC Gendernet har Norad fokusert på Paris-erklæringen og hvordan den er forenlig med flertallet av giverlands målt om å fremme kvinner og likestilling i utviklingssamarbeidet . For å styrke samarbeidet om denne problemstillingen har Norad bidratt til å blåse liv i det nordiske nettverket av likestillingseksperter i utviklingssamarbeidet. Blant de egnede temaene for en samlet nordisk innsats er nye bistandsformer og implementering av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325om kvinner, fred og sikkerhet.
Det har i 2005 vært en jevn etterspørsel fra ambassadene om faglig veiledning hva angår kvinners rettigheter og hvordan den norske støtten bør vinkles i forhold til Norges samarbeidsland. Erfaringene viser behov for å styrke Norads kompetanse på hvordan hensynet til kvinner og likestilling kan integreres for eksempel i demokrati- og beslutningsprosser, næringsutvikling og økonomisk deltagelse, landbruk, samt fred og forsoning. Feminisering av aidsepidemien er også et fokusområde der Norad må styrke sin innsats og kompetanse i tiden framover.
Norad har i 2005 i arbeidet med handlingsplanen for landbruk lagt vekt på kvinners rolle i landbruket, og dette skal blant annet framheves i pilotlandene for landbruk Malawi og Etiopia. Det har også vært arbeidet med å styrke fokus på de ulike konsekvenser som handelspolitikk har for henholdsvis kvinner og menn. Her er det behov for mer forskning når det gjelder handel og kjønn og problemer med tilgang på kjønnsspesifikke data.
Innen «Olje for utvikling» vil det være behov for kjønnskonsekvensanalyser og en mer systematisk tilnærming til likestilling. Foreløpig er det lagt opp til å fremme kjønnsbalanse i planleggingen av tiltak som gjelder kompetanseutvikling og opplæring.
Integreringen av kvinners rettigheter og likestillingsperspektivet innen utdanning og helse er generelt godt ivaretatt. Det bør likevel understrekes at det fortsatt er et behov for rapportering, tydeliggjøring og videreformidling av gode eksempler innen disse sektorene. Norad gjør mye innenfor disse områdene, uten at det nødvendigvis er synlig i resultatrapporteringen.
Likestilling internt i utenrikstjenesten
Likestilling er integrert i alle deler av personalpolitikken. De personalpolitiske målsettinger skal bidra til at begge kjønn har like reelle muligheter til faglig, personlig og karrieremessig utvikling og til å bruke sin kompetanse. Likestilling skal vektlegges ved ansettelser, lønnsutvikling, opprykk og kompetansegivende oppgaver. Det er et lederansvar å operasjonalisere personalpolitiske målsetninger innen eget virkeområde. Likestilling skal ivaretas og redegjøres for iht. lovens krav.
Organisering
Likestillingsarbeidet i departementet er forankret i toppledelsen/avd. for kompetanse og ressurser. I overensstemmelse med bestemmelsene i tilpasningsavtalen for Utenriksdepartementet, er det opprettet et likestillingsutvalg med representanter fra departementets administrasjon og tjenestemannsorganisasjonene. Lederfunksjonen i utvalget ivaretas annet hvert år av representanter fra hhv. administrasjonen og tjenestemannsorgansisasjonene. Utvalgets rolle er bl.a å påvirke holdninger, foreslå tiltak og synliggjøre resultater.
Overordnet målsetning
minst 40 pst. kvinneandel på alle stillingsnivåer der kvinner er underrepresentert.
Handlingsplan for likestilling 2002 –2006
Handlingsplanen ble vedtatt våren 2002 for en femårsperiode fram til 31.12.2006. En eventuell ny/revidert/videreført handlingsplan gjeldende fra 2007 vil bli vurdert ultimo 2006.
Tabell 10.1 Status kvinneandel fordelt på stillingsgrupper
Stillingskategori | Status 2005 | Mål 2006 |
---|---|---|
Embetsgruppen | 29 | 35 |
Ekspedisjonssjefer | 30 | 35 |
Stasjonssjefer | 15 | 25 |
Ambassade-/ministerråder | 40 | 40 |
Seniorrådgivere/spesialråder | 36 | |
Tjenestemenn/saksbehandlere | 60 | 55 |
Status for tiltak i 2005 og 2006
Rekruttering/tilsetting
Kvinner er oppmuntret spesielt til å søke lederstillinger via oppfordringer på UDs intranett, både av administrasjonen og av tillitsmannsorganisasjonene og i stillingsannonser internt og eksternt,
Bevisstgjøring i rekrutteringsprosessene og i innstillingsrådene – med oppfølging av søkerlister og av søknadsbehandlingen,
Intervjuer av søkere, referanseinnhenting og tilbakemelding til søkere om resultatet, ble i stor grad benyttet ved flytteplanen for 2006,
Likestilling er i 2005 viet stor interesse også fra politiske hold i UD bla gjennom temamøter med representanter for administrasjonen,
Sammensetning av innstillingsråd, og spesielt sammensetningen av embetsrådet, er foreslått endret. Dette krever endring av Personalreglementet som skal reforhandles før det kan behandles i statsråd. Saken følges opp i FU (Forhandlingsutvalget),
Likestilling er vektlagt i den pågående omstillingsprosessen i UD og særskilt omtalt i mandatet for Avdeling for kompetanse og ressurser
Tabell 10.2 Kvinneandel ved rekruttering
Stillingskategori | Utlyste stillinger og antall søkere | Antall kvinnelige søkere | Kvinnelige tilsatte | Andel kvinner totalt | Mål 2006 |
---|---|---|---|---|---|
Embetsstillinger | 60/544 | 118 | 22 | 29 pst. | 35 pst. |
Høyere tjenestemenn | 52/401 | 156 | 21 | 34 pst. | 40 pst. |
Øvrige tjenestemenn | 335/1994 | 1068 | 141 | 64 pst. | 60 pst. |
Oppnådde resultater totalt viste kun en svak forbedring i 2005, dette til tross for at den prosentvise forbedring mht rekruttering av kvinner til de respektive stillingskategoriene er relativt mye forbedret fra 2004.
Ytterligere fokus og aktivitet i 2006 har vært nødvendig og vil være det også i 2007 for å rette opp ubalansen mht fordeling kvinner og menn, særlig på nivået topplederstillinger både «ute» og «hjemme». Det ligger an til en forbedring og til et oppnådd resultat på 20pst. mht kvinner i stasjonssjefsstillinger i 2006. Helhetlig satsing og konkrete handlinger innenfor alle de personalpolistiske arbeidsområdene (ref UDs personalpolitikk) må til for at likestilling er en realitet for alle grupper på alle nivåer.
Det er kun marginale lønnsforskjeller på kvinner og menn i respektive stillingsgrupper, men begrensede muligheter for avansement gir dårligere lønnsutvikling for kvinner.
Kvinner og utviklingstiltak i utenrikstjenesten
Avdelingsvis og regional lederutvikling og oppfølging fortsetter (m/Agenda),
Opplæringsprogram «nye ledere i UD» (2+3 dager), ble tilbudt alle i lederstilling,
Lederutviklingsprogram «vil jeg bli leder?» er gjennomført (med 50 pst. kvinneandel),
Tilbud som Statskonsults «Møteplasser for kvinnelig mellomledere i Staten» ble forsøkt opprettholdt også i 2006, men fikk dårlig respons generelt fra departementer og etater bla med begrunnelse i at kvinner vil delta på samme karrierearena som menn og ikke på en særskilt arena,
UGL kurs – utvikling av grupper og ledere i departementene – ble gjennomført for aspirantene (som har 50pst. kvinneandel),
Individuell karriereutvikling i Staten, et karriereprogram utviklet av Tennebø og Partners i MOD’ s regi (et e-læringsprogram med oppfølgingssamtaler) ble i 2005/2006 testet ut gjennom deltakelse både fra administrasjonen og fra ansatte i svangerskaps-permisjon. Karrierereprogrammet er et individuelt virkemiddel, «hva kan jeg – hva vil jeg – hva gjør jeg, men er også et mulig virkemiddel i et strategisk kompetansesperspektiv knyttet opp mot etablerte utviklingsverktøy som medarbeidersamtaler, karrieresamtaler med mer.
Satsing 2006 og 2007
Departementet vil arbeide videre for å nå likestillingsmål bl.a gjennom omstillingsprosessen i 2006 og videre oppfølging av virksomhetsplaner og tiltak i forbindelse:
UDs personalpolitikiske målsetning herunder lederutvikling, lønnspolitikk og karriereutvikling, inkludert systematisering og synliggjøring av ansattes ressurser,
Lederevalueringssystem og verktøy,
Kompetansemodell/kompetansekartlegging/karriereutvikling,
Rekrutterings- og tilsettingprosessene
søknadsbehandling,
Stillings- og rollebeskrivelser/krav til kompetanseprofil,
Intervjuer/profilanalyser/utvelgelse,
Kulturundersøkelsen i 2005 og årlige arbeidsmiljøundersøkelser,
Likestillingsutvalgets eventuelle rolle og mandat (oppdatering/revidering når ny Tilpasningsavtale er på plass,
Eventuell ny handlingsplan for likestilling utover 2006.