3 Oversikt over samlede tiltak for å ivareta oljevernberedskapen og slepebåtkapasiteten i nordområdene
I St.prp. nr. 1 (2003-2004) for Fiskeridepartementet har Regjeringen redegjort for tiltakene som er eller vil bli iverksatt for å styrke sjøsikkerheten og beredskapen. I forhold til slepebåtkapasiteten i Nord-Norge fremmet Regjeringen forslag om innleie av et slepefartøy og budsjettmessig inndekning for 2003, jf. St.prp. nr. 6 (2003-2004).
Under Stortinget behandling av saken, jf, Innst. S. Nr. 14 (2003-2004), ble det vedtatt følgende romertallsforslag:
«Stortinget ber Regjeringen så raskt som mulig komme tilbake med en langsiktig modell for oljevernberedskapen og slepebåtkapasiteten i nordområdene.»
I Innst. S. Nr. 16 (2003-2004), jf. Dokument nr. 8:128 (2002-2003) og Dokument 135 (2002-2003), fremmes det følgende enstemmige forslag:
«Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2004 legge frem en egen stortingsmelding om oljevernberedskap.»
På bakgrunn av Stortingets vedtak om at Regjeringen så raskt som mulig skal komme tilbake med en langsiktig modell for slepebåtkapasiteten i nordområdene, vil Regjeringen nedsette en hurtigarbeidende gruppe med representanter fra Forsvarsdepartementet og Fiskeridepartementet. Denne arbeidsgruppen skal utrede hvordan en langsiktig løsning kan etableres, og Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om denne saken på egnet måte.
Foruten etableringen av slepebåtberedskapen for Nord-Norge har Regjeringen iverksatt en rekke tiltak for å bedre sikkerhet og beredskapen langs kysten:
Stortinget har nylig vedtatt å utvide territorialgrensen fra 4 til 12 nautiske mil. Dette vil tre i kraft fra 1. januar 2004. Kystverket har på denne bakgrunn sendt ut forslag om påbudte seilingsleder på høring.
Kystverket arbeider med å få etablert et nettverk for mottak av AIS-signaler (automatisk identifisering av skip) med sikte på dekning av hele kysten i løpet av 2004.
Regjeringen har foreslått at det skal etableres en trafikksentral for Nord-Norge i Vardø, jf. St.prp. nr. 65 (2002-2003) Omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet for 2003 og St.prp. nr. 1 (2003-2004) for Fiskeridepartementet.
Det er inngått en intensjonsavtale mellom Fiskeridepartementet og Fiskebåtredernes forbund om et samarbeid for å bedre slepebåtkapasiteten i Nord-Norge. Forbundet representerer i underkant av 100 havgående fiskefartøy som har slepekraft. Forbundet har i midten av oktober 2003 oversendt et forprosjekt om etableringen av et slikt samarbeid, og dette vurderes nå i Kystdirektoratet før saken oversendes departementet.
Fiskeridepartementet er i god dialog med russiske myndigheter om en videreføring og utvikling av samarbeidet innen sjøsikkerhet og oljevernberedskapen i nordområdene. Det tas sikte på å utarbeide en samarbeidsavtale for å utvikle et gjensidig meldings- og informasjonssystem for oljetransporten i Barentshavet og langs kysten. Det er også enighet om å videreutvikle det gode samarbeidet på oljevernsiden.
Arbeidet med å opprette nye mellomdepoter vil fortsette. I 2004 skal Kystverket også starte prosessen med å oppgradere hoveddepotene. I dette arbeidet vil Nord-Norge bli prioritert først.
Kystverket har under utarbeidelse en beredskapsplan for bruk av nødhavn og strandsetting av skip. Innen 5. februar 2004 vil Kystverket formalisere planene i tråd med EU's direktiv om dette.
Redningsselskapet med sine fartøyer og mannskap langs kysten utgjør en viktig partner i sjøsikkerhetsarbeidet. Fiskeridepartementet, Kystdirektoratet og selskapet vurderer nå mulighetene for å utvide samarbeidet.
Fiskeridepartementet har innledet en dialog med oljemyndighetene og oljenæringen om en videreutvikling av samarbeidet knyttet til bruken av de beredskapsressurser som næringen disponerer langs kysten.