3 Programkategori 21.30 Vegformål
3.1 Ryfylkepakken - innkreving av forhåndsbompenger
Prosjektet er omtalt i St.prp. nr. 1 (2001-2002), side 142. Det er søkt om tillatelse til å kreve inn forhåndsbompenger i tre ferjesamband i Rogaland for å finansiere planlegging av to av delprosjektene i Ryfylkepakken: rv 13 Ryfylkeforbindelsen, diverse utbedringer på rv 13 og fylkesvegprosjektet tunnel Espedal - Frafjord, samt rv 519 fastlandsforbindelse til Finnøy.
3.1.1 Omtale av Ryfylkepakken
Fylkesdelplan for areal og transport i Ryfylke 2002-2011 ble vedtatt av Rogaland fylkesting i juni 2001 og godkjent av Miljøverndepartementet i mars 2002. I forbindelse med behandlingen av fylkesdelplanen ble det lagt fram et forslag til utbygging av vegnettet i Ryfylke, inkl. forslag til finansieringsopplegg. Den såkalte Ryfylkepakken omfatter seks delprosjekter som kan realiseres uavhengig av hverandre:
Delprosjekt 1 omfatter i all hovedsak utbedringer på rv 13 som i handlingsprogrammet for perioden 2002-2011 er forutsatt finansiert med statlige midler. Totalt er det forutsatt om lag 140 mill. kr til gjennomføring av disse tiltakene.
Delprosjekt 2 omfatter rv 13 Ryfylkeforbindelsen med undersjøiske tunneler mellom Solbakk i Strand kommune og Hundvåg i Stavanger kommune og mellom Hundvåg og Ev 39 i Stavanger. I tillegg inngår diverse utbedringer på rv 13 og fylkesvegprosjektet tunnel Espedal - Frafjord på fv 492. Kostnadene er foreløpig anslått til om lag 2 mrd. kr.
Delprosjekt 3 omfatter fastlandsforbindelse til Finnøy og ny terminal på Judaberg på rv 519. I tillegg inngår fylkesvegprosjektet Nord-Talgje - Tjul på fv 618. Kostnadene er foreløpig anslått til 450-500 mill. kr.
Delprosjekt 4 omfatter prosjektet rv 46 Sandsfjord bru med tilførselsveger. Kostnadene er foreløpig anslått til i størrelsesorden 250 mill. kr.
Delprosjekt 5 omfatter bygging av ny veg mellom Sauda og Etne i Hordaland, foreløpig kostnadsberegnet til 400-450 mill. kr.
Delprosjekt 6 omfatter flere tiltak på fylkesvegnettet som i sin helhet er forutsatt finansiert og gjennomført av fylkeskommunen innenfor en ramme på om lag 100 mill. kr.
De samlede investeringene er foreløpig anslått til i størrelsesorden 3,5 mrd. kr, og er forutsatt finansiert med om lag 70 pst. bompenger, 20 pst. statlige midler og 10 pst. fylkeskommunale og kommunale midler. Av de foreslåtte prosjektene er det bare Ryfylkeforbindelsen som har potensiale for 100 pst. bompengefinansiering. Bompenger inngår imidlertid i finansieringsopplegget for de øvrige prosjektene/pakkene.
I finansieringsopplegget er det forutsatt om lag 450 mill. kr mer i statlige midler enn det som er lagt til grunn i handlingsprogrammet for perioden 2002-2011, inkl. alternativ bruk av ferjetilskudd til fastlandsforbindelsen til Finnøy.
Kommunene i regionen støtter i hovedsak utbyggings- og finansieringsopplegget. Det er noe uenighet om finansieringen av fastlandsforbindelsen til Finnøy. Dersom det ikke blir åpnet for bruk av innsparte ferjetilskudd eller annen statlig finansiering, er det lansert å forlenge bompengeinnkrevingen i Rennfastprosjektet. Rennesøy kommune har gått i mot en slik løsning.
I forbindelse med vedtaket av fylkesdelplanen understreket fylkestinget viktigheten av at Ryfylkepakken blir behandlet som en samlet plan. Samtidig ble det påpekt at delprosjektene må kunne finansieres og realiseres uavhengig av hverandre, prioritert i ovennevnte rekkefølge. Fylkestinget erkjente at planens totale investeringsomfang er høyt, men understreket at summen av ferje- og båtbilletter, samt offentlige tilskudd til investeringer og drift av transportsystemet i Ryfylke er i samme størrelsesorden, og disse vil bli betydelig redusert dersom planen blir gjennomført.
Det er foretatt svært foreløpige beregninger av den samfunnsøkonomiske lønnsomheten for Ryfylkeforbindelsen og fastlandsforbindelsen til Finnøy. Disse beregningene viser at prosjektene er lønnsomme. Det må imidlertid presiseres av usikkerheten i denne type beregninger foretatt på det plannivået prosjektene nå befinner seg på, er høy.
3.1.2 Opplegg for forhåndsinnkreving av bompenger
Som ledd i oppfølgingen av fylkestingets vedtak om Ryfylkepakken ble det høsten 2001 lagt fram forslag om forhåndsinnkreving av bompenger i tre ferjesamband for å finansiere den videre planleggingen av prosjektene Ryfylkeforbindelsen, diverse utbedringer på rv 13 og fv 492 Espedal - Frafjord, samt rv 19 fastlandsforbindelse til Finnøy. Planleggingsutgiftene er beregnet til om lag 24 mill. kr, fordelt med 16 mill. kr på Ryfylkeforbindelsen, 7 mill. kr på fastlandsforbindelsen til Finnøy og 1 mill. kr på de øvrige prosjektene totalt.
Det er lagt til grunn at innkreving av bompenger i ferjesambandene Stavanger - Tau og Lauvvik - Oanes skal finansiere planleggingen av de øvrige prosjektene. Begge disse sambandene er forutsatt nedlagt når Ryfylkeforbindelsen åpnes for trafikk. innkrevingen i søndre Finnøysamband mellom Rennesøy og Finnøy og Finnøy, Fogn og Talgje skal finansiere planleggingen av fastlandsforbindelsen til Finnøy. Det er forutsatt at ferjesambandet mellom Finnøy og Rennesøy skal legges ned når fastlandsforbindelsen åpnes for trafikk.
Det legges opp til et bompengepåslag på 3 takstsoner i ferjesambandene Stavanger - Tau og Lauvvik - Oanes og 7 takstsoner i Søndre Finnøysamband. Takstøkningen utgjør 10-14 pst. i sambandet Stavanger - Tau, 15-30 pst. i sambandet Lauvvik - Oanes og 28-65 pst. i Søndre Finnøysamband. Dette er ventet å gi årlige bompengeinntekter på om lag 12 mill. kr. Følgelig vil forutsatte utgifter være dekt etter 2-21/2 års innkreving.
3.1.3 Lokal behandling
Forslaget om forhåndsinnkreving er sendt på høring til 12 kommuner. Av de 8 kommunene som har uttalt seg, er 7 positive. Forsand kommune er negativ. Rogaland fylkesting fattet 4. desember 2001 vedtak om å gå inn for forslaget om forhåndsbompenger.
Fylkestinget fattet 12. mars 2002 vedtak om å gå inn som aksjonær i bompengeselskapet for Ryfylkeforbindelsen, Ryfylkesambandet AS. I samme møte fattet fylkestinget vedtak om å gå inn som aksjonær i bompengeselskapet for fastlandsforbindelsen til Finnøy, Finnfast AS.
Kommunene Strand, Suldal, Sauda, Hjelmeland, Gjesdal og Stavanger har fattet vedtak om å gå inn som aksjonærer i Ryfylkesambandet AS som ble stiftet i juni 2002. Forsand kommune har gått i mot, men kommunen er aksjonær i interesseselskapet Ryfylkevegen AS som igjen er aksjonær i Ryfylkesambandet AS. Kommunene Rennesøy og Finnøy har fattet vedtak om å gå inn som aksjonærer i Finnfast AS. Selskapet ble stiftet i juni 2002.
Dersom Ryfylkepakken ikke gjennomføres, er det forutsatt at et eventuelt overskudd fra forhåndsinnkrevingen skal benyttes til utbedringer på rv 13 og rv 519 på Finnøy, eventuelt til ny ferjeterminal på Judaberg.
3.1.4 Samferdselsdepartementets vurdering
Ryfylke er en region med stort behov for bedre kommunikasjon, og flere av prosjektene i Ryfylkepakken vil kunne ha gevinster i form av reduserte utgifter i dagens transportsystem.
Samferdselsdepartementet har merket seg at det ved den lokalpolitiske behandlingen av Ryfylkepakken er lagt til grunn vesentlig større statlige investeringer i perioden 2002-2011 enn det som ligger inne i handlingsprogrammet for denne perioden. Departementet finner derfor grunn til å understreke at nivået på statlige investeringsrammer til Rogaland vil bli vurdert i forbindelse med revisjoner av Nasjonal transportplan, i første omgang for perioden 2006-2015.
Ut fra prinsippet om at nytten for den enkelte bruker skal stå i rimelig forhold til det brukeren må betale i bompenger, kan det etter Samferdselsdepartementets oppfatning stilles spørsmålstegn ved at forhåndsbompenger fra innkreving i ferjesambandene benyttes til planlegging av fylkesvegprosjektet Espedal - Frafjord. Disse utgjør imidlertid en svært liten andel av de totale planleggingsutgiftene. Samferdselsdepartementet legger vekt på at det er stor lokal vilje til å finansiere den videre planleggingen av ovennevnte prosjekter med forhåndsbompenger. Departementet tilrår derfor at det gis tillatelse til å kreve inn forhåndsbompenger som forutsatt i søknaden. Det forutsettes at bompengeselskapene kan ta opp lån for å sikre at planleggingen gjennomføres på en rasjonell måte.
Samferdselsdepartementet understreker at det ikke legges opp til at Stortinget skal ta stilling til hele Ryfylkepakken nå. Departementet vil komme tilbake til Stortinget etter hvert som det foreligger akseptable finansieringsopplegg og tilfredsstillende plangrunnlag for de enkelte delprosjektene.