2 Europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 283/1999/EF av 25. januar 1999 om innføring av en generell ramme for Fellesskapets aktiviteter til fordel for forbrukerne
RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR -
under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 129 A,
under henvisning til forslag fra Kommisjonen 1,
under henvisning til uttalelse fra Den økonomiske og sosiale komité 2,
etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 189 B 3
og
ut fra følgende betraktninger:
Fellesskapets innsats bidrar til et høyt nivå av forbrukervernet, og bidrar dermed også til å fremme det økonomiske og sosiale samhold i Fellesskapet og å styrke forbrukernes tillit, som er av vesentlig betydning for at det indre marked skal fungere etter forutsetningene.
Disse målene kan ikke nås effektivt uten at alle berørte institusjoner og parter er aktivt med og samarbeider.
Fellesskapet har særlig forpliktet seg til å styrke innsatsen til fordel for forbrukerne og deres helse, slik at de kan bli en drivende og nyskapende kraft.
I Det europeiske råds erklæring om matvaresikkerhet som ble avgitt under dets møte i Luxembourg 12. og 13. desember 1997 erkjennes det at alt må gjøres for å gjenopprette publikums tillit, som ble satt på en særlig sterk prøve av krisen i forbindelse med bovin spongiform encefalopati (BSE). Aktiviteter som skal iverksettes innenfor en generell ramme er avgjørende for å nå dette mål.
Fellesskapet må planlegge de påkrevde tiltak ved å gruppere dem innenfor en generell ramme som viser hvilke aktiviteter og aktivitetsområder som bør prioriteres med sikte på å oppnå størst mulig effektivitet i løpet av den aktuelle perioden.
Denne generelle rammen tar særlig sikte på å samle initiativer iverksatt til fordel for forbrukerene, med sikte på å oppnå størst mulig virkning for forbrukerne.
Innenfor denne generelle rammen bør det tas sikte både på initiativer iverksatt av Fellesskapet i samsvar med nærhetsprinsippet og på tiltak til støtte for organisasjoner og organer som arbeider for å forsvare forbrukernes interesser på fellesskapsplan eller nasjonalt.
Initiativer iverksatt av Fellesskapet og tiltak til støtte for andre private og offentlige initiativer utfyller hverandre og bør behandles under ett. De organer og organisasjoner som er aktive innen forbrukervernet må styrkes, slik at de kan bli en mer effektiv drivkraft i arbeidet med å bevisstgjøre forbrukerne på de områder Fellesskapet prioriterer.
ellesskapets politikk på andre områder er også med og bidrar til at forbrukernes interesser ivaretas, og bør dermed bidra finansielt til gjennomføringen av forbrukervernpolitikken.
Gjennomføringen av denne generelle ramme bør gjøre det mulig å ta bedre hensyn til forbrukernes interesser på andre aktuelle områder av Fellesskapets politikk og sikre at forbrukerne i økende grad får ta del i standardiseringsprosessen.
Det er av helt avgjørende betydning at spørsmål knyttet til forbrukervernet og forbrukernes helse behandles etter en harmonisert strategi, og den generelle rammen skal sørge for den nødvendige finansielle støtte til å sikre uavhengig vitenskapelig rådgivning av høy kvalitet, bruken av allment anerkjente metoder for risikovurdering samt effektive kontroll- og inspeksjonsmetoder. Fellesskapet råder dessuten over fagkunnskapen i Det felles forskningssenter.
Denne generelle rammen er åpen for deltakelse fra de assosierte statene i Sentral- og Øst-Europa i henhold til vilkårene i de respektive Europa-avtalene eller i de tilhørende tilleggsprotokollene og fra Kypros etter vilkår som skal avtales senere, samt fra EFTA-/EØS-statene på grunnlag av tilleggsbevilgninger, etter reglene fastsatt i avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde.
Tiltak som iverksettes innenfor denne generelle ramme, bør også bidra til å fremme forbrukernes interesser på internasjonalt plan.
Det er nødvendig å evaluere tidligere oppnådde resultater og sette opp et program med prioriterte tiltak til gjennomføring av denne generelle ramme med sikte på å oppnå høyest mulig virkning i den aktuelle perioden. Programmet bør omfatte en handlingsplan.
Forbrukernes interesser må være representert på fellesskapsplan, og det må ytes en betydelig støtte til europeiske organisasjoner og organer som representerer forbrukernes interesser på en effektiv og aktiv måte.
Samtidig er det nødvendig å støtte organisasjoner og organer som er aktive på nasjonalt eller regionalt plan ved å oppfordre dem til å delta i samordnede tiltak på de prioriterte områder.
Det er derfor nødvendig å fastsette nærmere regler for Fellesskapets finansielle støtte til organisasjoner og organer som representerer forbrukernes interesser, ut fra ønsket om størst mulig åpenhet og en effektiv utnyttelse av de midler Fellesskapet tildeler.
Det ble 20. desember 1994 inngått en modus vivendi mellom Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen om gjennomføringstiltak for rettsakter vedtatt etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 189 B 4
Det må fastsettes utvelgelseskriterier for tildeling av finansiell støtte.
Det må utarbeides effektive metoder for evaluering og kontroll samt for opplysningsarbeidet vis-a-vis målgruppene.
Gjennomføringen av tiltakene som er omfattet av denne generelle rammen, må evalueres i lys av erfaringene de første tre årene.
I denne beslutning fastsettes det for hele den planlagte perioden en finansiell ramme som i henhold til punkt 1 i Europaparlementets, Rådets og Kommisjonens erklæring av 6.mars 1995 5
skal utgjøre det primære referansegrunnlag for budsjettmyndigheten ved den årlige budsjettbehandlingen -
VEDTATT DENNE BESLUTNING:
Kapittel I
Generelle målsetninger og retningslinjer
Artikkel 1
Ved denne beslutning innføres det en generell ramme på fellesskapsplan for aktiviteter med sikte på å fremme forbrukernes interesser og å sikre dem et høyt nivå av vern.
Denne generelle aktivitetsrammen består av tiltak som skal bidra til å beskytte forbrukernes helse, sikkerhet og økonomiske interesser, samt fremme deres rett til informasjon og utdannelse og deres rett til å organisere seg for å forsvare sine interesser.
Denne generelle aktivitetsrammen vedtas med dette for perioden fra 1. januar 1999 til 31. desember 2003.
Den finansielle rammen for gjennomføringen av denne generelle aktivitetsrammen for perioden 1999-2003 settes herved til 112,5 millioner euro 6
.
De årlige bevilgninger skal godkjennes av budsjettmyndigheten innenfor rammen av de finansielle overslag.
Artikkel 2
Aktivitetene som har som formål å støtte og utfylle den politikken medlemsstatene fører, skal bestå av:
tiltak som iverksettes av Kommisjonen,
tiltak der det ytes finansiell støtte til aktiviteter i regi av europeiske forbrukerorganisasjoner etter vilkårene fastsatt i artikkel 5,
tiltak der det ytes finansiell støtte til konkrete prosjekter som har som mål å fremme forbrukernes interesser i medlemsstatene framlagt i samsvar med vilkårene i artikkel 6, særlig prosjekter i regi av forbrukerorganisasjoner og relevante uavhengige offentlige organer.
Artikkel 3
Kommisjonen skal sikre at det er sammenheng og komplementaritet mellom Fellesskapets aktiviteter og prosjekter innenfor denne generelle rammen og Fellesskapets øvrige programmer og initiativer, for eksempel de treårige handlingsprogrammene, og fastlegge, i samsvar med sin handlingsplan for perioden 1999-2001, hvilke prioriteringer som skal legges til grunn når det gjelder aktivitetene oppført i vedlegget.
Artikkel 4
Tiltakene omhandlet i artikkel 2 skal særlig berøre følgende konkrete områder:
forbrukernes helse og sikkerhet i forbindelse med produkter og tjenester,
vern av forbrukernes økonomiske og juridiske interesser, herunder tilgang til ordninger for tvisteløsing, i forbindelse med varer og tjenester, under hensyntagen til gjennomgående aspekter,
opplæringstiltak og informasjon rettet mot forbrukerne vedrørende forbrukervern og forbrukernes rettigheter,
fremming og representasjon av forbrukernes interesser.
Vedlegget inneholder en liste over aktiviteter ordnet etter område.
Kapittel II
Gjennomføringsregler
Artikkel 5
Den finansielle støtten omhandlet i artikkel 2 bokstav b) kan bevilges til europeiske forbrukerorganisasjoner som:
er ikke-statlige ideelle organisasjoner med fremming og forsvar av forbrukernes interesser og helse som hovedformål, og
har mandat fra nasjonale organisasjoner i minst halvparten av medlemsstatene til å representere forbrukernes interesser på europeisk plan, som representerer forbrukernes interesser i samsvar med nasjonale regler eller praksis, og som er aktive på nasjonalt eller regionalt plan.
Den finansielle støtten omhandlet i artikkel 2 bokstav b) kan innvilges til støtte av aktiviteter som gjennomføres av europeiske forbrukerorganisasjoner og inngår i de årlige planene for deres virksomhet, såfremt disse aktivitetene kommer inn under et eller flere av områdene omhandlet i nr. 4.
Vilkårene for tildeling av finansiell støtte er fastsatt i artikkel 7, 8 og 10.
Dessuten kan ikke den finansielle støtten i prinsippet overstige 50 % av de samlede kostnader knyttet til gjennomføringen av støtteberettigede aktiviteter. Det skal tas hensyn til administrasjonskostnadene knyttet til støtteberettigede aktiviteter såfremt de er i samsvar med artikkel 6 nr. 3.
Artikkel 6
Den finansielle støtten omhandlet i artikkel 2 bokstav c) kan bevilges til enhver fysisk eller juridisk person eller sammenslutninger av fysiske personer som opptrer uavhengig av industri og handel og som er faktisk ansvarlige for utførelsen av prosjekter med fremming av forbrukervern og forbrukernes interesser som hovedformål.
Den finansielle støtten omhandlet i artikkel 2 bokstav c) skal innvilges på grunnlag av en prosjektbeskrivelse dersom prosjektet kommer inn under et eller flere av områdene omhandlet i artikkel 4.
Ubetalt arbeid og naturalytelser kan, dersom de er behørig dokumentert, tas i betraktning for opptil 20 % av summen av støtteberettigede kostnader ved evalueringen av organisasjonenes inntekter og kostnader.
Vilkårene for tildeling av finansiell støtte er fastsatt i artikkel 7, 8 og 10.
Dessuten kan ikke den finansielle støtten i prinsippet overstige 50 % av kostnadene i forbindelse med gjennomføringen av prosjektet eller prosjektene, med unntak av alle driftskostnader, bortsett fra dem som er direkte knyttet til det aktuelle prosjektet.
Artikkel 7
Den finansielle støtten omhandlet i artikkel 2 bokstav b) og c) skal innvilges til tiltak utvalgt særlig på grunnlag av følgende kriterier, om nødvendig under hensyntagen til mangfoldet av forbrukerorganisasjoner i medlemsstatene for å sikre en rimelig likevekt mellom forbrukerinteressene i Fellesskapet:
en tilfredsstillende kostnadseffektivitet,
en tilleggsverdi som sikrer at forbrukernes interesser er representert på et høyt og ensartet nivå,
en varig multiplikatoreffekt på nasjonalt eller europeisk plan,
et effektivt og jevnbyrdig samarbeid mellom de involverte parter i planleggingen og gjennomføringen av tiltak og når det gjelder den finansielle deltakingen,
utviklingen av et varig tverrnasjonalt samarbeid, særlig gjennom utveksling og felles utnyttelse av erfaringer fra arbeidet med å øke bevisstheten blant forbrukerne og de økonomiske aktørene,
bredest mulig spredning av resultatene av de aktiviteter og prosjekter som har fått støtte,
evnen til å analysere de situasjoner som skal dekkes samt de midler som er øremerket til evaluering av aktivitetene og prosjektene og av i hvilken grad de egner seg som beste praksis.
Kapittel III
Framgangsmåter, evaluering og kontroll
Artikkel 8
For tiltakene omhandlet i artikkel 2 bokstav b) og c) skal Kommisjonen hvert år på en dato, om mulig før 30. september, som den på en passende måte skal meddele alle involverte parter og medlemsstatene, offentliggjøre i De Europeiske Fellesskaps Tidende en kunngjøring om de aktiviteter som skal støttes finansielt, med nærmere opplysninger om utvelgelses- og tildelingskriteriene samt søknads- og godkjenningsprosedyrene.
Etter å ha vurdert forslagene skal Kommisjonen innen fem måneder etter offentliggjørelsen omhandlet i nr. 1, velge ut hvilke av aktivitetene og prosjektene omhandlet i kapittel II som skal få finansiell støtte. Med utgangspunkt i Kommisjonens beslutning skal det inngås en avtale med de støttemottakerne som har ansvaret for gjennomføringen av aktivitetene og prosjektene om partenes rettigheter og plikter.
Fellesskapets finansielle støtte skal gå til tiltak som skal gjennomføres i løpet av det året støtten gis, eller det påfølgende år.
Hvert år skal det i De Europeiske Fellesskaps Tidende offentliggjøres en liste over hvem som har mottatt støtte og hvilke tiltak som er blitt finansiert under denne ramme, med angivelse av støttebeløpet,
Artikkel 9
I arbeidet med å definere utvelgelseskriteriene for tiltakene og prosjektene omhandlet i artikkel 2 bokstav b) og c), skal Kommisjonen bistås av en komité av rådgivende karakter sammensatt av representanter for medlemsstatene og ledet av Kommisjonens representant.
Kommisjonens representant skal framlegge for komiteen et utkast til tiltak som skal treffes. Komiteen skal uttale seg om utkastet, om nødvendig ved avstemning, innen en frist som lederen kan fastsette etter hvor mye saken haster.
Uttalelsen skal protokollføres; i tillegg skal hver medlemsstat ha rett til å anmode om å få sitt standpunkt protokollført.
Kommisjonen skal i størst mulig grad ta hensyn til komiteens uttalelse. Kommisjonen skal underrette komiteen om på hvilken måte den har tatt hensyn til uttalelsen.
Dessuten skal Kommisjonen i begynnelsen av hvert år underrette komiteen om de tiltakene som har fått finansiell støtte i henhold til artikkel 2 bokstav a).
Artikkel 10
Kommisjonen skal sørge for kontrollen og påse at tiltak som har fått finansiell støtte fra Fellesskapet, gjennomføres på en effektiv måte. Dette skal gjøres på grunnlag av rapporter utarbeidet i samsvar med prosedyrer Kommisjonen og støttemottakeren er blitt enige om. Prosedyrene skal omfatte stikkprøvekontroller hos mottaker.
Støttemottakerne plikter å oversende Kommisjonen en rapport for hvert tiltak innen tre måneder etter at det er avsluttet. Kommisjonen skal bestemme hvilken form denne rapporten skal ha og hva den skal inneholde.
De som mottar finansiell bistand, skal sørge for at alle utgiftsbilag står til Kommisjonens rådighet i en periode på fem år fra siste utbetaling i forbindelse med et tiltak.
Artikkel 11
Kommisjonen skal påse at tiltak som får finansiell støtte fra Fellesskapet, er gjenstand for regelmessig evaluering. Disse evalueringene kan utføres av Kommisjonen og/eller av uavhengige eksperter engasjert for dette formål.
Artikkel 12
Kommisjonen kan redusere, oppheve eller kreve tilbakebetalt den finansielle støtten til et tiltak dersom den konstaterer uregelmessigheter eller får kjennskap til at vedkommende tiltak uten dens godkjennelse er endret i betydelig grad og ikke lenger er forenlig med formålet med de avtalte gjennomføringsbestemmelsene.
Dersom fristene ikke er overholdt eller framdriften av et tiltak bare delvis forsvarer bruken av de bevilgede midlene, skal Kommisjonen be mottakeren om å forklare seg innen en bestemt frist. Dersom mottakerens svar ikke er tilfredsstillende, kan Kommisjonen annullere det gjenstående støttebeløpet og kreve at de allerede utbetalte beløp omgående tilbakebetales.
Ethvert urettmessig utbetalt beløp skal tilbakebetales til Kommisjonen. Beløp som ikke er tilbakebetalt i tide, kan forhøyes med morarenter. Kommisjonen skal fastsette nærmere regler for håndhevelsen av dette nr.
Artikkel 13
Hvert år skal Kommisjonen legge fram for Europaparlamentet og Rådet en rapport om gjennomføringen av denne generelle ramme.
Denne rapporten skal inneholde resultatene av evalueringen av tiltakene, aktivitetene og prosjektene som er gjennomført i henhold til denne generelle ramme, eventuelt andre budsjettrammer.
Senest 30. juni 2002 skal Kommisjonen legge fram for Europaparlamentet og Rådet en evalueringsrapport om de tre første årene med gjennomføring av aktiviteter i henhold til denne generelle ramme.
Artikkel 14
Denne beslutning trer i kraft den dag den kunngjøres i De Europeiske Fellesskaps Tidende.
Utferdiget i Brussel, 25. januar 1999.
For Europaparlamentet | For Rådet |
J. GIL-ROBLES | J. FISCHER |
President | Formann |
Vedlegg
Liste over aktiviteter etter område
Forbrukernes helse og sikkerhet
Tiltak iverksatt som ledd i forberedelse og utarbeiding av uttalelser fra de vitenskapelige komiteene.
Sakkyndig bistand og inspeksjon i forbindelse med kontroll innen næringsmiddel-, veterinær- og plantehelsesektoren.
Teknisk sakkyndig bistand ved forebyggende vurdering av produktrisiko, særlig for matvarer,
Best mulig utnyttelse av relevante vitenskapelige og tekniske elementer i forbrukerverntiltak, særlig ved bruk av fagkunnskapen i Det felles forskningssenter.
Spredning av opplysninger om farlige produkter og tjenester og om mulige risikofaktorer.
Vern av forbrukernes økonomiske og juridiske interesser, herunder tilgang til ordninger for løsing av tvister om varer og tjenester, under hensyntagen til gjennomgående aspekter
Tiltak som skal bedre samarbeidet mellom organene som driver markedsovervåking.
Tiltak som skal sikre at forbrukernes rettigheter respekteres i forbindelse med levering av produkter- og ytelse av tjenester, herunder ordninger som kan føre til bedre bileggelse av tvister, særlig ved hjelp av forsøksprosjekter og opprettelse av databaser.
Tiltak som skal sikre redelige forhold ved forbrukertransaksjoner, under hensyntagen til konsekvensene av ny teknologi og utviklingen av finanstjenester samt euroens følger for forbrukerne.
Tiltak med sikte på å kontrollere miljøargumenter på etiketter, emballasje og i reklame generelt samt ved andre former for markedsføring.
Bedring av felles utenomrettslige prosedyrer.
Utvikling av og støtte til tiltak med sikte på å lette adgangen til tvistebehandling.
Tiltak med sikte på vurdering av konkrete risikofaktorer og mulige fordeler for forbrukerne ved informasjonssamfunnet, herunder forsøksprosjekter med sikte på å innføre ordninger for bileggelse av tverrnasjonale tvister i forbindelse med elektronisk handel og avtaler inngått over elektroniske nett..
Tiltak til fremme av datasikkerhet og vern om privatlivets fred, herunder vern av mindreårige.
Utdannings- og opplysningsvirksomhet rettet mot forbrukere
Bedring av informasjonen til forbrukerne om deres rettigheter og hvordan de skal utøves, og økt bevisstgjøring av produsenter og forbrukere om sikkerhetsaspekter ved varer og tjenester.
Økt bevisstgjøring blant forbrukerne om behovet for bærekraftige produksjons- og forbruksmønstre.
Bedre forbrukeropplysning om egenskapene ved visse konkrete produkter og tjenester, særlig ved hjelp av sammenliknende undersøkelser.
Utvikling av forbrukerutdannelse og -opplæring, særlig i skolen.
Utvikling av og støtte til europeiske informasjons- og rådgivningssentre for forbrukere som oppererer over grensene i Fellesskapet.
Fremming og representasjon av forbrukernes interesser
Styrking av representasjonen av forbrukernes interesser på fellesskapsplan og internasjonalt.
Støtte til organisasjoner som representerer forbrukernes interesser i medlemsstatene, særlig dersom de råder over begrensede midler.
Fremming og samordning av forbrukernes deltakelse i standardiseringsarbeidet på europeisk plan.
Fremming, ved hjelp av forsøksprosjekter, av bærekraftige forbruksmønstre, særlig slike som tar hensyn til miljøet.
Fotnoter
EFT C 108 av 7.4.1998, s. 43 og EFT C 390 av 15.12.1998, s. 22.
EFT C 235 av 27.7.1998, s. 72.
Europaparlamentsuttalelse av 8. oktober 1998 (EFT C 328 av 26.10.1998, s. 166), Rådets felles holdning av 20. november 1998 (EFT C 404 av 23.12.1998, s. 8) og europaparlamentsbeslutning av 15. desember 1998 (ennå ikke kunngjort i EFT). Rådsbeslutning av 21. desember 1998.
EFT C 102 av 4.4.1996, s. 1.
EFT C av 4.4.1996, s. 4.
NB: Denne summen omfatter ikke bevilgninger til EHLASS-systemet, dvs. til sammen 7,5 millioner euro.