St.prp. nr. 30 (2005-2006)

Utbygging, anlegg og drift av Tyrihans

Til innholdsfortegnelse

4 Vurdering av utbyggingsplanen

I sine vurderinger av utbygging av petroleumsforekomster er Olje- og energidepartementet opptatt av hvilke løsninger som gir den største samlede samfunnsøkonomiske verdiskapningen. Samtidig må sikkerhets- og miljøaspektet og hensynet til fiskerivirksomhet tillegges særskilt vekt.

Plan for utbygging, anlegg og drift av Tyrihans-feltet er blitt forelagt ASD for vurdering av spørsmål relatert til sikkerhet og arbeidsmiljø. Planen har videre vært forelagt OD for vurdering av spørsmål relatert til ressursforvaltning.

4.1 Sikkerhets- og arbeidsmiljømessig vurdering

ASD har ansvaret for vurderingen hva gjelder arbeidsmiljø og sikkerhetsmessige sider ved plan for utbygging, anlegg og drift av Tyrihans-feltet. ASD har innhentet vurdering fra Petroleumstilsynet. På bakgrunn av det som er beskrevet i plan for utbygging, anlegg og drift av Tyrihans, samt Petroleumstilsynets kjennskap til Statoils tidligere utbygginger på norsk sokkel og driften av disse, mener Petroleumstilsynet at prosjektet kan gjennomføres og drives på en forsvarlig måte. Petroleumstilsynet anbefaler på denne bakgrunn at operatørens planlagte løsning godkjennes. ASD stiller seg bak Petroleumstilsynets vurderinger i denne saken og har ingen ytterligere merknader til plan for utbygging, anlegg og drift av Tyrihans.

4.2 Olje- og energidepartementets vurdering av Tyrihans

4.2.1 Oljedirektoratets vurdering av plan for utbygging, anlegg og drift av Tyrihans

Departementet mottok brev fra OD 2. september 2005 hvor OD ga sin vurdering av utbyggingsplanen.

OD har foretatt lønnsomhetsberegninger 1 som bekrefter at utbyggingsløsningen beskrevet i plan for utbygging, anlegg og drift av Tyrihans gir god lønnsomhet for samfunnet. Sensitivitetsberegninger utført av OD bekrefter at Tyrihans-prosjektet er robust med hensyn til lave ressurser og økte kostnader. Selv med en økning i investeringene på 20 pst. gir prosjektet meget god lønnsomhet.

OD har hatt fokus på dreneringsstrategien for å øke væskeutvinningen og har hatt flere møter med operatøren der gassinjeksjon, vanninjeksjon og utvinning av den tynne oljesonen i Tyrihans Nord er tatt opp. Forventet utvinningsgrad for væske og gass er estimert til hhv. 41 pst. og 61 pst. Sammenlignet med trykkavlastning som også ble vurdert av selskapene sommeren 2004, har væskeutvinningen med dagens løsning økt fra 16 til 29 mill. Sm3 .

OD har ikke innvendinger til dreneringsstrategien som nå er anbefalt for Tyrihans. Reinjeksjon av gass i Tyrihans Sør samt vanninjeksjon i sadelpunktet sikrer en høy utvinningsgrad for olje i Tyrihans Sør. En forlenget gassinjeksjonsperiode i forhold til basis vil kunne øke oljeutvinningen ytterligere. OD påpeker at dette må optimaliseres ut fra observert feltoppførsel i produksjonsperioden.

OD er av den oppfatning at trykkavlastning for oljesonen i Tyrihans Nord er en akseptabel løsning ut fra dagens forståelse av reservoarforholdene. Dersom det blir påvist mer olje i denne delen av feltet, bør imidlertid utvinningsstrategien revurderes. En større oljekolonne vil kunne gi grunnlag for trykkstøtte eller redusert gasseksport fra gasskappen i Tyrihans Nord.

Rettighetshaverne har vurdert forskjellige utbyggingsalternativer for Tyrihans. På grunn av vesentlig høyere kostnader samt begrensede ressurser i området valgte rettighetshaverne en satellittutbygging istedenfor en selvstendig utbyggingsløsning. OD støtter operatørens konsept­valg.

Den valgte løsningen gir god fleksibilitet til å bore opp ekstra brønner idet den har fem ledige brønnslisser. I tillegg er det installert to T-koblinger på produksjonsrørledningen fra Tyrihans til Kristin for tilknytning av eventuelle satellitter. OD finner den tekniske løsningen tilstrekkelig fleksibel. Kostnadsestimatet og framdriftsplanen anses å være realistiske.

OD har gjort en samlet vurdering av utslipp til ytre miljø basert på KU samt PUD/PAD for Tyrihans og i tillegg innhentet ytterligere informasjon fra operatøren. Med den valgte utbyggingsløsningen kan ressursene etter ODs vurdering utvinnes på en miljømessig forsvarlig måte. OD anbefaler operatørens valg av nullutslippsløsning under forutsetning av at sekundær rensing av det produserte vannet gjennomføres. Reinjeksjon av produsert vann er etter ODs syn forbundet med for høy tiltakskostnad til å kunne la seg forsvare som nullutslippsløsning.

ODs vurdering er at operatørens geofaglige arbeid er tilstrekkelig til å gjennomføre utbygging av Tyrihans. Det knytter seg ressursmessig usikkerhet til størrelsen på oljesonen i Tyrihans Nord samt ressursgrunnlaget i Ileformasjonen. OD forutsetter derfor at tre av produksjonsbrønnene forlenges ned i Ileformasjonen slik det er beskrevet i plan for utbygging, anlegg og drift. I tillegg vil OD anbefale at operatøren oversender til myndighetene en evalueringsrapport basert på resultatet fra avgrensningsboring i Ileformasjonen samt produksjonserfaring fra oljesonen i Tyrihans Nord.

Tyrihansutbyggingen innbefatter allokeringsmålinger underlagt ODs måleforskrift. Det søkes om forenklede løsninger for måling av injeksjonsgass på Åsgard B og produksjonen fra Tyrihans på Kristin. Foreslåtte løsninger vil innebære betydelige forenklinger i forhold til regelverket, med økt måleusikkerhet. Dokumentunderlaget for godkjennelse av målekonseptet med tilhørende usikkerhetsnivå anses ikke fullt ut gitt i dokumentene i tilknytning til plan for utbygging, anlegg og drift. Det er ODs vurdering at forenklede måleløsninger bør aksepteres både for produksjonen målt på Kristin og for injeksjonsgassen målt på Åsgard B, men disse må videreutvikles og fremlegges OD for godkjenning.

OD anbefaler at plan for utbygging, anlegg og drift av Tyrihans godkjennes på følgende vilkår:

  1. Tre av de planlagte produksjonsbrønnene i Garnformasjonen skal forlenges ned i Ileformasjonen, som beskrevet i plan for utbygging, anlegg og drift. Innen 6 måneder etter oppstart av den første oljeprodusenten i Tyrihans Nord oljesone, skal operatøren oversende en evalueringsrapport til myndighetene. På bakgrunn av resultater fra avgrensningsboringer i Ileformasjonen og produksjonserfaring fra oljesonen i Garnformasjonen i Tyrihans Nord, skal det gis en vurdering av mulighetene for å utvinne ressursene i Ileformasjonen samt mulighetene for å øke oljeutvinningen fra oljesonen i Tyrihans Nord.

  2. Måleløsningene på Kristin og Åsgard B må godkjennes av OD før operatøren foretar endelige konseptvalg. Det forutsettes at det føres en dialog med OD i fasen fram mot valg av endelige konsept.

4.2.2 Olje- og energidepartementets samlede vurdering av Tyrihans

Tyrihans vil være et av de største utbyggingsprosjektene på norsk sokkel i de nærmeste årene og vil gi et viktig bidrag til den totale produksjonen av petroleum og til aktivitetsnivået på norsk sokkel.

De totale investeringskostnadene for Tyrihans-prosjektet er av operatøren beregnet til 13 515 mill. kroner. Operatørens lønnsomhetsberegninger viser at utbyggingsløsningen beskrevet i plan for utbygging, anlegg og drift gir god lønnsomhet for samfunnet. Dette har blitt bekreftet av OD.

OD har også foretatt sensitivitetsberegninger hvor de har vurdert mulighetene for endrede forutsetninger i ressurser, driftskostnader og investeringer. Disse beregningene viser at prosjektet er økonomisk robust og samfunnsøkonomisk lønnsomt også ved vesentlige avvik i forutsetningene. På denne bakgrunn er det departementets vurdering at prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt og robust.

Den fremlagte utbyggingsplanen vil etter departementets vurdering bidra til god ressursforvaltning. Det er utarbeidet en konsekvensutredning for prosjektet som viser at prosjektet har gunstige næringsmessige virkninger og at det kan gjennomføres innenfor akseptable miljø- og fiskerimessige rammer. Det er i løpet av høringsprosessen ikke avdekket forhold som tilsier at prosjektet ikke bør gjennomføres eller at spesielle avbøtende tiltak må iverksettes.

Fotnoter

1.

OD har i sine beregninger benyttet forutsetninger fra revidert nasjonalbudsjett for 2005 for pris for petroleum, valutakurs og inflasjon. For øvrig har OD benyttet de samme forutsetninger som operatøren.