1 Innledende sammendrag
I forbindelse med Stortingets behandling av St.meld. nr. 22 for 2001–2002 Et mindre og bedre statlig eierskap, jf. Innst.S. nr. 264 for 2001–2002, ble det varslet at det kunne bli aktuelt å fremme saker for Stortinget knyttet til det statlige eierskapet i enkeltsaker.
Nærings- og handelsdepartementet fremmer i nærværende proposisjon forslag om fullmakt til departementet i eierskapssaker vedrørende Raufoss ASA, NOAH Holding AS og Moxy Trucks AS.
Raufoss ASA – der staten eier 50,3 % av aksjene – har, for å sikre den industrielle utviklingen av selskapet, arbeidet med ulike løsninger. Styret har nå inngått en prinsippavtale med nederlandske Euralcom B.V. om salg av de vesentlige deler av aktivitetene. Avtalen er inngått med forbehold om godkjennelse fra bedriftsforsamlingen og generalforsamlingen. Kjøper er for tiden i gang med en teknisk og juridisk gjennomgang (due diligence) av Raufoss ASA, og når den er avsluttet vil forhandlinger om en endelig avtale kunne finne sted.
Departementet ber i proposisjonen om Stortingets fullmakt til å kunne slutte seg til styrets opplegg, som innebærer en ny eierstruktur med internasjonal vinkling og industriell og finansiell styrke til å videreføre den vesentligste delen av Raufoss-konsernets aktiviteter. Særlig viktig er gjennomføringen av selskapets kapital-krevende satsing på en chassis-kontrakt med General Motors. En ny fabrikk på Raufoss er i produksjon og et nytt anlegg i Canada kommer i produksjon i 2003.
Videre ber departementet om fullmakt til på sikt å avvikle statens eierskap i den resterende delen av Raufoss-konsernet. Dette vil måtte skje etter en plan fra styret, og i samråd med de øvrige aksjonærene. Det må søkes etter nye eiere til noen restaktiviteter, og gjelds- og garantiforpliktelser vil måtte gjøres opp. Blant annet krever potensielle miljøforpliktelser fra tidligere tider en bedre avklaring. Alt dette vil ta tid. Departementet legger her til grunn at staten som aksjonær i Raufoss ASA – som er et børsnotert allmennaksjeselskap – ikke skal ha andre rettigheter og plikter enn de andre aksjonærene i selskapet.
NOAH Holding AS (tidligere Norsk Avfallshandtering AS) – der staten eier 70,9 % av aksjene – har en tid arbeidet med å reorganisere selskapet og legge forholdene til rette for introduksjon av nye eiere i virksomhetene. Selskapet har anlegg på Langøya ved Holmestrand og i Brevik, og har særlig vurdert ulike tiltak for å bedre økonomien ved anlegget i Brevik som lenge har gått med tap. Styret har nå inngått en avtale med Norcem AS om salg av dette anlegget. Avtalen er inngått med forbehold om godkjennelse fra eierne og om nødvendige tillatelser, herunder fra Statens forurensingstilsyn.
Departementet viser til at staten har bidratt med en vesentlig del av finansieringen av Brevik-anlegget. NOAH har ikke lykkes med å oppnå lønnsom drift av anlegget, og det blir solgt til Norcem med et betydelig tap. Det er derfor naturlig at saken behandles av Stortinget. Styret i NOAH Holding AS ser det slik at salget er riktig både for virksomheten, for den langsiktige behandlingskapasiteten av organisk spesialavfall i Norge, ut fra hensynet til de ansatte, og av hensyn til aksjonærene.
NOAH Holdings gjenværende virksomhet er anlegget på Langøya ved Holmestrand for behandling av uorganiske spesialavfall, har i de senere år hatt gode økonomiske resultater. Departementet ber om fullmakt til også å avvikle statens eierskap i holdingselskapet ned mot null, alternativt at hele eller deler av virksomheten på Langøya selges til private.
Moxy Trucks AS – der staten eier 49 % av aksjene – har gjennom 2002 hatt stigende produksjon og salg, men med svakere resultater enn forventet. Den likvide situasjonen er anstrengt. I proposisjonen fremmes forslag om at departementet får fullmakt til eventuelt å forlenge løpetiden for en statsgaranti på 30 mill. kroner for Moxys driftskreditt med ytterligere et år, til 31. desember 2003.
Departementet har allerede fullmakt fra Stortinget til å avvikle statens eierengasjement i Moxy Trucks AS. Det pågår en prosess for å hente inn ny egenkapital til selskapet, både i forhold til den andre hovedeieren, Spilka Gruppen, og i forhold til andre investorer. Vilkårene for dette er for tiden under drøftelse mellom partene.
De fullmakter Nærings- og handelsdepartementet legger fram forslag om i proposisjonen skal i de foreliggende tilfeller ikke innebære at Stortinget fratar konkurransemyndighetene inngrepsretten etter konkurranseloven § 3-11 om bedriftserverv. De foreliggende erverv vil kunne behandles av konkurransemyndighetene på vanlig måte i ettertid.