1 Innledning og sammendrag
Staten ved Nærings- og handelsdepartementet er største aksjonær i Raufoss ASA med 50,27 pst. av aksjekapitalen. Andre større aksjonærer er svenske Saab AB med 15 pst., Orkla ASA med 10,3 pst. og Odin Norge Aksjefondet med 6,4 pst. Det var ved siste årskifte rundt 1650 mindre private aksjonærer i selskapet, med i alt 8,6 pst. av aksjekapitalen; herunder er en del av de ansatte. Raufoss ASA eier 5,8 pst. av selskapets aksjekapital. Oslo Børs vedtok den 10. februar 2004 å stryke aksjene i Raufoss ASA fra notering på Oslo Børs. Siste børsnoteringsdag vil bli fredag 27. februar 2004.
Styret i Raufoss ASA uttalte i forbindelse med halvårsregnskapet for 2003 at aksje-kapitalen i selskapet er tapt, jf. St.prp. nr 1 (2003-2004). Selskapet hadde pr. 3. kvartal 2003 en beregnet egenkapital på -122 mill. kroner. Således drives selskapet for kreditorers regning. Styret mener imidlertid at fortsatt drift er forsvarlig, da dette er til kreditorfellesskapets beste. Ingen av kreditorene har til nå forlangt sine fordringer innfridd.
I denne proposisjon ber Nærings- og handelsdepartementet om Stortingets fullmakt til at departementet, på nærmere bestemte vilkår, utsteder statlig miljøgaranti for miljø- og forurensingsansvar i Mjøsa og på Raufoss-området som kan tilknyttes konsernets virksomheter i Raufoss-konsernet før delprivatiseringen. Miljøgarantien innebærer videre at private kjøpere av norske RA-virksomheter/ industrieiendommer på Raufoss etter delprivatiseringen i 1990 også fritas for økonomisk ansvar ved eventuelle miljøheftelser som måtte følge av offentligrettslige pålegg m.v. for virksomhet som har funnet sted i statlig regi.
Proposisjonen beskriver også situasjon i Raufoss-konsernet etter at generalforsamlingen i selskapet har truffet vedtak om å oppløse Raufoss ASA, senest med virkning fra 1. juli 2004 etter at selskapets aktiva forutsetningsvis er solgt. Hva angår salget av Raufoss Water & Gas AS nylig, samt andre salg nært forestående, vil det være ønskelig med en rask avklaring av det samlede statlige miljøansvaret. Ansvarsforholdet til Nammo AS, som ble skilt ut fra Raufoss-konsernet i 1998, må også avklares.