4 Den aktuelle situasjonen
SAS har siden 2001 hatt svake økonomiske resultater. Konkurransen både i skandinavisk og i internasjonal luftfart har vært sterkt økende. På linje med andre flaggselskap (se definisjon i note 1) har kostnadsnivået i SAS vært høyt sammenlignet med nye lavkostkonkurrenter som for eksempel Ryanair, men også i forhold til Norwegian. Den negative utviklingen i lønnsomhet og konkurranseevne i de senere årene var bakgrunnen for at SAS i juni 2007 lanserte strategien Strategy 2011.
Formålet med denne strategien var å etablere SAS som et konkurransedyktig og selvstendig flyselskap med utgangspunkt i Skandinavia. Hovedelementene i strategien var å fokusere på flyvirksomheten, satsning på Nord-Europa, nye og mer kundevennlige konsepter, samt kostnadsreduksjoner. En rekke interne og eksterne faktorer har imidlertid forsinket gjennomføringen av strategiplanen og redusert den økonomiske effekten av tiltakene. 2008 ble et meget utfordrende år med rekordhøy oljepris i første halvdel etterfulgt av den globale finanskrisen i andre halvdel. SAS iverksatte våren 2008 en ekstra tiltakspakke, Profitt 08, som innebar en ytterligere reduksjon av flykapasitet og kostnader for å møte utfordringene.
Uroen i de internasjonale finansmarkedene har medført en betydelig reduksjon i antall flypassasjerer og antall fullprisbetalende. Dette har rammet hele selskapet, men sterkest Spanair, siden Spania er et av de landene hvor nedgangskonjunkturen først gjorde seg gjeldende.
Spanair er det største datterselskapet i SAS-konsernet. Selskapet har over lengre tid gått med store underskudd og har ikke vært i stand til å drive uten tilførsel av kapital fra SAS. For å løse denne situasjonen har SAS nå solgt 80,1 prosent av aksjene i selskapet til en gruppe investorer fra Katalonia ledet av Consorci de Turisme de Barcelona og Catalana d'Inciatives for 1 Euro. SAS skal fortsatt være en industriell partner og bidra til å gjennomføre selskapets forretningsplan i tiden fremover. Salget av Spanair medfører at SAS kostnadsfører 4 895 millioner svenske kroner i tap for 2008. Av dette utgjør 1 686 svenske millioner kroner nedskrevet goodwill, mens det resterende beløpet skyldes negativt driftsresultat i 2008, tap av fremførbare skattefordeler og restruktureringskostnader. I tillegg har SAS satt av 200 millioner Euro for fremtidige forpliktelser overfor Spanair. Vel 150 millioner Euro er egenkapital, lån og andre forpliktelser som allerede eksisterer. SAS har i tillegg forpliktet seg til å bidra med inntil 50 millioner Euro i ny kapital dersom Spanair har behov for det. SAS' mulige fremtidige tap på engasjementet i Spanair er dermed begrenset til beløpet på 200 millioner Euro.
Den økonomiske nedgangskonjunkturen kombinert med selskapets høye kostnadsnivå, høy gjeld og en minkende egenkapital har ført til at SAS står overfor en meget utfordrende situasjon. Styret i SAS har på denne bakgrunn arbeidet med å etablere en ny strategisk plan for selskapet der målsetningen er å sikre SAS som et levedyktig selvstendig skandinavisk flyselskap. Styrets forslag til ny plan innebærer at det må tilføres omtrent seks milliarder svenske kroner i ny egenkapital.