3 Norsk styrkebidrag til KFOR
Norsk deltakelse utgjør i underkant av 1 200 personell som en del av den britisk-ledede brigaden i det sentrale Kosovo, der også Finland, Sverige og Kanada stiller styrkebidrag. Den norske bataljonen opererer i et urolig og etnisk sammensatt operasjonsområde der kravene til egenbeskyttelse og mobilitet er meget strenge. Telemark bataljon er blitt berømmet for innsatsen så langt, bl a på bakgrunn av at styrken kan disponeres relativt fritt av sjef-KFOR.
Det norske styrkebidraget til KFOR II, som ble utplassert i slutten av mars 2000 (NORBN II), teller ca 125 færre personell enn bidraget til KFOR I. Reduksjonen fant sted gjennom tilbaketrekking av en bombekaster- og en panserbekjempelsestropp. Den kanadiske KFOR-bataljonen trakk seg ut samtidig med at den norske bataljonen gjennomgikk kontingentrotasjon. Dette innebærer en justering av teiggrenser, slik at NORBN II har fått et geografisk større ansvarsområde enn det Telemark bataljon hadde, hvilket understreker at det på det nåværende tidspunkt ikke er rom for ytterligere reduksjon av det norske KFOR-bidraget. Over noe tid vil økt multinasjonalitet kunne innebære en reduksjon av det totale styrketallet, men effekten av dette vil neppe bli følbar i inneværende år.
Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en vurdering av engasjementets varighet og omfang i forbindelse med St prp 1 (2000-2001).