6 Finansiering
Ved behandling av Forsvarets langtidsmelding for 1999-2002, sluttet Stortinget seg til prinsippet om tilleggsfinansiering av norsk deltakelse i internasjonale operasjoner. Da St prp nr 1 (1999-2000) ble lagt frem, hadde ikke Forsvaret erfaringstall fra en type operasjon som KFOR. I hovedsak ble således utgifter for SFOR brukt som grunnlag for det innmeldte behov, og det ble i forbindelse med St prp nr 1 (1999-2000) presisert at det var knyttet betydelig usikkerhet til KFOR-kostnadene på grunn av oppdragets karakter og videre omfang. Etter at vårt KFOR-bidrag har operert i teigen i rundt seks måneder, er det blitt utarbeidet et mer realistisk og presist budsjettbehov som bygger på konkrete erfaringer. Det totale behovet for å kunne delta med planlagt styrkesammensetting i KFOR i år 2000, er - sammen med våre øvrige engasjement - på 2 149 mill kr. Den største delen av disse utgiftene gjelder KFOR med 1 786 mill kr som fordeler seg på operasjonsrelatert opplæring i Norge (440 mill kr), anskaffelser (290 mill kr) og drift i operasjonsområdet (1 056 mill kr).
I forhold til bevilgningen på 860 mill kr er det således behov for en ytterligere tilleggsbevilgning på 1 289 mill kr.
Bakgrunnen for de betydelige kostnader i forbindelse med KFOR-engasjementet kan tilbakeføres til fire hovedpunkter:
Utgifter til drift i misjonen, drivstoff, leie, lokale anskaffelser, drift EBA etc, viser seg å være betraktelig dyrere enn hva erfaring basert på SFOR tilsier.
Ekstra opptrening og øving av våre styrker i Norge koster betydelig mer enn hva erfaringer fra andre operasjoner skulle tilsi; eksempelvis krever KFOR 3 måneder mot 1 måned for SFOR.
Ekstra utrustning, herunder hensynet til mannskapenes sikkerhet, reservedeler, øvingsmateriell og ammunisjon overskrider langt de utgifter vi har hatt i SFOR.
Utgifter fra 1999 overført til 2000, totalt 85 millioner kr, herunder konstruksjons- og utrustningskostnader.
For en stor del skyldes kostnadspådraget hensynet til personellsikkerheten i det meget utsatte området Kosovo er i dag. Kravene til personellsikkerhet er satt av norske militære myndigheter på et faglig grunnlag. Også andre bidragsnasjoner til KFOR har erfart at KFOR-oppdraget er betydelig dyrere enn SFOR-operasjonen i Bosnia.
De opprinnelige budsjettanslagene for KFOR var vesentlig undervurdert. FD er i ferd med å foreta en full gjennomgang av det inntrufne, med sikte på snarlig å iverksette tiltak for å unngå gjentakelser.
Regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet om inndekning, herunder eventuell inndekning innenfor ordinær forsvarsramme, i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett.