St.prp. nr. 47 (2006-2007)

Om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-­komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av et ­støtteprogram for den europeiske audiovisuelle ­industri (MEDIA 2007)

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om programmet MEDIA 2007

EU etablerte i 1991 et tidsbegrenset støtteprogram for utvikling av den audiovisuelle industrien i Europa under navnet MEDIA 95. Målsettingen var å fremme europeisk filmproduksjon og visning av europeiske program. Programmet var en prøveordning. Ved avslutningen av MEDIA 95 var det et ønske fra film- og fjernsynssektoren at EU skulle videreføre en støtteordning for den audiovisuelle sektoren. Dette ble gjort gjennom programmene MEDIA II og MEDIA Pluss.

I forbindelse med beslutningen om å videreføre samarbeidet om et støtteprogram i perioden 2007-2013, understreket Rådet og Europaparlamentet at den audiovisuelle industrien spiller en vesentlig rolle i å formidle og utvikle europeiske kulturelle verdier. Formålet med MEDIA 2007 er å styrke den audiovisuelle industrien økonomisk for å gjøre den i stand til mer effektivt å spille en kulturell rolle i samfunnet. Programmet har tre overordnede mål:

  1. å bevare og fremme europeisk kulturelt mangfold og den europeiske filmarven, garantere dets tilgjengelighet til europeiske borgere og fremme tverrkulturell dialog,

  2. å øke utbredelsen av og publikumsoppslutningen om europeiske audiovisuelle verk innenfor og utenfor EU, blant annet gjennom større samarbeid mellom aktørene i bransjen, og

  3. å styrke konkurranseevnen til den europeiske audiovisuelle industri i et åpent og konkurransedyktig marked gjennom å fremme forbindelser mellom aktørene i bransjen.

For å nå disse målene vil programmet støtte utdanning av europeiske yrkesutøvere i den audiovisuelle industrien, utvikling, distribusjon og markedsføring av europeiske audiovisuelle verk og pilotprosjekter for å sikre at programmet tilpasser seg markedsutviklingen.

Ved tildeling av støtte skal MEDIA 2007-programmet prioritere følgende:

  • fremme kreativiteten i den audiovisuelle industrien og kunnskapen og spredningen av den europeiske filmarven,

  • styrke produksjonsstrukturen i den europeiske audiovisuelle industrien, særlig små og mellomstore bedrifter,

  • redusere ubalansen mellom stater med høy produksjonskapasitet og stater og regioner med lav produksjonskapasitet og/eller begrenset språklig og geografisk nedslagsfelt,

  • følge og støtte markedsutviklingen i forhold til digitalisering.

Utdanning:

Utdanningstiltakene skal for det første heve kompetansen til yrkesutøvere innen utvikling, produksjon, distribusjon/spredning og promotering for å fremme kvaliteten og utnytte potensialet til europeiske audiovisuelle verk. Dette skal gjøres gjennom støtte til tiltak innen manuskriptutvikling, økonomi og ledelse og bruk av digital teknologi. For det andre skal den europeiske dimensjonen i utdanningstiltakene heves gjennom blant annet bidrag til nettverk og mobilitet blant lærekreftene og opplæring av lærekreftene. For det tredje skal yrkesutøvere fra EU-medlemsstatene som ble medlemmer etter 30. april 2004, gis mulighet til å delta i utdanningstiltakene gjennom stipend.

Utvikling:

Programmet skal gi støtte til utvikling av uavhengige drama-, animasjons-, dokumentar- og multimediaprosjekter for det europeiske eller internasjonale markedet. Det skal også gi støtte til videreutvikling av finansieringsplan for selskaper og prosjekter, særlig finansieringen av samproduksjoner.

Distribusjon og spredning:

Programmet skal styrke europeisk distribusjon gjennom å oppmuntre distributører til investering i samproduksjoner, kjøp av rettigheter og markedsføring av ikke-nasjonale europeiske filmer og til å utvikle koordinerte markedsføringsstrategier. Bedre utbredelse av ikke-nasjonale europeiske filmer på det europeiske og internasjonale markedet skal oppnås gjennom incentiver for eksport, distribusjon (i ethvert medium) og kinovisning. Tverrnasjonal spredning av europeiske audiovisuelle verk produsert av uavhengige produksjonsselskaper skal fremmes gjennom å oppmuntre til samarbeid mellom kringkastere og uavhengige produsenter og distributører. Programmet skal også oppmuntre til digitalisering av europeiske audiovisuelle verk og utvikling av et konkurransedyktig digitalt marked, samt oppmuntre kinoer til å utnytte mulighetene digital distribusjon tilbyr.

Markedsføring:

Bedre utbredelse av europeiske audiovisuelle verk skal fremmes gjennom å sikre at den europeiske audiovisuelle industrien har tilgang til europeiske og internasjonale markeder, og oppmuntre til felles satsinger mellom nasjonale promoteringstiltak og til markedsføring av den europeiske filmarven.

Pilotprosjekter:

Det kan gis støtte til pilotprosjekter for å sikre at programmet tilpasser seg markedsutviklingen, med spesielt vekt på introduksjon og bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologier.

MEDIA 2007 gjelder fra 1. januar 2007 til og med 31. desember 2013. Budsjettet for programmet er for disse syv årene totalt på 754 950 000 euro.

Støtte kan normalt ikke overstige 50 % av prosjektets/tiltakets kostnader, bortsett fra enkelte særlige unntak hvor støtten kan dekke opp til 75 %.

Forslaget til MEDIA 2007 er lagt opp etter de samme hovedprinsipper som MEDIA Pluss, men i en forenklet form og med økt fokus på digital teknologi.

Kommisjonen er ansvarlig for å iverksette programmet, i samsvar med retningslinjer gitt i vedlegg til Europarlaments- og rådsbeslutningen. Som i tidligere program, vil Kommisjonen lede arbeidet i en forvaltningskomité - MEDIA- komiteen - med representasjon fra medlemsstatene. Norge har full talerett, men ikke stemmerett i komiteen. Kommisjonen skal legge frem spørsmål om innretningen av MEDIA 2007 for komiteen.

Videre skal MEDIA-deskene, som er informasjonskontorer opprettet i hver deltakerstat, fungere som bindeledd mellom programmet og den audiovisuelle industrien.

Kommisjonen vil legge frem utkast til retningslinjer for de enkelte tiltakene under hvert programområde for MEDIA-komiteen til godkjenning. Kommisjonen vil opprette egne panel med eksperter fra medlemsstatene som skal vurdere og gi innstilling om tildeling av midler innenfor de enkelte programområdene. Kommisjonen fatter endelig vedtak om tildeling. Kommisjonen legger spørsmålet om tildeling frem for komiteen til avgjørelse for beløp over 200 000 euro per støttemottaker og per år for utdanning og markedsføring, 200 000 euro for utvikling og 300 000 euro for distribusjon.

Programmet er åpent for de EFTA-statene som er tilsluttet EØS-avtalen. Tredjeland kan på særskilte vilkår også slutte seg til programmet.