6 Vurdering
Utviklingen på medieområdet går i retning av stadig større internasjonalisering. Det er i norsk interesse å medvirke til utviklingen av internasjonalt og europeisk kultursamarbeid. Norsk deltakelse i MEDIA 2007 vil gi norsk audiovisuell industri mulighet til å utvikle både forretningsmessig og kulturell kompetanse.
Økonomien i norsk filmproduksjon er preget av at publikum i Norge utgjør et begrenset marked. Det er derfor viktig å ta del i et større internasjonalt samarbeid. Nettverksbygging over landegrensene vil kunne medvirke til å styrke den økonomiske og faglige utviklingen i den norske filmsektoren. Norge har i mange år samarbeidet med andre stater i Europa, blant annet gjennom europeiske samproduksjoner. Disse internasjonale samproduksjonene har bidratt til å utvide markedet og det økonomiske grunnlaget for bransjen. Dette samarbeidet er også viktig for å få impulser fra andre stater, og det kan lette tilgangen til utenlandsk kapital. Videre kan norske filmer gjennom slikt internasjonalt samarbeid lettere bli distribuert utenlands.
Ett av hovedsatsingsområdene i MEDIA-programmet er bedre distribusjon av europeiske filmer. I perioden 2001-2006 mottok norske distributører 37,3 mill. kroner i støtte fra MEDIA Pluss til distribusjon av 116 europeiske filmer i Norge. Samtidig mottok utenlandske distributører støtte på totalt 14 mill. kroner til lansering av norske filmer i utlandet. Et annet hovedområde er støtte til prosjektutvikling og fjernsynsproduksjoner. I løpet av programperioden mottok 36 norske produksjonsselskap støtte på til sammen 23,3 mill. kroner til utvikling eller produksjon av norske prosjekt. I tillegg til disse hovedområdene gis det støtte til norske festivaler og norske kinoer som viser mye europeisk film, og støtte til utdanningsprogrammer og pilot-prosjekter med norske partnere.
Norske produsenter, distributører og yrkesutøvere har jevnt over oppnådd gode resultat innenfor rammen av MEDIA II og MEDIA Pluss. I perioden 2001-2005 mottok norske prosjekter totalt 74,1 mill. kroner i støtte fra MEDIA Pluss. Til sammenligning var Norges utgifter til dekning av programkostnader og administrasjon for samme periode 67,5 mill. kroner. Samlet sett for programperioden MEDIA Pluss (2001-2006) mottok norske prosjekter støtte på 82,4 mill. kroner, mens totale norske utgifter var på 83,9 mill. kroner.
Betydningen av å delta i MEDIA-programmet kan imidlertid ikke utelukkende måles i størrelsen på tildelte midler. Deltakelse i programmet handler også om programmets betydning for økt kompetanse og nettverksbygging for den norske bransjen. Blant annet deltar 30-40 manusforfattere, produsenter og andre årlig på MEDIA-programmets finansierte kurs og workshops, festivaler og markeder. Av markedsføringsaktiviteter som mottar støtte som også kommer den norske bransjen til gode, kan for eksempel nevnes støtte til European Film Promotion (hvor Norsk filminstitutt er medlem), som står for mange arrangement på internasjonale festivaler, blant annet Shooting Star i Berlin. Norske yrkesutøvere innenfor film- og fjernsynsmiljøet får således verdifulle impulser både når det gjelder økonomiske midler og faglig utvikling og kontakt gjennom en aktiv utnytting av de mulighetene MEDIA-programmet byr på.
Kultur- og kirkedepartementet anbefaler at Norge deltar i EØS-komiteens beslutning om endring av protokoll 31, artikkel 9 i EØS-avtalen ved innlemmelse av programmet MEDIA 2007 i EØS-avtalen. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.