1 Forslag til vilkår for tillatelse for Glommens og Laagens Brukseierforening til regulering av Aursunden
1.
(Konsesjonstid)
Konsesjonen gis på ubegrenset tid regnet fra 13. mai 1986.
Vilkårene for konsesjonen kan tas opp til alminnelig revisjon etter 30 år. Hvis vilkårene blir revidert, har konsesjonæren adgang til å frasi seg konsesjon innen 3 måneder etter at han har fått underretning om de reviderte vilkår, jf vassdragsreguleringsloven § 10, post 3, 1. ledd.
Konsesjonen kan ikke overdras.
Det utførte reguleringsanlegg eller andeler i det kan ikke avhendes, pantsettes eller gjøres til gjenstand for arrest eller utlegg uten i forbindelse med vannfall i samme vassdrag nedenfor anleggene.
Anleggene må ikke nedlegges uten statsmyndighetenes samtykke.
2.
(Konsesjonsavgifter og næringsfond)
For den øking av vannkraften som innvinnes ved reguleringen for eiere av vannfall eller bruk i vassdraget skal disse betale følgende årlige avgifter: Til statens konsesjonsavgiftsfond kr 6 pr. nat.hk. Til konsesjonsavgiftsfondet i de fylkes-, herreds- og bykommuner som Kongen bestemmer kr 18 pr. nat.hk.
Fastsettelsen av avgiftene tas opp til ny vurdering etter tidsintervaller som loven til enhver tid bestemmer.
Økingen av vannkraften skal beregnes på grunnlag av den øking av vannføringen som reguleringen antas å ville medføre utover den vannføring som har kunnet påregnes år om annet i 350 dager av året.
Ved beregningen av økingen forutsettes det at magasinet utnyttes på en sådan måte at vannføringen i lavvannsperioden blir så jevn som mulig. Hva som i hvert enkelt tilfelle skal regnes som innvunnet øking av vannkraften avgjøres med bindende virkning av Olje- og energidepartementet.
Plikten til å betale avgiftene inntrer etter hvert som den innvunne vannkraft tas i bruk. Avgiften har samme pantesikkerhet som skatter på fast eiendom og kan inndrives på samme måte som disse.
Etter forfall påløper rente som fastsatt i medhold av lov av 17. desember 1976 nr 100 om renter ved forsinket betaling m.m. § 3, første ledd.
Når konsesjon er gitt, plikter konsesjonæren å innbetale i alt 16 millioner kr som avsettes til et næringsfond. Næringsfondet fordeles slik:
Røros kommune: | 14,3 mill. kr |
Os kommune: | 0,5 mill. kr |
Tolga kommune: | 0,5 mill. kr |
Tynset kommune: | 0,5 mill. kr |
Alvdal kommune: | 0,2 mill. kr |
Konsesjonsavgiftsmidler og næringsfond danner ett og samme fond som etter nærmere bestemmelse av kommunestyret skal anvendes til fremme av næringslivet i kommunen.
Vedtekter for fondet skal godkjennes av fylkesmannen.
3.
(Kontroll med betaling av avgift m.v.)
Nærmere bestemmelse om betaling av avgifter etter post 2 og 3 samt kontroll med vannforbruket og avgivelse av kraft, jf post 14 kan med bindende virkning fastsettes av Olje- og energidepartementet.
4.
(Erstatning til etterlatte)
Hvis noen av arbeiderne eller funksjonærene omkommer ved arbeidsulykke i anleggstiden for et anleggsarbeid tilknyttet reguleringen, kan konsesjonæren etter nærmere bestemmelse av Olje- og energidepartementet pålegges å sikre eventuelle etterlatte en øyeblikkelig erstatning.
5.
(Konsesjonærens ansvar ved anlegg/drift m.v.)
Konsesjonæren plikter å påse at han selv, hans kontraktører og andre som har med ev. anleggsarbeid tilknyttet reguleringen å gjøre, unngår ødeleggelse av naturforekomster, landskapsområder, fornminner m.v., når dette er ønskelig av vitenskapelige eller historiske grunner eller på grunn av områdenes naturskjønnhet eller egenart. Dersom slike ødeleggelser ikke kan unngås, skal naturvernmyndighetene underrettes.
6.
(Godkjenning av planer, landskapsmessige forhold, tilsyn m.v.)
Eksisterende reguleringsanlegg skal til enhver tid holdes i fullt driftsmessig stand.
Reguleringen og reguleringsanlegget er underlagt NVEs tekniske tilsyn samt godkjenning for så vidt angår landskapsmessige forhold. NVE kan i denne forbindelse gi de pålegg som finnes nødvendig, samt gjennomføre eventuelle manglende av slik art som er vanlige ved nye reguleringer.
Utgiftene som er forbundet med dette dekkes av konsesjonæren.
7.
(Naturforvaltning)
I
Konsesjonæren plikter etter nærmere bestemmelse av Direktoratet for naturforvaltning (DN).
- A.
å sørge for at forholdene i Aursunden og øvre del av Glomma er slik at de stedegne fiskestammene i størst mulig grad opprettholder naturlig reproduksjon og produksjon og at de naturlige livsbetingelsene for fisk og øvrige naturlig forekommende plante- og dyrepopulasjoner forringes minst mulig,
- B.
å kompensere for skader på den naturlige rekruttering av fiskestammene ved tiltak,
- C.
å sørge for at fiskens vandringsmuligheter i vassdraget opprettholdes og at inntak og utløp utformes slik at tap av fisk reduseres,
- D.
å sørge for at fiskemulighetene i størst mulig grad opprettholdes.
II
Konsesjonæren plikter etter nærmere bestemmelse av DN å sørge for at forholdene for plante- og dyrelivet i området som direkte eller indirekte berøres av reguleringen forringes minst mulig og om nødvendig utføre kompenserende tiltak.
III
Konsesjonæren plikter etter nærmere bestemmelse av DN å sørge for at friluftslivets bruks- og opplevelsesverdier i området som berøres direkte eller indirekte av reguleringen tas vare på i størst mulig grad. Om nødvendig må det utføres kompenserende tiltak og tilretteleggingstiltak.
IV
Konsesjonæren plikter etter nærmere bestemmelse av DN å bekoste naturvitenskapelige undersøkelser samt friluftslivsundersøkelser i de områdene som berøres av reguleringen. Dette kan være arkiveringsundersøkelser, langtidsundersøkelser og/eller etterundersøkelser. Konsesjonæren kan også tilpliktes å delta i fellesfinansiering av større undersøkelser som omfatter områdene som direkte eller indirekte berøres av reguleringen.
V
Fra og med det år konsesjon er gitt, plikter konsesjonæren å innbetale et årlig beløp til Røros kommune på kr 200.000 til opphjelp av fisk, vilt og friluftsliv. Beløpet skal justeres etter de tidsintervaller som loven til enhver tid bestemmer. Midlene til fisk og vilt skal nyttes etter nærmere bestemmelse av kommunestyret. Med hensyn til tiltak som kommer friluftslivet til gode, skal beløpet nyttes etter nærmere bestemmelse gitt av DN.
VI
Alle utgifter forbundet med kontroll og tilsyn med overholdelsen av ovenstående vilkår eller pålegg gitt med hjemmel i disse vilkår, dekkes av konsesjonæren.
8.
(Fornminner m.v.)
Konsesjonæren skal i god tid på forhånd undersøke om faste fornminner som er fredet i henhold til lov av 9. juni 1978 nr. 50, eller andre kulturhistoriske lokaliteter blir berørt, og i tilfelle straks gi melding om dette til vedkommende museum og/eller Riksantikvaren. Viser det seg først mens arbeidet er i gang at det kan virke inn på fornminne som ikke har vært kjent, skal melding sendes med en gang og arbeidet stanses.
9.
(Forurensning m.v.)
Regulanten plikter etter vedkommende departements nærmere bestemmelse å bekoste helt eller delvis undersøkelser av forurensningsforholdene i Glomma på strekningen Aursunden - Os.
10.
(Terskler m.v.)
Det skal utføres forbygnings- og erosjonssikringstiltak på utsatte strandpartier langs Aursunden og langs Glomma ved Brekken etter nærmere bestemmelse av NVE. Plan for arbeidene skal utarbeides i samråd med konsesjonæren som også bekoster planen.
Tiltakene skal dekke områder som er utsatt for aktiv erosjon og som representerer verdifull grunn som dyrket mark, påstående hus o.l. eller hvor slik grunn kan sies å være truet. Aktuelt for tiltak er også områder hvor det vurderes at fortsatt erosjon vil bli av betydelig omfang.
Konsesjonæren bærer 3/4 av kostnadene ved tiltakene ved Aursunden og 9/10 av kostnadene langs Glomma ved Brekken nedenfor Djupa bru. NVE bekoster den resterende del av anleggskostnadene.
NVE bestemmer nødvendig vedlikehold av anleggene. Konsesjonæren bærer 3/4 av vedlikeholdskostnadene ved tiltakene ved Aursunden og 9/10 av kostnadene langs Glomma ved Brekken nedenfor Djupa bro. Røros kommune bekoster den resterende del av vedlikeholdet.
Arbeidet utføres under ledelse av NVE innen en tidsfrist på 5 år fra reguleringstillatelsens datum.
For øvrig gjelder:
I de deler av vassdragene hvor inngrepene medfører vesentlige endringer i vannføring eller vannstand, kan NVE pålegge konsesjonæren å bygge terskler, foreta biotopjusterende tiltak, elvekorreksjoner, opprenskinger mv. for å redusere skadevirkninger.
Dersom inngrepene forårsaker ytterligere erosjonsskader, fare for ras eller oversvømmelse, eller øker sannsynligheten for at slike skader vil inntreffe, kan NVE pålegge konsesjonæren å bekoste sikringsarbeider eller delta med en del av utgiftene forbundet med dette.
Arbeidene skal påbegynnes straks detaljene er fastlagt og må gjennomføres så snart som mulig.
Terskelpålegget vil bygge på en samlet plan som ivaretar både private og allmenne interesser i vassdraget. Utarbeidelse av pålegget samt tilsyn med utførelse og senere vedlikehold er tillagt NVE. Utgiftene forbundet med tilsynet dekkes av konsesjonæren.
11.
(Manøvreringsreglement m.v.)
Vannslippingen skal foregå overensstemmende med et manøvreringsreglement som Kongen på forhånd fastsetter.
Viser det seg at slippingen etter dette reglementet medfører skadelige virkninger av omfang for allmenne interesser, kan Kongen uten erstatning til konsesjonæren, men med plikt for denne til å erstatte mulige skadevirkninger for tredjemann, fastsette de endringer i reglementet som finnes nødvendige.
Dersom vannslippingen foregår i strid med reglementet, kan konsesjonæren pålegges en tvangsmulkt til staten av inntil kr. 10.000 for hver gang etter Olje- og energidepartementets nærmere bestemmelse.
12.
(Hydrologiske observasjoner, kart m.v.)
Konsesjonæren skal etter nærmere bestemmelse av Olje- og energidepartementet utføre de hydrologiske observasjoner som i det offentliges interesser finnes påkrevet og stille det innvunne materiale til disposisjon for det offentlige.
De tillatte reguleringsgrenser markeres ved faste og tydelige vannstandsmerker som det offentlige godkjenner.
Kopier av alle karter som konsesjonæren måtte la oppta i anledning av anlegget, skal sendes Statens kartverk med opplysning om hvordan målingene er utført
13.
(Militære foranstaltninger)
Ved reguleringsanlegget skal det tillates truffet militære foranstaltninger for sprengning i krigstilfelle uten at konsesjonæren har krav på godtgjørelse eller erstatning for de herav følgende ulemper eller innskrenkninger med hensyn til anlegget eller dets benyttelse. Konsesjonæren må uten godtgjørelse finne seg i den bruk av anlegget som skjer i krigsøyemed.
14.
(Konsesjonskraft)
Konsesjonæren skal avstå til de kommuner og fylkeskommuner som kraftanlegget ligger i, inntil 10 prosent av den for hvert vannfall innvunne økning av vannkraften, beregnet etter reglene i vassdragsreguleringsloven § 11 nr. l, jf § 3. Avståelse og fordeling avgjøres av Olje- og energidepartementet med grunnlag i kommunenes behov til den alminnelige elektrisitetsforsyning.
Staten kan i tillegg kreve avstått inntil 5 prosent av kraften, beregnet som i første ledd.
Olje- og energidepartementet bestemmer hvordan kraften skal avstås og beregner effekt og energi.
Kraften tas ut i kraftstasjonens apparatanlegg for utgående ledninger eller fra konsesjonærens ledninger med leveringssikkerhet som fastkraft og brukstid ned til 5000 timer årlig. Konsesjonæren kan ikke sette seg imot at kraften tas ut fra andres ledninger og plikter i så fall å stille kraften til rådighet. Kostnadene ved omforming og overføring av kraften ved uttak andre steder enn i kraftstasjonens apparatanlegg for utgående ledninger, betales av den som tar ut kraften.
Konsesjonæren har rett til å forlange et varsel av 1 år for hver gang kraft uttas. Samtidig som uttak varsles, kan forlanges oppgitt den brukstid som ønskes benyttet og brukstidens fordeling over året. Tvist om fordelingen avgjøres av Olje- og energidepartementet. Oppsigelse av konsesjonskraft kan skje med 2 års varsel.
Prisen på kraften, referert kraftstasjonens apparatanlegg for utgående ledninger, fastsettes hvert år av Olje- og energidepartementet basert på gjennomsnittlig selvkost for et representativt antall vannkraftverk i hele landet.
Unnlater konsesjonæren å levere kraft som er betinget i denne post uten at vis major, streik eller lockout hindrer leveransen, plikter han etter Olje- og energidepartementets bestemmelse å betale til statskassen en mulkt som for hver kWh som urettelig ikke er levert, svarer til den pris pr. kWh som hvert år fastsettes av Olje- og energidepartementet, med et påslag av 100 prosent. Det offentlige skal være berettiget til etter Olje- og energidepartementets bestemmelse å overta driften av kraftverket for eierens regning og risiko, dersom dette blir nødvendig for å levere den betingede kraften.
Vedtak om avståelse og fordeling av kraft kan tas opp til ny prøvelse etter 20 år fra vedtakets dato.
15.
(Kontroll med overholdelsen av vilkårene)
Konsesjonæren underkaster seg de bestemmelser som til enhver tid måtte bli truffet av Olje- og energidepartementet til kontroll med overholdelsen av de oppstilte vilkår.
Utgiftene med kontrollen erstattes det offentlige av konsesjonæren etter nærmere regler som fastsettes av Olje- og energidepartementet.
Ved overtredelse av de fastsatte bestemmelser plikter konsesjonæren etter krav fra Olje- og energidepartementet å bringe forholdene i lovlig orden. Krav kan ikke fremsettes senere enn 20 år etter utløpet av det kalenderår da arbeidet ble fullført eller tiltaket trådte i virksomhet.
Gjentatte eller fortsatte overtredelser av postene 2, 11, 14 og 15 første eller annet ledd kan medføre at konsesjonen trekkes tilbake i samsvar med bestemmelsene i vassdragsreguleringsloven § 12, post 23.
For overtredelse av de i konsesjonen inntatte bestemmelser påløper en tvangsmulkt på kr. 1000 pr. dag eller kr. 5000 for hver overtredelse såfremt det ikke er fastsatt annen straff for overtredelse av vilkåret. Mulkten kan inndrives ved utpanting.
16.
(Tinglysing)
Konsesjonen skal tinglyses i de rettskretser hvor anlegget ligger. Olje- og energidepartementet kan bestemme at et utdrag av konsesjonen skal tinglyses som heftelse på de eiendommer eller bruk i vassdraget for hvilke utbyggingen kan medføre forpliktelser.