2 Nærmere om det tredje flerårige SMB-programmet
Store deler av næringslivet i Norge og i EU består av små og mellomstore bedrifter. I norsk statistikk blir vanligvis bedrifter med under 20 ansatte betegnet som små bedrifter, mens bedrifter med mellom 20 og 100 ansatte betegnes som mellomstore bedrifter. I 1994 stod de små og mellomstore bedriftene for om lag 70 prosent av sysselsettingen i norsk næringsliv, og kun 0,5 prosent av de norske bedriftene hadde flere enn 100 ansatte.
Små og mellomstore bedrifter defineres i EU som bedrifter med opptil 250 ansatte. Om lag 99,8 prosent av alle bedrifter i EU er SMB og de står for om lag 66 pst av sysselsettingen.
Små og mellomstore bedrifter opplever ofte problemer og utfordringer i forbindelse med internasjonalisering som større og mer uhåndterlige enn store bedrifter, både på grunn av at de er små og at de tradisjonelt har vært orientert mot lokale og nasjonale markeder. Formålet med det nye programmet er å bidra til gode rammevilkår for små og mellomstore bedrifter og å bedre disse bedriftenes konkurranseevne. Programmet tar blant annet sikte på å oppnå dette gjennom tiltak på følgende satsingsområder:
- A.
Forenkling og forbedring av administrative rutiner, lov- og regelverk.
- B.
Bedrede finansieringsmuligheter for SMB.
- C.
Støtte til internasjonalisering og europeisering av SMB.
- D.
Bedre konkurranseevne til SMB gjennom tilgang til forskning, innovasjon og videreutdanning.
- E.
Støtte til entreprenører og spesielle målgrupper.
Programmet er et viktig supplement til de tiltakene rettet mot SMB som blir gjennomført på andre områder innenfor rammen av fellesskapspolitikken og EØS-avtalen. Programmet er videre et supplement til medlemslandenes egne tiltak rettet mot små og mellomstore bedrifter. Tiltak innenfor programmet er rettet mot å øke effekten av medlemslandenes egne tiltak, bl a ved å identifisere gode måter å utforme og gjennomføre tiltak på.
Sentralt i SMB-programmet står 227 Euro-info kontorer i hele EØS-området, hvorav 5 i Norge. I tillegg er det 20 tilknyttede kontorer utenfor EØS-området. Euro-info kontorene organiserer bl a støtte- og informasjonsprogrammer rettet mot små og mellomstore bedrifter. Gjennom kontorene er det videre organisert et nettverk som kan hjelpe mindre bedrifter til å oppnå kontakt med samarbeidspartnere i andre europeiske land. Euro-info kontorene får årlige økonomiske bidrag fra EU.
Europakommisjonen legger ut på anbud ulike prosjekter innenfor rammen av programmet, og kan dekke opp til 50 prosent av et prosjekts kostnader. Kommisjonen har ansvaret for å vurdere prosjektsøknadene og velge ut de som skal få støtte, og ansvaret for å følge opp og evaluere prosjekter som har fått støtte. Videre skal Kommisjonen årlig avlegge rapport om hvordan implementeringen av programmet fungerer.
En styringskomité som er sammensatt av representanter fra alle medlemslandene i EU og EFTA/EØS-landene bistår Europakommisjonen i arbeidet med programmet. Norge har deltatt i styringskomitéen på uformell basis i 1997 i påvente av den formelle beslutningen om deltakelse.