4 Disponering av installasjonene på Lille-Frigg og Tommeliten Gamma
4.1 Innledning
Lille-Frigg er lokalisert i blokk 25/2 ca. 22 km øst for Friggfeltet. Rettighetshaverne er operatøren Elf (41,42 pst.), Norsk Hydro (32,87 pst), TOTAL (20,71 pst) og Statoil (5,00 pst, hvorav SDØE 0 pst). Lille-Frigg består av tre undervannsinstallasjoner, tre rørledninger, seks kontroll- og injeksjonslinjer og tre elektriske kabler. Disponering av Lille-Friggs utstyr på Frigg vil bli inkludert i avslutningsplanen for Friggfeltet. Tommeliten Gamma er lokalisert i blokk 1/9 11 km sørvest for Eddafeltet. Rettighetshaverne er operatøren Statoil (70,64 pst, hvorav SDØE 42,38 pst), Fina (20,23 pst) og Agip (9,13 pst).
Tommeliten Gamma består av en undervannsinstallasjon, tre rørledninger, to kontrollkabler og en prosessmodul plassert på Eddaplattformen. Disponering av prosessmodulen vil inkluderes i avslutningsplanen for Edda. Produksjonen ble avsluttet i 1998.
Disponering av utrangerte rørledninger og kabler vil bli behandlet i en egen stortingsproposisjon.
Departementet ønsker ikke at retten fastsatt i petroleumsloven til statlig overtakelse av innretningene på Lille-Frigg og Tommeliten Gamma blir benyttet. De økonomisk utvinnbare reservene er allerede utnyttet.
4.2 Rettighetshavernes anbefaling
Rettighetshaverne i Lille-Frigg oversendte den 4. november 1998 avslutningsplan hvor det anbefales at de tre undervannsinstallasjonene tas til land. Totale fjerningskostnader er anslått til 90,3 millioner kroner.
Rettighetshaverne vil foretrekke å utsette det endelige disponeringsarbeidet til 2002 for å oppnå samordningsgevinster med lignende disponeringer i Friggområdet.
Rettighetshaverne i Tommeliten Gamma oversendte den 27. juni 1997 avslutningsplan. Departementet mottok den 17. februar 2000 en oppdatert avslutningsplan som i det vesentlige var identisk med den opprinnelige avslutningsplanen. Rettighetshaverne anbefaler at undervannsinstallasjonen tas til land for senere gjenbruk. Totale fjerningskostnader anslås til 51 millioner kroner.
4.3 Departementets vurdering
Rettighetshavernes forslag til disponering av utrangerte innretninger på Lille-Frigg og Tommeliten Gamma ble sendt på høring. Ingen av høringsinstansene har kommet med innvendinger til den foreslåtte disponeringsløsning.
Vedtak om disponering skal fattes i overensstemmelse med petroleumsloven og OSPAR-konvensjonen av 1995. I henhold til OSPAR-beslutningen av 1998 om disponering av utrangerte offshoreinstallasjoner (jf. St.prp. nr. 8(1998-99)) skal alle undervannsinstallasjoner fjernes og disponeres på land. Den foreslåtte disponeringsløsning er i tråd med dette.
Departementet anbefaler derfor at installasjonene på Lille-Frigg og Tommeliten Gamma fjernes og disponeres på land.
Departementet vil legge til grunn ved godkjennelse av disponeringsløsning at Lille-Frigg og Tommeliten Gamma installasjonene ikke fjernes ved bruk av eksplosiver.
4.4 Statens andel av kostnadene
Når det kreves at innretninger brukt til utvinning eller rørledningstransport av petroleum skal fjernes, vil staten yte direkte tilskudd til dekning av en andel av fjerningsutgiftene etter fjerningstilskuddsloven.
Finansdepartementet har regnet ut at statens gjennomsnittlige tilskuddsandel for Lille-Friggblir 56,2 pst. Dette innebærer at staten skal dekke om lag 51 millioner kroner. Ettersom tilskuddssatsen skal baseres på «endelig utliknete skatter», kan denne måtte justeres som følge av eventuelle senere endringer av ligningen.
Finansdepartementet har regnet ut at statens tilskuddsandel for Tommeliten Gamma blir 69,3 pst. Medregnet SDØEs andel vil staten måtte dekke 82,3 pst av fjerningsutgiftene. Statens andel blir vel 42 millioner kroner.
Det er ikke forventet å påløpe fjerningsutgifter for Staten i budsjettåret 2000. Anslag for statens fjerningsutgifter for Lille-Frigg og Tommeliten Gamma vil bli inkludert i forslag til bevilgning når utgiftene forventes å påløpe.
4.5 Konklusjon
Departementet anbefaler at installasjonene på Tommeliten Gamma og Lille-Frigg fjernes.