3 Nødvendige tiltak
Det er viktig at det nå settes inn konkrete tiltak for å redusere antall ubehandlede saker og redusere saksbehandlingstiden. Dette må gjøres ved å øke saksbehandlingskapasiteten, samtidig som effektiviseringstiltak iverksettes. Bl.a. vurderes nå konkrete regelverksforenklinger, samt organisatoriske tiltak. Gjennomføring av asylintervjuene er lagt om. Videre er det innført overordnede retningslinjer for kvalitet i saksbehandlingen, med særlig vekt på juridisk metode og gode saksbehandlingsrutiner. Dette vil på sikt gi en effektiviseringsgevinst. Det vil også i løpet av våren bli gjennomført kompetansetiltak for ansatte i UDI innenfor bl.a. forvaltningsrett, utlendingsrett og saksbehandlingsverktøy. Det er viktig å fullføre det arbeidet som nå er påbegynt for å sikre en forsvarlig kvalitet i saksbehandlingen i tråd med våre internasjonale konvensjonsforpliktelser, nasjonal lovgivning, forskrift og instrukser.
Forslag til økt bevilgning forutsetter at UDI skal behandle innkomne saker og nedarbeide 1 000 restanser i asylsaker og 1 000 restanser i oppholdssaker. Dette vil innebære at UDI skal behandle minimum 6 500 asylsaker og 83 500 oppholdssaker. Fordi UDI må ansette og lære opp nye medarbeidere, vil nedarbeidingen av restanser først skje mot slutten av 2007. UDI skal prioritere saker som er eldre enn 12 måneder. Mange av disse sakene gjelder søknader fra personer fra Somalia, Irak og Iran, der det erfaringsmessig er en høy innvilgelsesprosent. Når UDIs saksbehandlingskapasitet øker i annet halvår 2007, vil det innebære flere vedtak i annet halvår. Positive vedtak fører til at flere skal bosettes. Negative vedtak vil erfaringsmessig bli påklaget til Utlendingsnemnda (UNE). Oppfølging av flere vedtak fattet i annet halvår 2007, i form av bosetting og eventuell klagebehandling, vil i hovedsak først komme i 2008. Eventuelle merutgifter knyttet til advokatbistand, klagesaksbehandling, uttransportering og integreringstilskudd ved bosetting vil derfor i all hovedsak først påløpe i 2008 og 2009.
Regjeringen vil sette i gang en bred gjennomgang av saksflyten på utlendingsfeltet. Hensikten med en slik bred gjennomgang er å analysere og avdekke mulige områder for en mer effektiv oppgaveløsning, produktivitetsgevinster og bedre brukerservice, samtidig med en tilfredsstillende kvalitet. I en slik gjennomgang vil UDIs virksomhet måtte vurderes nøye, herunder organiseringen, oppgavene direktoratet er tillagt og hvordan disse er prioritert og finansiert. Målet er å få en helhetlig vurdering av mulige effektiviseringstiltak i utlendingsforvaltningen, med sikte på å redusere saksbehandlingstid og kostnadsnivå.