4 Sterkere vektlegging av barns tilknytning til riket
I brev til kommunal- og forvaltningskomiteen 31. mai 2006 ga arbeids- og inkluderingsministeren uttrykk for et ønske om en mer helhetlig tilnærming til problemet rundt barn som har sittet lenge i asylmottak, og det ble varslet tre regelendringer som bl.a. vil komme barn til gode. En av endringene er at det ved vurderingen av sterke menneskelige hensyn etter utlendingsloven § 8 annet ledd skal foretas en selvstendig behandling basert på barnas situasjon, der det kan gis opphold dersom barna har opparbeidet sterk tilknytning til riket som følge av lang botid. Ved behandling av Dokument nr. 8:69 (2005-2006) 14. juni 2006 støttet et flertall på Stortinget de tre foreslåtte regelendringene. I påvente av den varslede regelendringen vedrørende barn med sterk tilknytning til riket, instruerte departementet 31. august 2006 UDI og UNE om å stille i bero behandlingen av saker som involverer barn som vil kunne bli omfattet av bestemmelsen, og som fortsatt oppholder seg her. Forskriftsendringen om sterkere vektlegging av barns tilknytning til riket skal etter planen tre i kraft 1. mai 2007.
Det er svært vanskelig å angi hvor mange som vil bli innvilget opphold i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd, som en direkte følge av denne regelverksendringen. Tallene nedenfor er derfor svært usikre og som anslag å regne. Hvis man tar utgangspunkt i antall berostilte saker, anslår departementet at omkring 20 pst. av de personene som har fått sakene sine stilt i bero, vil få tillatelse på grunnlag av bestemmelsen. Tall fra UDI og UNE tyder på at det i gruppen av berostilte saker (1 360) er like mange barn og voksne. Ved innvilgelse av omkring 20 pst. av de berostilte sakene vil ca. 270 personer som uten forskriftsendringen ville ha fått avslag og blitt uttransportert, nå få opphold. Det legges til grunn at alle barna er under 16 år.
De som får innvilget opphold vil bli bosatt i en kommune. Kommunene får utbetalt integreringstilskudd til barn og voksne, skoletilskudd til personer under 16 år, samt tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap til personer over 16 år. Ettersom de berostilte sakene gjelder barn og barnefamilier, vil disse sakene etter all sannsynlighet bli prioritert i forhold til bosetting, og man kan således forvente bosetting relativt raskt. Departementet anslår derfor at alle som innvilges opphold før 1. oktober 2007 vil bli bosatt i en kommune i inneværende år. Forutsatt at den nye bestemmelsen trer i kraft 1. mai 2007, vil anslagsvis 230 personer bli innvilget opphold fra 1. mai til 1. oktober som følge av forskriftsendringen, og bosatt i en kommune i inneværende år. Dette vil innebære utgifter på ca. 20 mill. kroner for inneværende år.
I tillegg vil UNE bli påført økte driftsutgifter i 2007 som følge av forskriftsendringen. UNE uttaler at så mange som 50 pst. av de berostilte sakene kan komme til å bli avgjort i nemndmøte, fordi den foreslåtte forskriftsendringen krever omfattende og konkrete vurderinger i den enkelte sak. Sakene til ca. 1 200 personer er per februar 2007 stilt i bero i UNE. Ved behandling i nemndmøte vil imidlertid sakene til alle medlemmer av en familie bli behandlet samlet i ett møte, slik at behandling av halvparten av sakene i nemnd ikke betyr 600 nemndmøter. UNE anslår totale merutgifter til behandling i nemndmøte til 4,1 mill. kroner. Utgifter til behandling av saker som ikke går i nemndmøter dekkes innenfor gjeldende budsjettramme.
Både økt saksbehandlingskapasitet i UDI og den foreslåtte forskriftsendringen vil isolert sett føre til at utgiftene på kap. 651, post 60 vil øke. I saldert budsjett for 2007 er det forutsatt en bosetting fra mottak på 3500 personer. Det er foreløpig usikkert hvor stort behovet vil bli i 2007 og regjeringen vil, i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2007, komme tilbake til Stortinget med eventuelle tilleggsbehov på kap. 651, post 60 Integreringstilskuddet.
Det foreslås derfor kun en økt bevilgning inneværende år på 4,1 mill. kroner på kap. 691 Utlendingsnemnda, post 21 Spesielle driftsutgifter, nemndbehandling.