2 Nærmere om EIT
Det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi er ment å være et flaggskip i Europa for fremragende innovasjon, og er nært knyttet til EUs Lisboa-strategi for økt sysselsetting og vekst. EIT skal fremme og integrere høyere utdanning, forskning og innovasjon av høy kvalitet, og skal komplettere andre initiativer og programmer innenfor forskning, utdanning og innovasjon i EU og deltakerlandene. EIT skal utnytte hele bredden av kunnskap og kompetanse som trengs for å bidra til å møte strategiske og langsiktige innovasjonsutfordringer knyttet til f.eks. energi- og klimaspørsmål og informasjons- og kommunikasjonsteknologi.
EIT skal ikke være et stort institutt i tradisjonell forstand, men en nettverksbasert institusjon med en liten sentral administrasjon. EIT skal legge til rette for etableringen av nettverk og samarbeid gjennom såkalte kunnskaps- og innovasjonsnettverk (Knowledge and Innovation Communities - KICs). Dette vil være nettverk bestående av forsknings- og utdanningsinstitusjoner og næringslivsaktører. Nettverkene skal gjennomføre aktiviteter innenfor alle deler av det såkalte kunnskapstriangelet: forskning, innovasjon og utdanning. Næringsrettede anvendelser av aktivitetene vektlegges.
Nettverkene skal velges ut av EITs styre på bakgrunn av en åpen prosess basert på kvalitetskriterier, og skal være selvstendige nettverk av høyere utdanningsinstitusjoner, forskningsorganisasjoner, bedrifter og andre relevante aktører. Styret skal i startfasen peke ut to eller tre KICs. EIT skal også etablere en strategisk innovasjonsagenda (SIA) som skal godkjennes av Europaparlamentet og Rådet, og som skal ligge til grunn for etableringen av ytterligere KICs.
Gjennom sine aktiviteter og sitt arbeid skal EIT bidra til økt mobilitet i det europeiske forskningsområdet og det europeiske høyere utdanningsområdet. Grader og vitnemål skal tildeles av de deltakende høyere utdanningsinstitusjoner, som skal oppmuntres til å gi disse betegnelsene EIT-grader og -vitnemål.
EIT vil få et sentralt sekretariat, og det er ventet at plasseringen av dette vil bli vedtatt på et av EUs kommende toppmøter. Aktuelle kandidater er blant annet Polen, Ungarn, Slovakia og Østerrike. Hvert av de enkelte kunnskaps- og innovasjonsnettverkene skal også ha et sekretariat, hvor det ventelig også vil bli konkurranse om lokalisering.