7 Samferdselsdepartementets vurdering
Utbygging av E6 Øyer - Tretten med tilstøtende vegnett vil føre til bedret framkommelighet og tryggere forhold på strekningen for alle trafikantgrupper, på en vegstrekning som fram til nå har vært sterkt ulykkesbelastet.
Utbygging av parsellen Øyer - Tingberg gir en trafikksikker E6 fra Lillehammer til Tretten med sammenhengende lokalveg og gang- og sykkelveg på strekningen. I tillegg til betydelige reduksjoner i ulykkene medfører også prosjektet en innkorting av E6 med 2 km. og dermed store tidsbesparelser for trafikantene. Disse effektene, ulykkesreduksjoner og tidsbesparelser, medfører at prosjektets netto nytte (NN) er høy, om lag 450 mill. kr med 4,5 pst kalkulasjonsrente. Netto nytte pr. investert krone (NN/K) er beregnet til om lag 0,6.
Det er gjennomført utvidet ekstern kvalitetssikring av prosjektet (KS2). Statens vegvesen foreslår en styringsramme på 800 mill. 2007-kr og en kostnadsramme på 860 mill. 2007-kr. Den eksterne konsulentens kostnadsberegninger er på om lag samme nivå. Departementet legger til grunn en styringsramme på 810 mill. 2007-kr og en kostnadsramme på 880 mill. 2007-kr i samsvar med konsulentens forslag. Omregnet til 2009-nivå blir styringsramma 880 mill. kr og kostnadsramma 950 mill. kr.
Samferdselsdepartementet legger fram forslag til utbyggings- og finansieringsplan for prosjektet, jf. denne proposisjonens kap. 5. Prosjektet framstår etter departementets vurdering som et robust prosjekt og er forutsatt nedbetalt godt innenfor 15 års innkrevingsperiode.
Rv 254 inngår i Vegdirektoratets forslag til framtidig fylkeskommunalt vegnett som en del av forvaltningsreformen. Forvaltningsreformen vil føre til at Oppland fylkeskommune blir ansvarlig for å bevilge forutsatte offentlige midler til denne delen av prosjektet, inklusive forutsatt andel av en eventuell kostnadsøkning.
Eventuelle kostnadsoverskridelser ut over prisstigning på E6-delen og på rv 254-delen skal dekkes i samsvar med gjeldende retningslinjer for bompengeprosjekter som beskrevet i kap. 5.
Samferdselsdepartementet slutter seg til det lokale forslaget til bompengeordning og legger vekt på at det er stor lokal enighet om å prioritere prosjektet og å delfinansiere utbyggingen med bompenger.
Samferdselsdepartementet legger til grunn at vilkårene for betinget refusjon ikke lenger er tilstede og forutsetter at fylkeskommunen slutter seg til anbefalingen om at det ikke legges opp til betinget refusjon. Det er en forutsetning at bompengeselskapet inngår bindende avtale om en lavere rente enn 6,5 pst for en periode på 10-15 år. Samferdselsdepartementet forutsetter at dokumentasjon for avtale om rentenivået blir sendt Vegdirektoratet før bompengeavtalen blir underskrevet.