2 Nærmere om forordningen
Europakommisjonen fremla 23. januar 2002 et forslag til forordning om opprettelse av et EU-organ for samtrafikk og jernbanesikkerhet. Forordningsforslaget ble lagt frem sammen med tre direktivforslag: forslag til direktiv om sikkerhet på Fellesskapets jernbaner, forslag til endringer i samtrafikkdirektivene og forslag til endringer i direktiv om utvikling av Fellesskapets jernbaner, den såkalte jernbanepakke II. Alle rettsaktene ble vedtatt i EU 29. april 2004.
Formålet med opprettelsen av ERA er å sikre at Kommisjonen og medlemsstatene har tilgjengelig nødvendig ekspertise og støtte på det jernbanetekniske og sikkerhetsfaglige området. Opprettelsen av byrået vil gjøre det mulig å vurdere målene om sikkerhet og samtrafikkevne for det europeiske jernbanenettet i fellesskap og med høy grad av sakkunnskap, og på den måten bidra til å revitalisere jernbanesektoren.
ERA kan gi anbefalinger og avgi uttalelser til Kommisjonen og bistå med teknisk/faglig støtte på sikkerhets- og samtrafikkområdet, herunder følge samtrafikknivået i medlemsstatene, utarbeide felles sikkerhetsmetodikk, utvikle system for sertifisering av vedlikeholdsverksteder, overvåke kvaliteten på utpekte tekniske kontrollorganer, utføre besøk i medlemsstatene m.v. ERA skal videre føre en offentlig database om de enkelte lands lisenser og sikkerhetssertifikater, om granskningsrapporter ved ulykker og om nasjonale sikkerhetsregler. Byrået skal også føre register om EF–verifiseringer av delsystemer m.v. iht. samtrafikkdirektivene, og føre registre over infrastruktur og rullende materiell i medlemsstatene.
ERA gis ikke myndighet til å vedta regelverk, men skal være et rådgivende organ. På EU-nivå vil myndighet til å vedta og å endre regelverk fortsatt ligge hos Rådet og Europaparlamentet, eller i visse tilfeller som i dag, være delegert til Kommisjonen.
ERA ble etablert ved konstituerende styremøte 15. juli 2004, og ventes å være fullt ut operativt i 2006 med en stab på ca. 100 personer. Borgere fra EØS/EFTA-stater skal kunne tilsettes på lik linje med EU-borgere. ERA er lokalisert til Lille/Valenciennes i Frankrike, og har et budsjett på om lag 13,6 millioner euro i 2005 eller om lag 111,3 millioner kroner.
ERA har et styre med deltakelse fra alle medlemsstater, fire representanter fra Kommisjonen samt seks representanter uten stemmerett fra ulike parter (jernbaneforetak, infrastrukturforvaltere, jernbaneindustri, fagforeninger, passasjerer og godskunder). Styrets hovedoppgave vil bl.a. være å vedta budsjett og arbeidsprogram, fastsette prosedyreregler for byrået samt å utnevne direktør. EØS/EFTA-statene vil kunne være representert i styret, men da uten stemmerett.