3 Lokalpolitisk handsaming
Fylkesplan for Nordland legg vekt på å utvikle sterke bustad-, arbeids- og serviceregionar (BAS), mellom anna ved å betre samferdselsløysingane. Fauske og Bodø dannar ein slik BAS-region, og rv 80 og rv 17 knyter denne regionen saman. Utbygging av rv 80 mellom Fauske og Bodø har vore utgreitt ved fleire høve, og seinast gjennom såkalla moglegheitsstudiar i 1999 og 2004. I 1999 blei utbygging vurdert i «Vegpakke Salten – konsekvenser av en bompengefinansiert vegutbygging», ein rapport som blei lagt fram for kommunane i Salten og Salten regionråd.
I 2004 blei det utarbeidd eit høyringsdokument, «Utredning rv 80», som drøfta moglegheita for ei bompengefinansiert utbygging i Saltenområdet. Dette låg til grunn for handsaminga av saka i fylkeskommunen og dei berørte kommunane. Forslaget inneheldt til saman 11 prosjekt og tiltak i Saltenområdet. Kommunane Bodø og Fauske (samt Skjerstad, som i ettertid er slått saman med Bodø) slutta seg til prinsippa om bompengefinansiert utbygging av Vegpakke Salten i vedtak høvesvis 9. og 27. september 2004. Nordland fylkeskommune slutta seg til opplegget gjennom vedtak 4. oktober 2005.
Dei to kommunane oppretta deretter saman med Statens vegvesen ei styringsgruppe som arbeidde vidare med utforming av vegpakken. Eit meir detaljert forslag blei sendt på høyring hausten 2005 med tanke på endelege vedtak. I dette dokumentet blei det foreslått å dele pakken inn i to fasar, der fase I omhandlar dei prosjekta som er komne lengst i planlegginga.
Bodø og Fauske kommunar fatta 26. januar 2006 vedtak om delvis bompengefinansiert utbygging av Vegpakke Salten fase I, jf. vedtak A og B. Fauske og Bodø kommunar fatta høvesvis 26. januar og 15. februar 2006 vedtak om oppretting av bompengeselskap, jf. vedtak C og D. Nordland fylkeskommune slutta seg til delvis bompengefinansiert utbygging av Vegpakke Salten fase I 20. februar 2006, jf. vedtak E.
I brev av 21. april 2006 informerte Statens vegvesen Fauske kommune om at pkt. 2a og 2b i vedtaket 26. januar 2006 om å utvide pakken med gang- og sykkelveg på strekninga Klungset – Røvika samt undergang ved Erikstad, ikkje kunne leggjast til grunn i den vidare handsaminga. Årsaka til dette var at tiltaka medfører kostnadsauke. Fauske kommune gjorde 27. april 2006 eit tilleggsvedtak der dei tok dette til etterretning, jf. vedtak F.
Statens vegvesen informerte Bodø kommune i brev av 20. april 2006 om at pkt. 5 i vedtaket 26. januar 2006 om fritak for biodrivne bilar strir mot gjeldande takstretningslinjer, og ikkje kunne leggjast til grunn i den vidare handsaminga. Dette blei lagt fram som orienteringssak i bystyret 4. mai 2006, jf. pkt. G.
Fauske og Bodø kommunar vedtok høvesvis 1. og 22. juni 2006 å stille garanti for bompengeselskapet sine lån, jf. vedtak H og I. Fylkeskommunen vedtok 12. juni 2006 å stille garanti for låneopptak samt å akseptere betinga refusjon, jf. vedtak J. Bompengeselskapet, Vegpakke Salten AS, blei skipa i april 2006.
A. Bodø kommune – vedtak om Vegpakke Salten i bystyret 26. januar 2006:
«Bystyret gir sin tilslutning til gjennomføring av Vegpakke Salten fase I slik den er beskrevet i Statens vegvesen Region nord sitt framlegg til politisk behandling datert 30.11.2005, med tilhørende finansieringsanalyse datert 28.11.2005. Dette innebærer tilslutning til:
Inndeling av Vegpakke Salten i en fase I og II
Omfang av fase I:
Vegnr Strekning Kostnad (mill kr) Rv80 Gang-/ sykkel-veg Stranda-Røvik (hele reguleringsplan strekningen er ikke fullfinansiert i fase I) 10 Rv80 Røvik – Strømsnes 260 Rv80 Mjøneskleiva 11 Rv17 Godøystraumen – Naurstadhøgda 212 Rv17/80 Kostnader bomstasjoner/brikkekjøp 12 Plassering av bommer for fase I:
Ny Rv80 Strømsnes
Rv17 Godøystraumen
Plasseringen av bommen ved Godøystraumen kan være avhengig av om «gammelveien» skal holdes åpen eller ikke.
Innkrevingsmetode:
Autopass, kombinert med lavkapasitet myntautomat med mulighet for kontant/manuell betaling
Døgnkontinuerlig innkreving i 15 år
Etterskuddsinnkreving
Takster:
Ny Rv80 Strømsnes: 27 kr lett bil og 54 kr tung bil,- bare innkreving på ny veg
Rv17 Godøystraumen: 22 kr lett bil og 44 kr tung bil
Rabattopplegg ihht takstregulativ for bompengeprosjekter.
Det skal vurderes rabattordning ved passering av begge bommer innenfor en gitt tidsperiode.
Biodrevne biler skal kunne passere bommene avgiftsfritt.
At kommunene skal ta initiativ til å etablere kommunalt/fylkeskommunalt eid bompengeselskap.
Bensinavgift utredes nærmere, slik at dette kan gjennomføres som viktigste finansieringskilde i fase II.
Det arbeides videre mot departement og bevilgede myndigheter for å få en økt statlig finansieringsandel vedr. Vegpakke Salten.
Bystyret kan akseptere bompengefinansiering av tunnel Straumsnes – Røvika på RV 80 så lenge det er åpent for bruk av den gamle traseen»
B. Fauske kommune – vedtak om Vegpakke Salten i kommunestyret 26. januar 2006:
«Gir tilslutning til inndeling av Vegpakke Salten i fase 1 og fase 2.
Omfang av fase 1 som beskrevet fra Statens vegvesen med følgende tilegg:
Gang/sykkelveg Stranda – Røvik ferdigstilles i fase 1.
Det bygges over/undergang på riksvei 80 ved Erikstad for å sikre en trygg skolevei.
Kostnader stor kr. 12 mill. til etablering av bomstasjon/brikkekjøp
Innkrevningsstasjonen mellom Valnesfjord – Fauske plasseres slik at kommunens innbyggere kan køyre bompengefritt innen kommunen.
Plassering av bommer for fase 1: Ny Rv 80 vest for tunnel på Strømsnessiden. Rv 17 Godøystraumen
Innkrevingsmetode: Autopass, kombinert med lavkapasitet myntautomat med mulighet for kontant/manuell betaling
Døgnkontinuerlig innkreving i 15 år
Etterskuddsinnkreving
Anbefaling takster:
Ny Rv 80 Røvik – Strømsnes: kr. 27 lett bil. Kr. 54 tung bil.
Innkreving kun på ny Rv 80
Rv 17 Godøystraumen: kr. 22 lett bil. Kr. 44 tung bil
Rabattopplegg i hht takstregulativ for bompengeprosjekter
Ingen rabatt ved passering av begge bommene
Fauske kommune og Bodø kommune tar initiativ til etablering av kommunalt/fylkeskommunalt eid bompengeselskap.»
C. Fauske kommune – vedtak om bompengeselskap i kommunestyret 26. januar 2006:
«Fauske kommune stifter sammen med Bodø kommune aksjeselskapet Vegpakke Salten AS
Selskapets formål er å oppta lån og innkreve bompenger, og inngå nødvendige avtaler med Statens vegvesen i forbindelse med gjennomføring av Vegpakke Salten del 1.
Selskapets aksjekapital skal være på kr 100 000 fordelt på kr 50 000 på hver av kommunene. Fauske kommunes andel finansieres av næringsfondet.
Fauske kommune godkjenner at vedlagte utkast til vedtekter og stiftelsesdokument legges til grunn for etableringen av selskapet.
Kommunestyret gir rådmannen i fullmakt til å representere kommunen på stiftelsesmøtet.»
D. Bodø kommune – vedtak om bompengeselskap i formannskapet 15. februar 2006:
«Bodø kommune stifter sammen med Fauske kommune aksjeselskapet Vegpakke Salten AS.
Selskapets formål er å oppta lån og innkreve bompenger, og inngå nødvendige avtaler med Statens vegvesen i forbindelse med gjennomføring av Vegpakke Salten del 1.
Selskapets aksjekapital skal være på kr 100 000 fordelt på kr 50 000 på hver av kommunene. Bodø kommunes andel finansieres ved å belaste disposisjonsfondet for tilsvarende beløp.
Bodø kommune godkjenner at vedlagte utkast til vedtekter og stiftelsesdokument legges til grunn for etableringen av selskapet og at evt. deltakelse fra NFK vil kunne endre disse. Styret skal ha 5 medlemmer.
Bystyret gir rådmannen i fullmakt til å representere kommunen på stiftelsesmøtet.
Vedtaket gjøres etter § 13. Begrunnelsen er at selskapet senest må være opprettet når saken sendes fra Vegdirektoratet til departementet. (1. mars 2006).»
E. Nordland fylkeskommune – vedtak om Vegpakke Salten i fylkestinget 20. februar 2006:
«Fylkestinget viser til behandling av FT-sak 84/04 hvor Fylkestinget i Nordland sluttet seg til prinsippet om utredning av bompengefinansiering av Vegpakke Salten
På bakgrunn av planfremdrift og finansieringssituasjonen er fylkestinget enig i at Vegpakke Salten gjennomføres i 2 faser, hvor fase I omfatter følgende prosjekt:
Vegnr. Strekning Kostnad (mill.kr) Byggetid Rv 80 Gang- og sykkelveg Stranda-Røvik (hele strekningen er ikke fullfinansiert i fase I) 10 2009 Rv 80 Røvik – Strømsnes 260 2007 – 11 Rv 80 Mjøneskleiva 11 2008 Rv 17 Godøystraumen – Naurstadhøgda 212 2007 – 09 Rv 17/80 Kostnader bomstasjoner/brikkekjøp 12 Samlet kostnad Vegpakke Salten, fase I 505 Fylkestinget er enig i forslaget om at gjennomføring av prosjektene i fase I fullfinansieres med et låneopptak på til sammen 305 mill. kr, og at dette låneopptaket skal nedbetales gjennom innkreving av bompenger fra trafikantene:
Vegnr. Bomplassering Takst (kr)lett/tung Innkrevingsperiode Finansiering (mill.kr) Bompenger Statlige Rv 80 Strømsnes 27/54 2010 – 2024 193 95 Rv 17 Godøystraumen 22/44 2009 – 2023 112 105 Det forutsettes ikke innkreving av bompenger på gammel RV 80 Røvik -Strømsnes etter åpning av nyvegen
Innkreving av bompenger kan skje på følgende måte:
Autopass (automatisk registrering og belastning), kombinert med lavkapasitet myntautomat med mulighet for kontant/manuell betaling
Døgnkontinuerlig innkreving
Innkreving av bompenger etter at aktuelle prosjekt er ferdig bygget
Bensinavgift utredes nærmere, slik at dette eventuelt kan gjennomføles som viktigste finansieringskilde i fase II.
Det arbeides videre mot departement og bevilgede myndigheter for å få en økt statlig finansieringsandel vedr. Vegpakke Salten.
Fylkestinget gir fylkesrådet fullmakt til å inngå forhandlinger med Fauske og Bodø kommuner dersom det er ønskelig at fylkeskommunen er med i et bompengeselskap som skal ha ansvar for å finansiere bompengandelen av utbyggingene og administrere innkrevingen. For å redusere risikoen for garantistene kan det innføres en ordning med betinget refusjon. Eventuell fylkeskommunal garanti, og ordning om betinget refusjon forelegges fylkestinget i egen sak. Fylkestinget forutsetter at garantistene får flertall i styret for bompengeselskapet.
Maksimal innkrevingstid settes til 15 år dersom selskapet oppfyller sine økonomiske forpliktelser. Et år etter prosjektenes ferdigstillelse og åpning for trafikk skal bompengeselskapets økonomi evalueres. Dersom selskapet ikke oppfyller sine økonomiske forpliktelser må det eventuelt gjennomføres tiltak i følgende rekkefølge:
Takstene økes inntil 20 %
Perioden med innkreving av bompenger økes inntil 5 år
Dersom dette ikke er tilstrekkelig utbetales en eventuell betinget refusjon så langt dette er nødvendig
Dersom dette ikke er tilstrekkelig må garantistene innfri sine forpliktelser»
F. Fauske kommune – tilleggsvedtak i kommunestyret 27. april 2006:
«I kostnadsrammen for Vegpakke Salten fase I er det planlagt brukt 10 millioner kroner på gang- og sykkelveg Stranda – Klungset.
Hele strekningen Klungset – Røvik kostnadsberegnes når godkjent reguleringsplan foreligger. Når kostnadsreduksjoner og/eller økt inntjening i fase I er realisert, øremerkes disse midlene til forlengelse av utbyggingen av gang- og sykkelveg på strekningen rv 80 Klungset – Røvik.
Kommunen arbeider for prioritering av statlige midler til utbygging av over/undergang på rv 80 ved Erikstad for å sikre trygg skoleveg innenfor rammen til stamvegruta E6 Trondheim – Fauske med tilknytninger (rv 80 Fauske – Bodø) i forbindelse med revisjon av NTP for perioden 2010 – 2019.
Det arbeides videre mot Stortinget for å øke statens finansieringsbidrag utover dagens fordeling.»
G. Bodø kommune – orienteringssak i bystyret 4. mai 2006:
Følgjande orienteringssak blei lagt fram for bystyret:
«Bodø bystyres vedtak i sakens pkt.5, kulepunkt fem, ‘Biodrevne biler skal kunne passere bommene avgiftsfritt’ harmonerer ikke med takstretningslinjene for bompengeprosjekt. Etter anmodning fra Vegdirektoratet ber vi Bodø kommune tilslutte seg de gjeldende nasjonale retningslinjer for fritak. I takstretningslinjene gis fritak for el-biler som kun er elektrisk drevet og som har drivstoffkode 5 i vognkortet. Begrepet ‘biodrevne biler’ er ikke gitt noen klar definisjon. Det tas i økende grad i bruk drivstofftyper som er helt eller delvis basert på biologisk framstilling, men som kan brukes blandet med ordinært drivstoff. De fleste moderne dieseldrevne person- og lastebiler vil kunne benytte en diesel blandet med eksempelvis planteolje. Det vil derfor ikke være praktisk mulig å identifisere hvilke biler som er delvis ‘biodrevne’, med mindre bilene kun kan bruke biodrivstoff og dette klart framgår av vognkort og/eller nummerskilt (for eksempel EL på el-biler).»
H. Fauske kommune – vedtak om garanti i kommunestyret 1. juni 2006:
«Fauske kommune garanterer med simpel kausjon for inntil kr. 27 mill. kr av et totalt låneopptak på 305 mill. kr. som bompengeselskapet Veipakke Salten A/S skal oppta for å finansiere fase 1 av Veipakke Salten.Det forutsettes at Bodø kommune garanterer for 128 mill. kr og Nordland fylkeskommune garanterer for 150 mill. kr.Garantiansvaret forutsettes å være proratisk.Garantitiden fastsettes til anleggsperioden pluss 15 år.»
I. Bodø kommune – vedtak om garanti i bystyret 22. juni 2006:
«Bodø kommune stiller garanti i form av simpel kausjon for låneopptak stort 128 mill kr for låneopptak til Veipakke Salten AS.
Hvis selskapet ikke oppfyller sine økonomiske forpliktelser forutsetter bystyret at:
Takstene økes med inntil 20 %
Bompengeperioden økes inntil 5 år.
Om ikke dette er tilstrekkelig, forutsettes fylkeskommunen å benytte ordningen med betinget refusjon
Om ikke dette er tilstrekkelig, må garantistene solidarisk innfri sine forpliktelser.»
J. Nordland fylkeskommune – vedtak om garanti og betinga refusjon i fylkestinget 12. juni 2006:
«Fylkestinget viser til behandling av Fylkestingets sak 25/06
Fylkestinget godkjenner at Nordland fylkeskommune, sammen med Bodø og Fauske kommuner, stiller følgende garantier for låneopptak til bompengeandelen av Vegpakke Salten, fase I
Fordeling av garantiansvar, simpel kausjon, for antatt lånebehov på 305 millioner kroner pro rata. Ca. % fordeling Antatt beløp Fauske kommune 10 % 27 millioner Bodø kommune 40 % 128 millioner Nordland Fylkeskommune 50 % 150 millioner Hvis selskapet ikke oppfyller sine økonomiske forpliktelser forutsetter fylkestinget at:
Takstene økes inntil 20 %
Bompengeperioden økes inntil 5 år
Om dette ikke er tilstrekkelig, utbetales en eventuell betinget refusjon
Om dette ikke er tilstrekkelig, må garantistene solidarisk innfri sine forpliktelser
Fylkestinget gir fylkesrådet fullmakt til videre behandling av garantistillelse og betinget refusjon.»