1 Sammendrag
Norge og Storbritannia undertegnet den 25. august 1998
en overenskomst om endring av overenskomst av 10. mai 1976 om utnyttelsen av Frigg-reservoaret og overføring av gass derfra til Det Forente Kongerike, og
en rammeavtale om legging og drift av samt jurisdiksjon over undersjøiske tilknytningsrørledninger.
I denne proposisjonen legger regjeringen fram disse avtalene med anmodning om Stortingets samtykke til inngåelse.
Den opprinnelige Frigg-overenskomsten av 10. mai 1976 ble forelagt Stortinget med anmodning om samtykke til ratifikasjon, se St prp nr 183 (1975-76).
Avtrykk av avtalene i norsk og engelsk tekst følger som trykte vedlegg til denne proposisjonen.
1.1 Bakgrunnen for endring av Frigg-overenskomsten
Frigg-reservoaret som er delt mellom Norge og Storbritannia med henholdsvis ca. 60 % og 40 %, kom i produksjon i 1976. Gassproduksjonen føres i to rørledninger, en norsk og en britisk, til St. Fergus i Skottland. Den norske rørledningen er eiet og drevet av den norske rettighetshavergruppen.
Produksjonen fra Frigg-reservoaret har avtatt gjennom de siste 10 årene og det antas at den vil stanse i 2002. Sammen med Frigg-gass har det også vært transportert norsk gass fra andre felt i Frigg-området i den norske rørledningen. Britene har vært av den oppfatning at den opprinnelige overenskomsten opphører å gjelde fra det tidspunkt produksjonen fra Frigg-reservoaret opphører. Det har derfor vært ført forhandlinger om endringer i overenskomsten av 1976 for å klargjøre retten til transport av annen gass enn Frigg-gass til Skottland etter dette tidspunkt. Det er samtidig foretatt tilpasninger som er funnet hensiktsmessige. Den reviderte tekst til Frigg-overenskomsten er inntatt som et tillegg til endringsoverenskomsten.
1.2 Bakgrunnen for rammeavtalen
Rammeavtalen skal etter sitt formål regulere de fleste spørsmål knyttet til bygging og drift av fremtidige rørledninger som krysser delelinjen og som forbindes med infrastruktur på den annen stats kontinentalsokkel som er under den annen stats jurisdiksjon, de såkalte tilknytningsrørledninger. De forhold som må reguleres spesielt for den enkelte rørledning er forutsatt inntatt i separate protokoller til rammeavtalen. Rammeavtalen vil redusere vesentlig omfanget av de spørsmål som må forhandles individuelt når en tilknytningsrørledning skal bygges.
Det er i begge lands interesse å legge forholdene til rette for gjensidig utnyttelse av ledig transportkapasitet i eksisterende infrastruktur og for samordning av fremtidige transportløsninger.
1.3 Forhandlingene og sentrale spørsmål
Overenskomsten og rammeavtalen er forhandlet parallelt. Forhandlingene om overenskomsten har fra norsk side vært ledet av Olje- og energidepartementet med deltakelse fra Utenriksdepartementet og Oljedirektoratet. Forhandlingene om skattebestemmelsene har til dels vært ført mellom de to lands finansdepartementer. Forhandlingene om rammeavtalen har fra norsk side i forskjellige faser vært ledet av Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet med bistand fra Finansdepartementet og Oljedirektoratet. De viktigste spørsmålene knyttet seg til jurisdiksjonsfordeling og kompetanse, da partene har ulik forståelse av folkerettens regler om en kyststats jurisdiksjon over rørledninger som krysser dens kontinentalsokkel.
I henhold til de to avtalene vil Norge ha jurisdiksjon over de norskeide rørledningene som befinner seg på kontinentalsokkelen både på norsk og britisk side. Britene vil ha en overlappende jurisdiksjon over de deler av de norskeide tilknytningsrørledningene som befinner seg på den britiske del av kontinentalsokkelen. Tilsvarende gjelder ikke for den norske Frigg-rørledningen. Britene vil heller ikke ha jurisdiksjon over de deler av de britiskeide rørledningene som befinner seg på den norske del av kontinentalsokkelen. De deler av den norske Frigg-rørledningen som befinner seg på britisk sjø- og landterritorium vil være underlagt britisk jurisdiksjon.
I begge avtaler er det tatt inn nokså detaljerte regler for beslutningsprosessen knyttet til disponering av rørledningene når de går endelig ut av bruk eller den aktuelle rørledningstillatelse utløper.