3 Lokal og regional behandling
I fylkesplan for Oppland 2000 - 2003 er det en tiltaksliste der utbyggingen av riksveg 4 er prioritert høyest av tiltak utenom stamvegene. Oppland fylkesting har ved behandlingen av etatenes forslag til Nasjonal transportplan gått inn for at utbyggingen av riksveg 4 bør prioriteres.
Fylkestinget i Oppland fattet 7. juni 2000 følgende vedtak i sak 18/00 om utbygging av rv 4:
Oppland fylkesting uttrykker tilfredshet med at det nå er vilje til å følge opp prioriteringen av riksveg 4 som første tiltak for å bedre kommunikasjonene til Oslo og Gardermoen. Fylkestinget slutter seg til utbyggingsplanen i samsvar med utredningen av 15. mars 2000 fra Statens vegvesen Oppland.
Planen forutsetter at de viktigste tiltakene på riksveg 4 i Oppland blir gjennomført i tidsrommet 2002-2010. For å få til en fullfinansiering av utbyggingen, aksepterer fylkestinget en delfinansiering gjennom bompenger for samme tidsrom som byggeperioden av prosjektet pågår, i det en forutsetter at:
Bompengeinnkrevingen gjennomføres som parallellinnkreving.
Staten deltar i utbyggingen med et beløp som dekker ca. 50 % av totalinvesteringene.
Plassering av bomstasjoner utredes nærmere før det tas stilling til lokaliseringen.
Fylkestinget forutsetter at:
Vegsjefen prioriterer midler over det ordinære vegbudsjett til utbedringer på riksveg 33 parallelt med utbyggingen av riksveg 4 og deler av riksveg 34.
Videre utbygging av riksveg 33, herunder strekningen fra Bjørgo over Tonsåsen og utbedring av riksveg 34, prioriteres i den framtidige vegutbygging i Sørvest-Oppland.
Fylkestinget forutsetter at Stortinget prioriterer vegutbygginger i Akershus og Oslo som gir våre berørte regioner hensiktsmessige løsninger innenfor og gjennom hovedstadsområdet. Fylkestinget minner i den forbindelse om at befolkning og næringsliv i store deler av Oppland har betalt bompenger i Oslo gjennom mange år, og ber om at Stortinget sørger for at riksveg 4-prosjektene i Oslopakke 1 må inngå i Nasjonal transportplan 2002-2011 og derved gjennomføres mest mulig som forutsatt i stortingsbehandlingen fra 1988.
Alle kommunene har gitt sin tilslutning til det bompengeopplegget som framgår av fylkestingets vedtak. Det er i det vesentlige fattet likelydende vedtak i kommunene. Østre Toten kommune forutsatte dessuten at midler til prioritering av rv 33/rv 34 innenfor det ordinære vegbudsjettet blir vurdert i forhold til trafikkutviklingen på rv 33 og at eventuelle utilsiktede virkninger ved utbyggingen av rv 4 med bompenger blir ivaretatt gjennom en løpende revisjon av opplegget på fylkes- og regionnivå. Lunner kommune ba dessuten om at Stortinget prioriterer en opprustning av Gjøvikbanen.
Kommunene Gjøvik og Vestre Toten har vedtatt bomplassering i fase 1 like sør for kommunegrensen (ved Breiskallen). Gjøvik kommune har satt som forutsetning for vedtaket at en rekke spesifiserte tiltak blir gjennomført og at dette ikke medfører ytterligere forbehold fra Vestre Toten kommune. Gjøvik kommune forutsatte også at 2 mill. kr. av skjønnsmidler som disponeres av fylkesmannen benyttes til tiltak overfor bedrifter og privatpersoner som kommer særdeles dårlig ut ved denne plasseringen. Vestre Toten kommune «forventer» i sitt vedtak at det bygges en miljøtunnel på den nye rv 4 ved kryssingen av fv 89, Øverbyvegen, og at det bygges en gang/sykkelsti langs hele østsiden av Einafjorden.
Kommunene Gran og Lunner har vedtatt bomplassering i fase 2 nær kommunegrensen (ved Viggadalen).