5 Status for arbeidet med fase 2
Fase 2 er tenkt å omfatte omlegging av rv 4 på strekningen Roa - Jaren, omlegging av rv 4 med bygging av forbikjøringsfelt på strekningen Amundrud - Lygna S samt utbedring av rv 34 på strekningen Grime - Vesleelva.
På strekningen Roa - Jaren arbeides det med plan for ny veg over en lengde på ca. 11 km. Konsekvensutredning og kommunedelplan ventes godkjent i løpet av 2002 og reguleringsplan i løpet av 2004. Kostnadene er foreløpig beregnet til 260 mill. kr, herunder kostnader til flytting/reetablering av bomstasjon for fase 2 med 10 mill. kr. Selv om det ikke er foretatt valg av trasé, viser foreløpige vurderinger av virkningene for prosjektet Roa - Jaren en betydelig reduksjon av miljøulemper fra vegtrafikken og positiv effekt for trafikksikkerheten og framkommeligheten. Tiltaket vil medføre inngrep i kulturlandskapet. Avbøtende tiltak vil bli vurdert i forbindelse med planleggingen. Samfunnsøkonomisk netto nytte er foreløpig beregnet til 95 mill. kr og netto nytte/kostnadsforhold til 0,5.
For strekningen Amundrud - Lygna S pågår det planlegging for ny veg med forbikjøringsfelt over en lengde på ca. 3 km. Kommunedelplan ventes godkjent i løpet av 2001 og reguleringsplan i 2002. Kostnadene er foreløpig beregnet til omlag 30 mill. kr. Sør for Lygna er nedre del av stigningen tidligere utbygd med forbikjøringsfelt. Strekningen videre opp mot Lygna har fortsatt dårlig kurvatur og sterk stigning. Omlegging av vegen med forbedret kurvatur og forbikjøringsfelt vil redusere ulykkesrisikoen og forbedre trafikkavviklingen. Samfunnsøkonomisk netto nytte er foreløpig beregnet til 36 mill. kr og netto nytte/kostnadsforhold til 1,9.
Strekningen Grime - Vesleelva på riksveg 34 er smal og svingete. Naboparsellen på sørsiden, mellom Horn og Grime, er utbedret tidligere, med god virkning for framkommelighet, miljø og trafikksikkerhet. For utbedring av den 10 km lange strekningen mellom Grime og Vesleelva på riksveg 34 tas det sikte på godkjent reguleringsplan i løpet av 2003. Kostnadene er beregnet til omlag 60 mill. kr. Samfunnsøkonomisk netto nytte er foreløpig beregnet til 7 mill. kr og netto nytte/kostnadsforhold til 0,2.
I fase 2 legges det foreløpig opp til å finansiere utbyggingen med 170 mill. kr i statlige midler og 180 mill. kr i bompenger, til sammen 350 mill. kr. i perioden 2006-2011. Dette gir en bompengeandel på 51 prosent. Det er lagt til grunn en innkrevingsperiode for fase 2 på 4 år og 3 måneder. Det vil da ikke være nødvendig med lånefinansiering. Samfunnsøkonomisk netto nytte for fase 2 er foreløpig beregnet til 138 mill. kr og netto nytte/kostnadsforhold til 0,6. Samferdselsdepartementet vil som nevnt komme tilbake til finansieringsplanen for fase 2 i en senere stortingsproposisjon.
Bompengeselskapet «Riksveg 4 A/S» skal også ha ansvar for bompengeinnkrevingen i fase 2. Det er tatt sikte på tilsvarende takstopplegg og rabattsystem som for fase 1. I fase 2 flyttes bomstasjonen slik at det benyttes én bom på nåværende rv 4 ved Viggadalen, nær kommunegrensen mellom Lunner og Gran. Med de vedtatte bomplasseringer er det forventet en trafikkvekst på 2 prosent årlig. Åpning av ny veg mellom Grua og Gardermoen høsten 2003 vil trolig gi ytterligere vekst ved bommen i fase 2. Total trafikkavvisning ved oppsetting av bom er beregnet til ca. 5 prosent.
Samferdselsdepartementet viser til at det er stor usikkerhet når det gjelder plangrunnlag og kostnadsoverslag for fase 2, men foreløpige beregninger viser at bompengefinansieringen av fase 2 er robust med hensyn til kostnadsøkninger. En økning av kostnadene i fase 2 fra 350 mill. kr. til 450 mill. kr. og for øvrig basert på at bompengeselskapet dekker sin relative andel av kostnadsveksten, 10 pst. trafikkavvisning ved bommen, takstøkning med 20 pst. etter 2 år og årlig trafikkvekst på 1 pst. gir en innkrevingsperiode på 5 år og 2 måneder. For å gjennomføre prosjektene i fase 2 som planlagt, innebærer dette at bompengeselskapet må foreta et låneopptak på (inntil) 80 mill. kr.