4 Lokalpolitisk behandling
I St.meld. nr. 46 (1999-2000) Nasjonal transportplan 2002-2011 ble det lagt til grunn anleggsstart på strekningene Kopstad – Gulli og Langåker – Bommestad i slutten av perioden 2002-2005, forutsatt tilslutning til et akseptabelt bompengeopplegg for begge prosjektene. Det ble videre lagt til grunn 60 pst. bompengefinansiering av begge prosjektene.
I mai 2001 sendte Vestfold fylkeskommune en utredning om en Vestfoldpakke på lokal høring. I utredningen ble det lagt til grunn en utbygging i to faser. Første fase omfattet prosjektene E18 Kopstad – Gulli, E18 Langåker – Bommestad, rv 303 Munken – Elveveien i Larvik og rv 306 forbi Skoppum i Borre kommune. Andre fase omfattet fullføring av utbyggingen av E18 til firefelts veg gjennom fylket på strekningene Gulli – Langåker og Bommestad – Telemark grense. Utbyggingen ble foreslått delvis bompengefinansiert gjennom takstøkninger og forlenget innkreving i eksisterende bomstasjoner i Sande samt etablering av en ny bomstasjon på E18 ved Skolmar mellom Sandefjord og Larvik.
Det var ikke mulig å oppnå lokal enighet om bomstasjonsplasseringen i sørfylket. Vestfoldpakken ble derfor lagt på is, og et opplegg for forsert utbygging av E18 Kopstad – Gulli ble lagt fram for Vestfold fylkeskommune i november 2001. Samtidig ble det arbeidet videre for å komme fram til enighet om et innkrevingsopplegg i sørfylket. I denne prosessen ble prinsippene for bomstasjonsplassering tatt opp med Samferdselsdepartementet, som i brev av 19. desember 2001 la vekt på at plasseringen i størst mulig grad måtte følge de prinsipper som Stortinget har trukket opp. På bakgrunn av dette mente departementet at bomstasjonen burde plasseres øst for Larvik. Vestfold fylkeskommune og berørte kommuner gikk inn for en løsning med innkreving av bompenger fra sørgående trafikk i en bomstasjon ved Skolmar øst for Larvik, og fra nordgående trafikk i en bomstasjon ved Solum vest for Larvik. Fylkestingets vedtak om en delt løsning for innkreving av bompenger i sørfylket ble forelagt Samferdselsdepartementet. Departementet bekreftet i brev av 25. november 2002 at den videre planlegging av prosjektet E18 Langåker – Bommestad kunne baseres på en slik løsning.
I det videre arbeidet med forberedelse av prosjektene skjedde det en del endringer i forutsetningene som gjorde det nødvendig å legge saken fram for fylkeskommunen på nytt. De viktigste endringene var økte kostnadsoverslag for prosjektene Kopstad – Gulli og Langåker – Bommestad og reduserte økonomiske planrammer. Videre gikk Vegdirektoratet, med bakgrunn i erfaringer fra andre prosjekter, inn for å legge til grunn etterskuddsinnkreving av bompenger i sørfylket. I de lokale vedtakene var det også lagt til grunn parallellinnkreving. Statens vegvesen utarbeidet derfor en revidert finansieringsplan basert på anleggsstart på strekningen Kopstad – Gulli høsten 2004 og på strekningen Langåker – Bommestad i 2006/2007.
Vestfold fylkeskommune behandlet saken i mars 2003, jf. vedtak A . I fylkestingets vedtak heter det at Statens vegvesens utbyggings- og finansieringsplan tas til orientering. Samtidig ble det påpekt at fylkestinget fant det urimelig at E18-utbyggingen gjennom Vestfold skal gjennomføres med en statlig andel på under 40 pst. av totalkostnadene. Staten ble derfor oppfordret til å tilføre prosjektet midler slik at det blir unødvendig å utsette anleggsstart på strekningen Langåker – Bommestad. Fylkestinget fant dessuten Vegdirektoratets prinsipielle vurdering av når bompengeinnkrevingen i sørfylket bør startes opp, inkonsekvent, og ba om at direktoratet i den videre behandling får til en ordning der innkrevingen kan startes som opprinnelig planlagt.
Telemark fylkeskommune motsatte seg i utgangspunktet en bompengeordning basert på innkreving vest for Larvik. Det ble derfor arbeidet videre for å komme fram til enighet mellom Vestfold og Telemark fylkeskommuner om plassering av bomstasjoner og utbyggingsstrategi for E18 i søndre Vestfold. Et revidert opplegg ble behandlet i januar 2004. De viktigste endringene fra tidligere opplegg var en forlengelse av byggeperioden til 2015. I tillegg var utbyggingen på strekningen Sky – Telemark grense framskyndet. Videre var prosjektet rv 303 Munken – Elveveien i Larvik tatt ut av finansieringsopplegget. Både Vestfold og Telemark fylkeskommuner sluttet seg til det reviderte opplegget, jf. vedtak B og vedtak C .
Etter den fylkespolitiske behandlingen i januar 2004 er det blitt klart at den vedtatte bompengeordningen og de statlige økonomiske rammene som er lagt til grunn i Nasjonal transportplan for perioden 2006-2015, ikke er tilstrekkelige til å innfri ambisjonen om å fullføre E18-utbyggingen gjennom Vestfold innen utgangen av 2015. Det ble derfor tatt initiativ til å utrede et revidert opplegg for å fullføre utbyggingen til firefelts veg innen utgangen av 2015. I desember 2004 sluttet Vestfold fylkeskommune seg til utredning av et innkrevings- og finansieringsopplegg med helautomatiske antennepunkter i snitt på vegen, basert på det skisserte finansieringsopplegget for mer helhetlig utbygging av lengre stamvegstrekninger i St.meld. nr. 24 (2003-2004). For å unngå ytterligere forsinkelser gikk fylkeskommunen inn for at utbyggingen av strekningen Langåker – Bommestad startes opp snarest mulig, basert på tidligere vedtak om innkreving i to envegs bomstasjonssnitt ved Skolmar og Solum, jf. vedtak D .
Statens vegvesen oversendte i november 2005 en utredning om innkrevings- og finansieringsopplegg for videre utbygging av E18 i Vestfold til Vestfold fylkeskommune. Det er ventet at det i løpet av juni 2006 vil foreligge fylkespolitiske prinsippvedtak om videre opplegg for E18-utbyggingen, både fra Vestfold og Telemark fylkeskommuner.
A. Vestfold fylkeskommune – vedtak i fylkestinget 11. mars 2003:
«1. Fylkestingets vedtak i sakene FT 064/01 og FT 041/02 om bomløsninger og plasseringer, takster og takstregulering, rabatter, fritak for betaling, maksimal betaling ved passering av to bommer i samme retning samt vilkår for lånegarantien opprettholdes. Vestfold fylkesting garanterer videre for bomselskapets samlede gjeld for prosjektene E18 Gutu – Kopstad, Kopstad – Gulli, Langåker – Bommestad og rv 303 Munken – Elveveien, begrenset til 3000 millioner kroner. Garantitiden settes til 22 år inklusive fem års forlengelse av bompengeperiodene i tilfelle sviktende økonomi. Det tas forbehold om Stortingets samtykke til økningen i fylkeskommunal lånegaranti. Fylkestinget tar videre til orientering Statens Vegvesens finansieringsopplegg som innebærer at:
Kopstad – Gulli står ferdig i 2007, Langåker – Bommestad i 2009 og ny rv 303 i Larvik i 2008.
Innkrevingstiden i Sandebommene inklusiv bommen på rv 313 ved Øgarden, settes til 15 år, mens innkrevingstiden i bommene i søndre Vestfold settes til 11 år.
Innkreving av bompenger i bomsystemet i søndre Vestfold skjer etterskuddsvis og starter samtidig med at E18 Langåker – Bommestad åpnes for trafikk.
2. Fylkestinget vil vise til at etter fylkestingets behandling av denne saken, i sitt møte i juni 2002, har Statens vegvesen foretatt nye beregninger, prognoser m.v. som viser en kostnadsøkning på ca 425 millioner kroner på de aktuelle prosjektene samt at etterskuddsinnkreving vil belaste prosjektet med ca 475 millioner kroner i finanskostnader. Dette er en kostnadsøkning som rammer brukerne og forryker det planlagte forholdet mellom statlig tilskudd og brukerfinansiering (40 % – 60 %). Fylkestinget finner det urimelig at E18 utbyggingen gjennom Vestfold skal gjennomføres med en statlig finansieringsandel på under 40 % av totalkostnadene. Fylkestinget vil oppfordre staten til å tilføre prosjektet midler slik at det blir unødvendig å utsette oppstart på strekningen Langåker – Bommestad. Fylkestinget finner dessuten Vegdirektoratets prinsipielle vurdering av når bom-innkreving kan starte opp som inkonsekvent. Fylkestinget viser i denne forbindelse til at Vegdirektoratet har et prinsipp hva gjelder etablering av bomstasjoner for finansiering av «Tønsberg-pakken» og et annet prinsipp for etablering av bomstasjoner for finansiering av utbyggig av E18 gjennom Vestfold. Fylkestinget ber derfor også om at Vegdirektoratet i den videre behandling får til en ordning der bominnkrevingen på denne strekningen kan igangsettes som opprinnelig planlagt.»
B. Vestfold fylkeskommune – vedtak i fylkestinget 15. januar 2004:
«1. Fylkestinget i Vestfold ber Samferdselsdepartementet innarbeide i Nasjonal Transportplan en delvis bompengefinansiert utbygging til 4 felt for E18 gjennom hele Vestfold som muliggjør at denne veien står ferdig innen NTP-perioden (2015).
2. Utbyggingsplanen bør basere seg på at parsellen Langåker – Bommestad påbegynnes i 2005/6, parsellen Sky – Telemark grense påbegynnes i 2007, parsellen Gulli – Langåker påbegynnes i 2009 og parsellen Bommestad – Sky påbegynnes i 2013. Det foretas videre en sikkerhetsmessig utbedring langs rv 303 mellom Larvik og Sandefjord og fv 256 mellom Langåker og Haukerød.
3. Samlet anleggskostnad for utbyggingen av E18 Gulli – Telemark grense er beregnet til 3 950 millioner kroner (2002 kr).
4. For å delfinansiere denne utbygging etableres en delt bomløsning med bom for sydgående trafikk ved Skolmar og for nordgående trafikk ved Solum vest for Larvik. Bommene settes i drift når parsellen Langåker – Bommestad åpnes, forutsetningsvis i løpet av 2009. Parallelt med dette etableres i tillegg en enveisbom for sydgående trafikk på fv 256 nær Langåker.
5. Basert på vanlig praksis vil fylkestinget primært anbefale at bomavgiftene innkreves i 15 år. For å begrense nødvendig statlig bidrag til utbyggingen, kan fylkestinget også akseptere at innkrevingstiden utvides til 20 år.
6. Taksten for lette kjøretøyer med tillatt totalvekt opp til 3 500 kg settes til kr 30 2002-kroner. Taksten for tunge kjøretøyer med tillatt totalvekt over 3 500 kg settes til det dobbelte av taksten for lette kjøretøyer. Takstene reguleres i samsvar med prisutviklingen. Det forutsettes rabatter og fritak for betaling av bompenger i samsvar med Vegdirektoratets takstretningslinjer.
7. Hvis et kjøretøy passerer både en av bommene ved Larvik og Sande-bommene innenfor et tidsintervall på 1 time i samme retning, betales maksimalt full takst i en av bommene.
8. Vestfold fylkeskommune garanterer for bomselskapets gjeld begrenset til 2 588 millioner kroner. Denne gjelden og garantien kommer i tillegg til fylkeskommunens garantier for gjeld relatert til E18 i nordre Vestfold og strekningen Kopstad – Gulli. Garantitiden settes til 25 år inklusive 5 års forlengelse av bompengeperioden i tilfelle sviktende økonomi. Det er et vilkår at garantien blir sikret med 1. prioritet i retten til å kreve inn bompenger. Det tas forbehold om Stortingets samtykke i garantien.
9. E18 Vestfold AS forestår finansieringen og den operative innkrevingen. Selskapets vedtekter justeres i tråd med dette.
10. Fylkestinget er innforstått med at til sammen 50 mill. kr til nødvendige sikkerhetsutbedringer av rv 303 og fv 256 mellom Larvik og Sandefjord «refunderes» fra fylkesfordelt ramme til øvrige riksveier.
11. Fylkestinget ber om at det, helst parallelt med Nasjonal Transportplan og senest umiddelbart etter Stortingets behandling av denne plan, utarbeides en stortingsproposisjon som gir grunnlag for etablering av bommene i sydfylket med et konkret finansieringsopplegg for parsellene Langåker – Bommestad og som også legger premissene for finansieringen av parsellen Sky – Telemark grense. Det bør samtidig i denne proposisjonen presiseres at bominntektene også skal nyttes til den videre delfinansiering av de gjenværende parseller på E18, men at en vil komme tilbake med et konkret finansieringsopplegg for disse parsellene i en senere stortingsproposisjon i tråd med de forutsetninger som blir vedtatt i Nasjonal Transportplan.
12. Fylkestinget forutsetter at det settes inn nødvendige ressurser til å videreføre planarbeidet for parsellen Sky – Telemark grense som sikrer en raskest mulig avklaring av trasé alternativet og som deretter muliggjør anleggstart i 2007. Ved valg av trasé for parsellen Sky – Telemark grense bør det primært velges en trasé som utnytter økonomiske og anleggstekniske fordeler hvor vei og jernbane går parallelt i området ved Hallevannet. Dersom et slikt trasévalg gir problemstillinger som kan forsinke framdriften i prosjektet bør andre trasévalg foretrekkes.»
C. Telemark fylkeskommune – vedtak i fylkesutvalget 15. januar 2004:
«Telemark fylkeskommune meiner prinsippielt at det er eit statleg ansvar å fullfinansiere ny firefeltsveg gjennom Vestfold til Telemark grense.
Fylkesutvalet sluttar seg til fylkesordføraren i Vestfold sitt forslag til vedtak i 12 punkt i saka om ny E18 gjennom Vestfold til Telemark grense, i Vestfold fylkesting sitt møte 15.01.04.
Fylkesutvalet legg vekt på at denne løysninga gir eit bomfritt reelt alternativ på riksvegnettet.
Til pkt. 4:
Telemark kan akseptere at bommane vert sette opp frå 1. januar 2006 under føresetnad av at parsellen Sky – Telemark grense vert påbegynt i 2007.
Til pkt. 12:
Trasevalet har vore basert på semje mellom Larvik og Porsgrunn kommunar dei siste 8 åra. Denne må ein i utgangspunktet halde fast ved. Vurdering av anna traseval basert på evt. frykt for forsinkingar, må ha som føresetnad full tilslutnad frå berørte kommunar.
Telemark fylkeskommune vil aktivt arbeide for å skape politiske alliansar i regionen gjennom regionforsøket, for å påverke Stortinget når det gjeld opprusting av jernbanen som likeverdig kollektivtilbod til veg, blant anna ut frå trafikk- og miljøomsyn.
Oversendast regionrådet:
Fylkesutvalet ber regionrådet om å arbeide for ei oppgradering av omkøyringsvegene for å sikre både bilistane si framkommelegheit og dei myke trafikkantane sin tryggleik.»
D. Vestfold fylkeskommune – vedtak i fylkestinget 7. desember 2004:
«1. Vestfold fylkesting viser til vedtaket i fylkestingssak 1/04 og ber om at det så snart som mulig og senest våren 2005 fremmes et forslag til Stortinget om delvis bompengefinansiering av E18 Langåker - Bommestad.
2. Fylkestinget viser til Stortingets behandling av Nasjonal transportplan 2006-2015 og forutsetter at E18 gjennom Vestfold bygges ut i det tempo og med den parsellrekkefølge som er forutsatt i fylkestingssak 1/04.
3. Fylkestinget forutsetter at utbyggingen er fullført innen år 2015 og at Statens vegvesens prioriteringer ivaretar dette. Fylkestinget forutsetter at videre planlegging og utredningsarbeid blir gjennomført uten at utbygging av E18 blir forsinket i forhold til dette.
4. Fylkestinget viser til at det i Nasjonal transportplan opplyses at det er under utvikling nye elektroniske betalingssystemer. Statens vegvesens anmodning om å utrede nytt elektronisk betalingssystem imøtekommes. Det forutsettes at fylkestinget får seg forelagt forslag til konkrete betalingsløsninger innen 2007.
5. Fylkestinget forutsetter at det fremmes en samlet sak om E18-utbyggingen for Stortinget i 2007.»