4 Plassering av bomstasjon på fylkesveg 311 Oslosveien
Saken er sist omtalt i St.prp. nr. 1 (2004-2005), side 102, og i St.prp. nr. 1 (2005-2006), side 106.
Bomstasjonen på fylkesveg 311 er en del av bompengeopplegget for E6 i Østfold, jf. St.prp. nr. 26 (1999-2000). Bomstasjonen var opprinnelig planlagt plassert sør for krysset Osloveien/Brevikveien. Lokal motstand mot en tovegs bomstasjon sør for krysset førte til at stasjonen i stedet ble etablert nord for krysset. Betingelsen for denne plasseringen var at dette ikke skulle føre til uheldige virkninger for trafikksikkerhet eller miljø på Brevikveien, eller føre til stor inntektssvikt som følge av trafikkoverføring fra E6. Dersom det skulle bli slike uheldige virkninger, var det forutsatt at bomstasjonen skulle flyttes til sør for krysset med Brevikveien, jf. St.prp. nr. 1 (2000-2001), side 84-85.
Omtalen av trafikkutviklingen i St.prp. nr. 1 (2004-2005) var basert på et ufullstendig grunnlag. Nye analyser viser at årsdøgntrafikken i Brevikveien har økt med om lag 900 kjøretøy (27 pst.), mens trafikken i Osloveien sør for krysset med Brevikveien har økt med om lag 650 kjøretøy (14 pst.). Dette er vesentlig mindre enn det som var lagt til grunn i St.prp. nr. 1 (2004-2005), der trafikkøkningen var oppgitt til 69 pst. i Brevikveien og 34 pst. i Osloveien.
Statens vegvesen har vurdert virkningene med dagens plassering i forhold til flytting eller fjerning av bomstasjonen. Vurderingene viser at tallet på ulykker på strekningen Sonsveien – Brevikveien – Osloveien har gått ned etter at bomstasjonen ble satt opp. Selv om trafikken har økt noe, har plasseringen ført til mindre uheldige virkninger langs Brevikveien og Osloveien enn tidligere regnet med. Flytting av bomstasjonen vil føre til at noe mer trafikk må passere bomstasjonen. Dette vil i hovedsak være lokaltrafikk som ikke har nytte av E6-utbyggingen, blant annet noen innbyggere i Moss kommune som må passere bomstasjonen for å komme til sentrum i kommunen. Merinntektene ved flytting er regnet til 3-3,5 mill. kr pr. år.
Statens vegvesens vurderinger viser at fjerning av bomstasjonen kan føre til en trafikkoverføring til fylkesveg 311 Osloveien på i gjennomsnitt 3-4 000 kjøretøy pr. døgn. Dette vil føre til uheldige virkninger både for miljø, trafikksikkerhet og trafikkavvikling, særlig på strekningen mot Tigerplassen, nær kryss med rv 19 i Moss, der det er mye tungtrafikk og mange skolebarn som krysser vegen. Det er regnet med at fjerning av bomstasjonen vil føre til 14-18 mill. kr i reduserte bompengeinntekter pr. år. Å fjerne bomstasjonen vil følgelig svekke det finansielle grunnlaget for Østfoldpakka.
Utredningen fra Statens vegvesen ble sendt på høring til blant annet aktuelle kommuner og Østfold og Akershus fylkeskommuner sommeren 2005. Moss kommune går inn for at dagens plassering av bomstasjonen blir videreført. Kommunen krever imidlertid at Moss og Vestby får kompensasjon for dette, slik kommunene langs E18 i Østfold har fått. Østfold fylkeskommune har i møte i fylkesutvalget 23. juni 2005 anbefalt at dagens plassering av bomstasjonen blir videreført.
Vestby kommune går inn for at bomstasjonen blir fjernet. Subsidiært går kommunen inn for en prøveperiode uten bomstasjon i ett år. Dersom bomstasjonen ikke blir fjernet, vil Vestby ha kompensasjon gjennom midler til sidevegs- og sikkerhetstiltak. Akershus fylkeskommune har i møte i fylkesutvalget 1. september 2005 anbefalt at dagens bomstasjon blir nedlagt som en prøveordning. Prøveordningen er forutsatt evaluert etter ett år.
På bakgrunn av vedtakene i Østfold fylkeskommune og Moss kommune går Vegdirektoratet inn for at bomstasjonen på fylkesveg 311 ikke blir flyttet. Direktoratet har i sin vurdering lagt vekt på at de uheldige virkningene av dagens stasjonsplassering er mindre enn tidligere regnet med. Ut fra forutsetningene for bompengeopplegget er det etter Vegdirektoratets vurdering ikke grunnlag for å ta opp spørsmålet om fjerning av bomstasjonen, slik Akershus fylkeskommune og Vestby kommune foreslår. Dette vil dessuten føre til uheldige virkninger på grunn av stor trafikkøkning i Osloveien.
Moss og Vestby kommuner krever kompensasjon ved fortsatt bompengeinnkreving på fylkesveg 311. Evt. kompensasjon er forutsatt benyttet til avbøtende tiltak langs aktuelle vegstrekninger, blant annet bygging av gang- og sykkelveg, miljø- og trafikksikkerhetstiltak. Vegdirektoratet finner ikke å kunne tilråde innføring av nye kompensasjonsordninger da dette strider mot gjeldende retningslinjer, jf. St.meld. nr. 46 (1999-2000) Nasjonal transportplan 2002-2011, side 125.