6 Vurdering og tilråding
Deltakelse i EUs handlingsprogram vil være et viktig bidrag til å nå de målsettinger som er satt for utviklingen av en nasjonal, helhetlig ungdomspolitikk, slik det blant annet er beskrevet i Barne- og familiedepartementets budsjettproposisjon for inneværende år. Erfaringene fra deltakingen i de tidligere EU-programmene på ungdomsområdet er gode. Ungdom og ungdomsgrupper fra Norge har hatt stor nytte av mulighetene for å delta i det europeiske samarbeidet programmene har lagt opp til. Utvekslingsprogrammene, som har vært i virksomhet lengst, har nådd nye ungdomsgrupper som ikke har hatt like gode muligheter til å delta i det europeiske ungdomssamarbeidet som de tradisjonelle organisasjonene. Gjennom deltaking i programmene er det bygd opp et godt nettverk av kontakter over hele landet, og det er en god geografisk spredning blant de ungdomsgruppene som har fått støtte til å gjennomføre ulike utvekslingsprosjekter.
Volontørtjenesten er på mange måter en ny type tilbud i Norge, på samme måte som det er i de andre nordiske landene. Tiltaket åpner nye muligheter for å få erfaringer med et europeisk perspektiv som vil bidra positivt til utviklingen av den enkelte som deltar i programmet, og til berikelse av nærmiljøet når volontøren vender tilbake etter tjenesten. Volontørtjenesten vil på en uformell måte gi verdifull kompetanse og kunnskap som vil være nyttig i arbeidslivet.
Støtten til lokale ungdomsprosjekter vil, ved siden av at de stimulerer til et europeisk og internasjonalt perspektiv i utviklingen av lokalt ungdomsarbeid, bidra til å gjennomføre ungdommens egne initiativ og til utviklingen av gode tiltak i nærmiljøet. Tiltaket vil kunne benyttes både til prosjekter i et distriktspolitisk perspektiv og til å gjennomføre prosjekter som bedrer nærmiljøet i byer og tettsteder.
Programmet «UNG i Europa» vil også bidra til opplæring og skolering av ungdomsledere i de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene og av personer som arbeider med ungdom i private og offentlige institusjoner. Det vil være godt egnet til å sette et internasjonalt perspektiv på ungdomsarbeidet og til en systematisk utveksling av erfaringer med tilsvarende grupper i andre land. Utviklingen av et europeisk informasjonsnettverk for ungdom, ungdomsledere og ungdomsarbeidere, vil være et viktig bidrag til bedre forståelse av andre land og kulturer og til økt internasjonalt samarbeid.
Barne- og familiedepartementet anbefaler at Norge deltar i en beslutning i EØS-komiteen om endring av protokoll 31, artikkel 4, i EØS-avtalen om innlemmelse av handlingsprogrammet «UNG i Europa» i EØS-avtalen. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.