2 Fondets virksomhet
Fondet gir lån på «myke vilkår» over 40 år. Lånene er rentefrie og inkluderer en avdragsfri periode på 10 år. Det beregnes et administrasjonsgebyr på 0,75 pst. av utestående beløp, samt en reserveringsprovisjon på 0,5 pst. De gunstige utlånsvilkårene gjør at den beregnede gaveandelen på NDFs utlån er om lag 65 prosent.
Til grunn for virksomheten legges de nordiske lands utviklingspolitiske prioriteringer med utgangspunkt i det overordnede mål om en fattigdomsrettet bistand. NDF opererer i et begrenset antall samarbeidsland og konsentrerer innsatsen om lavinntektslandene. Bare unntaksvis gis det lån til såkalte lavere mellominntektsland, som historisk har stått for 14 prosent av NDFs totale låneportefølje.
Fondet arbeider gjennom å finansiere komponenter i større prosjekter som gjennomføres i regi av andre multilaterale finansieringsinstitusjoner, først og fremst Verdensbankgruppen og de regionale utviklingsbankene i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Fondet finansierer prosjekter av nordisk interesse, det vil si med interesse fra minst to av de nordiske landene, og hoveddelen av NDFs lån benyttes til å finansiere varer og tjenester fra Norden. Ved utvelgelse av prosjekter tas det sikte på en rimelig interessefordeling mellom de nordiske land, mens selve innkjøpene foretas etter en nordisk anbudsrunde. Erfaringene viser at kontraktsfordelingen mellom de nordiske land tilsvarer omtrent det landene bidrar med til fondet. Det viser seg også at en ikke uvesentlig del av innkjøpene til prosjektene foretas lokalt, enten direkte eller som en del av en nordisk kontrakt. Det foreligger imidlertid ikke en nøyaktig oversikt over slike innkjøp.
Ved utgangen av 1999 hadde NDF undertegnet 124 låneavtaler til en verdi av SDR 422,1 millioner. Om lag halvparten av prosjektene er lokalisert i Afrika. I henhold til sektorklassifiseringen fra DAC (OECDs Utviklingskomite) fordeler NDFs prosjekter seg på følgende sektorer: økonomisk infrastruktur (49 %), sosial infrastruktur (29 %), produksjon (13 %) og multisektor inklusive miljøvern (9 %). Utgangspunktet for NDFs sektorprioriteringer er både nordisk utviklingspolitikk og hensynet til relevant nordisk kompetanse.