1 Innledning og sammendrag
Departementet legger med dette frem forslag om endelig disponering av understellet til MCP-01 (Manifold and Compression Platform), som befinner seg på britisk kontinentalsokkel. MCP-01 er en betonginnretning som er en del av rørledningssystemet som transporterte gass fra Frigg til St. Fergus i Skottland.
Eierskapet til innretningen er delt mellom norske og britiske interesser og bestemt i henhold til Frigg-traktaten. Saksbehandlingen av avslutningsplanen for MCP-01 er derfor harmonisert og koordinert mellom Norge og Storbritannia.
På vegne av eierne oversendte operatøren TOTAL E&P UK endelig avslutningsplan for MCP-01 5. oktober 2007. Avslutningsplanen ble samtidig sendt til britiske myndigheter. Avslutningsplanen dekker disponering av innretningens overbygning og betongunderstell. Disponeringsvedtak for overbygningen ble fattet av Regjeringen 23. november 2005. Denne innebærer at overbygningen fjernes og tas til land for endelig disponering.
Departementet anbefaler at betongunderstellet til MCP-01 etterlates i samsvar med eiernes anbefaling. Etterlatelsen er begrunnet med at risikonivået ved heving av understellet for disponering på land ifølge operatøren vil ligge langt utenfor akseptable rammer. Dette gjelder både sikkerhet for personell under operasjonen og sannsynligheten for å kunne gjennomføre en vellykket operasjon (teknisk gjennomførbarhet). Det bemerkes at plattformen ikke ble konstruert med tanke på en fremtidig fjerning. Det Norske Veritas har etter en total miljøvurdering vurdert etterlatelse på stedet som det beste disponeringsalternativ. Det bemerkes at en tilsvarende innretning ble besluttet etterlatt i forbindelse med disponeringen av innretningene på Frigg-feltet.
Betonginstallasjoner kan i tråd med OSPAR-konvensjonen og OSPAR-beslutning 98/3 etterlates til havs dersom de kompetente myndigheter i det enkelte land gir slik tillatelse, men man må i slike tilfeller gjennomføre en konsultasjonsprosedyre overfor de øvrige avtalepartene. Både norske og britiske myndigheter har gjennomført konsultasjonsprosess overfor avtalepartene i OSPAR-konvensjonen for disponeringen av betongunderstellet til MCP-01.
Kostnaden ved å etterlate understellet på stedet er anslått til 152 mill. kroner (2008) som dekker fjerning av stålverk som er festet på yttersiden av ytterveggen samt opprydding innen 500m-sonen og sluttinspeksjon for å dokumentere forholdene rundt betongunderstellet.
1.1 MCP-01
MCP-01 er en manifold og kompressorplattform som ligger på britisk kontinentalsokkel, ca. 100 km vest fra delelinjen mellom Norge og Storbritannia på 94 m vanndyp (se figur 1). Innretningen kom i drift i 1977 da gassproduksjonen på Frigg-feltet begynte. Innretningen var opprinnelig installert for å tjene som en kompresjonsplattform for de norske og britiske 32” gasseksport-rørledningene fra Frigg-feltet til gassterminalen i St. Fergus, Skottland. I dag benytter andre gassfelt dette transportsystemet. Den britiske rørledningen transporterer gass fra britiske felt til St. Fergus, og den norske rørledningen (Vesterled) transporterer gass fra Heimdal-plattformen til St. Fergus.
MCP-01 ble modifisert i 1992 til å bli fjernstyrt fra St. Fergus og har siden bare vært bemannet i korte perioder for inspeksjon og vedlikehold. På samme tid ble begge rørledningene koblet ned fra dekksanlegget og lagt gjennom innretningen på havbunnsnivå.
Ettersom en rekke andre felt har blitt tilknyttet rørledningen Vesterled vil den fortsatt være i bruk, selv om gassproduksjonen fra Frigg-feltet har opphørt. Det var opprinnelig planlagt å foreta disponering av MCP-01 når alle felt som benytter seg av rørledningene som går gjennom denne innretningen hadde avsluttet produksjon. Sikkerhetsstudier førte imidlertid til en beslutning om å legge rørledningene i sløyfe utenom MCP-01 og disponere innretningen. Dette arbeidet ble utført i 2004/2005. Disponeringsforslaget har blitt utarbeidet av eierne av MCP-01 i henhold til retningslinjer gitt av både britiske og norske myndigheter, og har blitt vurdert av begge lands myndigheter.
Første utkast til avslutningsplan for MCP-01 ble oversendt norske og britiske myndigheter i september 2004. Programmet anbefalte fjerning av overbygningen til land for gjenbruk eller resirkulering samt at betongstrukturen etterlates på stedet.
Innretningen er omfattet av Frigg-traktaten. Britiske og norske myndigheter samarbeider derfor nært i arbeidet med disponeringen av MCP-01.
Eierskapet til MCP-01 er delt mellom norske og britiske interesser. TOTAL E&P UK eier 50 % av innretningen, mens interessentskapet Gassled eier den resterende halvparten av eierskapet. Gassled består av Petoro AS (37,89 %), StatoilHydro ASA (20,45 %), StatoilHydro Petroleum AS (11,61 %), TOTAL E&P NORGE AS (8,00 %), Exxon Mobil Exploration and Production Norway AS (5,44 %), Mobil Development Norway A/S (4,22 %), Norske Shell Pipelines AS (4,09 %), Norsea Gas AS (2,81 %), ConocoPhillips Skandinavia AS (2,02 %), Eni Norge AS (1,56 %), A/S Norske Shell (1,24 %) og DONG E&P Norge AS (0,68 %).
1.2 Disponering av MCP-01
Ved kgl. res. 23. november 2005 ble det bestemt at overbygningen på MCP-01 skal fjernes og tas til land. Britiske myndigheter har også akseptert fjerning av overbygningen før de endelig godkjenner avslutningsplanen. Fjerningsarbeidet er planlagt gjennomført i 2008 og 2009.
Den 5. oktober 2007 oversendte TOTAL E&P UK, på vegne av eierne, endelig avslutningsplan for betonginnretningen MCP-01 til Olje- og energidepartementet. Avslutningsplanen ble samtidig sendt til britiske myndigheter.
Disponering av innretninger skal skje i samsvar med lov av 29. november 1996 nr. 72 om petroleumsvirksomhet (petroleumsloven), og i samsvar med de pliktene Norge har i forhold til OSPAR-konvensjonen. Sistnevnte tillater å etterlate betongunderstell dersom en samlet vurdering viser at det er vektige grunner for disponering til havs. En forutsetning er at stater som vurderer disponering til havs må konsultere de andre konvensjonspartene.
Olje- og energidepartementet la frem et forslag om å etterlate betongunderstellet til MCP-01 for konvensjonspartene i mai 2006. Et tilsvarende forslag ble samtidig lagt frem fra britiske myndigheter. Høringsfristen gikk ut i september 2006. Kun Danmark og Tyskland ga uttalelser til forslaget. Disse hadde ingen innvendinger mot at betongunderstellet blir etterlatt, men hadde enkelte kommentarer knyttet til disponeringen. Operatøren har svart på kommentarene i vedlegg til disponeringsplanen. Nedenfor gis en kort redegjørelse for innholdet i kommentarene og svarene fra operatøren.
Danmark påpekte at dersom det skulle vise seg at det finnes hydrokarboner igjen i innretningen, må disse søkes fjernet. Danmark pekte også på at det er viktig at det etterlatte betongunderstellet er tilstrekkelig merket.
Operatøren opplyser at betongunderstellet aldri har blitt benyttet til lager av råolje og at det derfor ikke er nødvendig å fjerne hydrokarboner fra innrettningen. Det har heller ikke foregått boreaktivitet på innrettningen. Boreslam finnes derfor ikke i eller omkring innretningen. Operatøren opplyser også at ingen farlige kjemikalier vil bli etterlatt. Operatøren opplyser videre at navigasjonssystemer vil bli installert på det øverste punkt på betongunderstellet og jevnlig overvåkes, som redegjort for i disponeringsdelen av avslutningsplanen.
Tyskland uttrykte bekymring for en ukontrollert nedbrytning av betongunderstellet og at konstruksjonen vil kunne bli stående som et undervannsskjær. Tyskerne påpekte videre at dette er likt med disponeringen av TCP2 installasjonen på Frigg og forutsatte at en tillatelse til etterlatelse ville inkludere tiltak også denne gangen for å håndtere en slik situasjon.
Som ved disponeringen av TCP2 installasjonen på Frigg er det etablert tiltak for å håndtere nedbrytningen av MCP-01. Dette og ansvarsforhold er beskrevet i disponeringsplanen.
Operatøren har gjennomført studier av effekter ved naturlig forvitning av betongkonstruksjonen. Studiene viser at forvitringen vil skje langsomt. Navigasjonsutstyr vil kunne forbli på konstruksjonen i flere hundre år. Etter den tid vil passende navigasjonsutstyr plassers for å trygge ferdselen på havet.
Foruten operatørens svar på kommentarene har britiske myndigheter i samarbeid med norske myndigheter svart på kommentarene, og det er siden ikke mottatt ytterligere kommentarer.
1.3 Statlig overtakelse av innretningen
Departementet anser at det ikke er ønskelig å benytte hjemmelen i petroleumsloven til statlig overtakelse av betongunderstellet til MCP-01. Det er ikke identifisert muligheter for lønnsom gjenbruk av innretningen.