3 Kamp mot økonomisk kriminalitet, organisert kriminalitet og vold i nære relasjoner
Norge er et trygt land med lite kriminalitet og høy tillit. For å opprettholde dette må politidistriktene være i stand til å håndtere både hverdagskriminalitet og alvorlig kriminalitet. Politidistriktene må ha tilstrekkelig med ressurser og riktig kompetanse. De må arbeide kunnskapsbasert og benytte moderne teknologi, og må samarbeide med andre aktører der det er relevant. Regjeringen vil derfor gjennomføre flere tiltak for å styrke politidistriktenes arbeid med bekjempelse av alvorlig kriminalitet.
Økonomisk kriminalitet
Lokalt politi handler ikke bare om tilstedeværelse, men også kompetanse. Økonomisk kriminalitet har lav risiko for å bli oppdaget, og etterforskning og retteføring krever mye ressurser og spesialkompetanse på flere områder. De fleste saker om økonomisk kriminalitet blir etterforsket i politidistriktene, ikke av Økokrim. Det er derfor viktig at politidistriktene har ansatte med den nødvendige kompetansen.
Regjeringen vil styrke det viktige arbeidet mot økonomisk kriminalitet som skjer i politidistriktene. Politidistriktene vil tilføres flere spesialetterforskere med økonomikompetanse og etterforskere med kompetanse på håndtering av digitale beslag.
A-krim senter i Alta
Regjeringen vil styrke kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. I november 2022 åpnet et nytt a-krimsenter i Alta, der Arbeidstilsynet, NAV, Skatteetaten, Tolletaten og politiet samarbeider. Senteret vil gi et godt utgangspunkt for å bekjempe arbeidslivskriminalitet i regionen. For å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping må mange aktører samarbeide. Det gir større slagkraft, og bidrar til å avdekke ulovligheter. Med det nye a-krimsenter i Alta er det dermed åtte a-krimsentre rundt om i Norge.
Bedragerisenter på Gjøvik
Digitale bedragerier har hatt en sterk vekst de siste årene og er en stor kriminalitetstrussel i Norge og internasjonalt. For å møte denne kriminalitetstrusselen har politiet besluttet å kraftsamle ressurser og kompetanse i en ny enhet under Økokrim. Regjeringen har besluttet at bedragerisenteret skal etableres på Gjøvik. Byen har sterke fagmiljøer og kunnskapsbedrifter innenfor relevante fagområder. Dette bygger vi videre på ved å etablere bedragerisenteret her.
Gjengkriminalitet
Lokalpoliti er viktig også i byene. Kriminelle gjenger utgjør en utfordring i og rundt de større byene, og særlig Oslo. Slike gjenger skaper utrygghet og står bak mye av den alvorlige og organiserte kriminaliteten.
Regjeringen vil styrke arbeidet mot gjengkriminalitet i Oslo. En viktig del av dette er å forebygge rekruttering av unge til kriminelle gjenger. Midlene skal brukes til mer synlig politi i utsatte områder og en målrettet innsats mot kriminelle gjenger i Oslo.
I tillegg har regjeringen lagt frem forslag til forbedringer av de særskilte strafferettslige reaksjonene for ungdom – ungdomsstraff og ungdomsoppfølging. Forslagene skal bidra til at barn og unge som begår lovbrudd kommer seg ut av et kriminelt miljø, og det innføres effektive virkemidler for å forebygge ny kriminalitet.
Vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep
Vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep er alvorlig kriminalitet som rammer både enkeltmennesker og lokalsamfunn i hele landet. Lokalt politi må ha ressurser, kompetanse og virkemidler for å forebygge og bekjempe slik kriminalitet.
Regjeringen vil styrke det lokale arbeidet mot vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep. Oslo politidistrikt har utviklet en arbeidsform og metodikk for å forebygge og oppklare vold i nære relasjoner og verne voldsutsatte, den såkalte RISK-metodikken. Denne metodikken skal nå etableres i Nordland, Sør-Vest og Sør-Øst politidistrikt.
Politidistriktenes kapasitet til å avdekke og rettsforfølge internettrelaterte overgrep mot barn, vil styrkes.
Regjeringen vil legge fram en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner i løpet av høsten 2023. Arbeidet med å forebygge og bekjempe internettrelaterte overgrep mot barn inngår i opptrappingsplanen.
Statens barnehus
Statens barnehus er en sentral aktør i arbeidet med å sikre at barns rettigheter ivaretas og at hjelpen til barn som utsettes for overgrep, mishandling og vold, eller er vitner til vold, er godt koordinert.
Regjeringen vil styrke barnehusene. Barnehusenes målgruppe skal utvides til også å gjelde mistenkte barn under 16 år. For å bidra til at samiske barn får et tilbud tilpasset eget språk og kultur, skal det også etableres et eget barnehus i det samiske kjerneområdet i Finnmark. Barnehustilbudet i Finnmark vil få tre lokasjoner; Alta, Kirkenes og Karasjok, der Karasjok vil gi et eget samisk barnehustilbud. Det tas sikte på etablering av lokasjonen i Karasjok i 2025. Kirkenes er allerede etablert og lokasjon Alta kan åpnes i 2024.