Historisk arkiv

Regional utvikling med et europeisk perspektiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Å bringe hjem nyttig informasjon og synliggjøre regionen overfor europeiske aktører er noe av det Vest-Norges Brusselkontor jobber med. –Regionkontorene er en naturlig del av det europeiske nettverket – det gir oss verdifulle muligheter, sier Merete Mikkelsen.

I vår siste artikkel om de norske regionkontorene er vi kommet til Vest-Norges Brusselkontor (VNB). Kontoret ble opprettet i 2003, og blant medlemmene finner vi både kommuner, fylkeskommuner, interesseorganisasjoner og næringslivsaktører. Kontoret tilbyr medlemmene informasjon om EU, kompetansebygging, prosjektkunnskap og tilgang til europeiske nettverk. VNB har siden starten gitt ut sitt eget nyhetsbrev som bidrar til å formidle denne informasjonen tilbake til regionen.

 

- Vest-Norges Brusselkontor preges av medlemmenes behov og dette danner også grunnlag for vår strategi, sier VNBs direktør, Merete Mikkelsen. Hun forteller videre at lokalsamfunnsutvikling alltid står høyt på agendaen og at kontoret derfor følger EU tett innen det maritime/marine området, turisme, energi og miljø samt regionalpolitikk.

 

Merete Mikkelsen, som tidligere jobbet som norsk nasjonal ekspert i Europakommisjonen, har vært ved Vest-Norges Brusselkontor siden 2006, og trives godt i jobben.

 

- Det er et stort privilegium å få lov til å jobbe for sin egen region, å få vise fram regionen og vår ekspertise, sier Mikkelsen.

 

Regional utvikling

 

I likhet med de fleste av de andre norske regionkontorene ble Vest-Norges Brusselkontor opprettet for å bidra til den lokale- og regionale utviklingen gjennom internasjonalt samarbeid. Merete Mikkelsen forteller at kontoret hele tiden jobber med å koble sammen det lokale- og det europeiske nivået. Det vil si å finne frem til de sakene som kan ha direkte konsekvens for regionen.

 

 

- EUs regelverk får konsekvenser for Norge – både positive og negative. Samtidig er det et mylder av europeiske muligheter, som mange ikke har kjennskap til. Det er vår jobb å guide folk mot de midlene og mulighetene som finnes og som kan bidra til at lokalsamfunnet utvikler seg videre, sier Mikkelsen.

 

- Nettverk er viktig

 

- Nettverksjobbing er den europeiske måten å jobbe på, forteller Mikkelsen. En av målsettingene til Vest-Norges Brusselkontor er å synliggjøre regionen som samarbeidspartner for andre europeiske regioner, og nettverks- og relasjonsbygging er derfor en viktig oppgave. Kontoret er her først og fremst for å knytte kontakter med andre europeiske regioner som kan være nyttige samarbeidspartnere for Vest-Norge.

 

- Vi deltar blant annet på Open Days, EUs årlige regionale mønstring. Gjennom Open Days har vi fått et nettverk som også åpner flere muligheter for samarbeid, sier Mikkelsen. Et godt eksempel er at en engelsk samarbeidsregion inviterte VNB til å vise frem

gode eksempler fra regionen innen fornybar energi – og det i en internasjonal kontekst.

 

Økning i antall medlemmer

 

I de siste årene har flere og flere meldt sin interesse for det arbeidet som gjøres ved Vest-Norges Brusselkontor. Mikkelsen forteller at kontoret opplever økning i både medlemsantall og antall besøkende.

 

- I 2009 hadde vi over 500 deltakere fra regionen på våre studieopplegg og seminarer. I tillegg har vi hatt en rekke enkeltpersoner på besøk. Vi opplever at det er god oppslutning om våre tjenester, og studiebesøkene er også veldig nyttige for oss fordi vi gjennom gjestene får bedre innblikk i aktuelle problemstillinger fra regionen, forteller Mikkelsen.

 

Kultur, turisme og marin/maritim virksomhet vil fortsatt være viktige prioriteringer fremover. I den siste tiden har kontoret også valgt å sette energi høyt på agendaen. Det kom blant annet til uttrykk da kontoret i fjor vinter arrangerte et større seminar på fornybar energi for det europeiske miljøet i Brussel.

 

- Etter at kraftselskapet BKK ble medlem har vi satt ytterligere fokus på energi og klima, og vi planlegger blant annet en konferanse om vindkraft i juni. I tillegg sender vi nå ut et eget nyhetsbrev om energi til våre medlemmer to ganger i måneden. Vest-Norge er en energiregion og vår posisjon vil være viktig i fremtiden, både på lokalt, nasjonalt og europeisk nivå, avslutter Mikkelsen.