Historisk arkiv

Opprettholder Stavangers posisjon som ledende energiregion

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norges eldste regionkontor i Brussel har energi, klima og deltakelse i EU-programmer høyt oppe på sin agenda. Kontorets daglige leder Pål Jacobsen forteller at de arbeider strategisk med å opprettholde Stavangerregionens posisjon som en ledende energiregion i Europa. Intervjuet med Pål Jacobsen er en del av vår artikkelserie om de norske regionkontorene i Brussel.

Stavangerregionenes Europakontor i Brussel er et samarbeid mellom offentlig sektor, kunnskapsmiljøer og næringslivet i Rogaland, og jobber med en mengde varierte konsulentoppdrag og bestillinger fra sine medlemmer og fra næringslivet i regionen.  I tillegg til blant annet kurs- og prosjektarbeid, jobber kontoret med å styrke de regionale strategiene for Stavangerregionen.

- Stavangerregionen er en ledende europeisk energiregion, og noe av det viktigste vi jobber med er å arbeide strategisk med å opprettholde denne posisjonen, sier daglig leder Pål Jacobsen. Les om da Stavangerregionens Europakontor nylig sendte energipraktikanter fra Europakommisjonen til Stavanger her.her

Nordsjøen
Et eksempel på hvordan europakontoret jobber for å promotere Stavanger som energiregion, er North Sea Grid. North Sea Grid er et prosjekt for et nettverk av kabler som skal krysse Nordsjøen og koble offshore vindfarmer til nettet. Jacobsen forteller at Stavangerkontoret har et kontinuerlig samarbeid med de andre regionene rundt Nordsjøen, og at det har vært arrangert flere møter mellom Europakommisjonen og ordførere fra regionene rundt Nordsjøen i forbindelse med North Sea Grid-prosjektet.
(Les Pål Jacobsens artikkel ”Nordsjøen er fremtiden” på EU-delegasjonens nettsider her).

I tillegg til fokuset på energi så vil blant annet miljø, klima, kultur og arbeidet med å øke deltakelse i EU-programmer være viktig for kontoret fremover.

- Å øke deltakelsen i programmer er definitivt en prioritet fra vår side. Vi ønsker at de aktørene vi representerer skal kunne møte- og lære av de som er best på sitt felt i Europa, forteller Jacobsen.

Europaparlamentets besøkssenter
Et annet eksempel på de mange prosjektene europakontoret er involvert er Europaparlamentets besøkssenter, som skal ferdigstilles i løpet av 2010. Sammen med det stavangerbaserte firmaet Media Farm sikret de seg kontrakten på levering av et interaktivt rollespill for ungdom som skal være en integrert del av besøkssenteret.

- For å få levere denne tjenesten så trengte man noen som hadde kompetanse både på multimedia, teater og politikk. Media Farm har kompetanse på teater og multimedia, og i partnerskap med oss og College of Europe, fikk de også på plass den politiske kompetansen, sier Jacobsen.

Lengst fartstid av de norske regionkontorene
Blant de seks norske regionkontorene i Brussel er det Stavangerregionens Europakontor som har lengst fartstid. Kontoret ble opprett i 1993 og var ikke bare det første norske, men også ett av de første skandinaviske regionkontorene i Brussel. Pål Jacobsen understreker at kontoret ikke bare er et EU-kontor, men et Europakontor.

- Vi er mer interessert i Europa enn i EU. Vi jobber over hele Europa og oppsøker personer og steder som har den kompetansen vi er ute etter, sier Jacobsen.

Blant eierne av kontoret finner vi både kommuner og næringslivsaktører, og Greater Stavanger fungerer som koordinator for europakontorets arbeid i Stavangerregionen. Jacobsen forteller om en variert arbeidshverdag ved kontoret.

- Mye av arbeidet er relatert til EU-prosjekter og gjennomføring og planlegging av seminarer og enkeltmøter med aktører i Brussel. I tillegg går jeg gjerne på debatter og arrangementer i regi av ulike tenketaker for å få faglige løft, sier Jacobsen.

Pål Jacobsen, som opprinnelig er fra Oslo, har vært i Brussel siden 1989 og trives godt med byens internasjonale miljø.

- Det at man kan gå ut på gata og høre mange forskjellige språk på en gang, synes jeg det er noe magisk med. Brussel er en by i konstant utvikling og med utrolig mange spennende mennesker, sier Jacobsen.