1 Reindriftsavtalen 2014/2015
1.1 Innledning
Regjeringen legger med dette fram en proposisjon om Reindriftsavtalen 2014/2015, og med forslag om endrede bevilgninger over statsbudsjettet 2014 m.m. Stortinget godkjente 1. juni 1993 Hovedavtale for reindriften (St.prp. nr. 66 (1992–93), og ga Landbruks- og matdepartementet (LMD) fullmakt til å forhandle med Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) om ettårige avtaler for reindriftsnæringen.
Forhandlinger om Reindriftsavtalen 2014/2015 ble innledet den 6. januar 2014. Partene kom i avsluttende forhandlingsmøte den 18. februar 2014 til enighet om ny avtale. Avtalen gjelder for perioden 1. juli 2014–30. juni 2015.
Rammen for Reindriftsavtalen 2014/2015 er på 111,5 mill. kroner. Dette er en økning på 2,0 mill. kroner sammenlignet med inneværende avtale etter vedtatt budsjett for 2014.
Avtalebestemmelsene som gjelder bevilgninger over statsbudsjettet følger kalenderåret. Dette innebærer at årets forhandlinger om avtalens økonomiske ramme og fordeling gjelder budsjettåret 2015. Bevilgningen innarbeides i statsbudsjettet på ordinær måte gjennom Prop. 1 S. (2014–2015) for Landbruks- og matdepartementet. Imidlertid fremmes proposisjonen om reindriftsavtalen som tidligere for behandling i vårsesjonen. Det forutsettes at Stortinget i sin behandling av proposisjonen gir Landbruks- og matdepartementet fullmakt til å iverksette tiltak i henhold til den inngåtte reindriftsavtalen, og som er knyttet til bevilgninger i 2015.
1.2 Sametingets innspill
I forbindelse med de årlige reindriftsavtaleforhandlingene har Sametinget observatørstatus, og følger de løpende forhandlingene. Dette innebærer også at Sametingets representant følger de interne forhandlingsmøtene på Statens side. Videre gis Sametinget i henhold til § 4 i Hovedavtalen for reindriften anledning til å uttale seg om reindriftsavtalen før Stortinget behandler den årlige stortingsproposisjonen om reindriftsavtalen.
Sametinget behandler spørsmål knyttet til reindriftsavtaleforhandlingene under ett av sine plenumsmøter på høsten. Før Staten legger frem sitt tilbud, avholdes det et møte mellom politisk ledelse i LMD og Sametinget. Under dette møtet utdyper Sametinget sitt innspill. I forkant av forhandlingene gjennomfører også Sametinget et møte med NRL. Videre kan Sametingsrådet avgi en uttalelse om den fremforhandlede avtalen under rådsmøte i mai/juni.
Sametinget behandlet og avga sitt innspill til forhandlingene om Reindriftsavtalen 2014/2015 i desember 2013, og møte mellom Sametinget og LMD ble avholdt 12. desember 2014.
Sametinget fremmet i sitt innspill til Reindriftsavtalen for 2014/2015 forslag som berørte følgende områder:
Bærekraftig reindrift
Sikring av reindriftens arealer
Økonomisk utvikling i reindriftsnæringen
Sikring av reindriften som familiebasert og kulturbærende næring
Rovvilt
Reintallstilpasningen i Finnmark.
1.3 Forhandlingene 2014
Forhandlingene om reindriftsavtalen er gjennomført i tråd med regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen med Venstre og Kristelig folkeparti. Videre er forhandlingene basert på Stortingets behandling av de siste års reindriftsavtaler og budsjettproposisjoner, samt den situasjonen man står overfor i næringen.
Forhandlingene om Reindriftsavtalen 2014/2015 startet 6. januar 2014 i Tromsø ved at NRL overleverte sitt krav til Staten. Kravet hadde en økonomisk ramme på 122,2 mill. kroner, en økning på 12,7 mill. kroner i forhold til gjeldende avtale på 109,5 mill. kroner.
I sitt krav krevde NRL at forhandlingsresultatet skulle medføre følgende:
Bedre sikring av reindriftens arealer
Økning av inntektene til reindriftsnæringen
Sikre stabile og forutsigbare markedsordninger
Bedre rammevilkårene for reinbeitedistriktene.
NRL krevde en økning av bevilgningene til Reindriftens utviklingsfond (RUF) med 4,0 mill. kroner, for de direkte tilskuddene med 8,3 mill. kroner, samt en økning av organisasjonstilskuddet til NRL med 0,4 mill. kroner.
Økningen på RUF var knyttet til en styrking av bl.a. reindriftens infrastruktur, rekruttering og tiltak for økt omsetning og slakting. Videre krevde NRL 8,0 mill. kroner til videreføring av Reinprogrammet, 2,0 mill. kroner til stiftelsen Protect Sapmi og en egen bevilgning på 3,0 mill. kroner til grensegjerdet mellom distrikt 9 og distrikt 13. Bortsett fra enkelte justeringer, ble det foreslått en videreføring av de øvrige ordningene under RUF.
For de direkte og kostnadssenkende tilskuddene ble det bl.a. krevd etablering av en egen tilskuddsordning i Vest-Finnmark reinbeiteområde som erstatning for dagens produksjonspremie og kalveslaktetilskuddet. Med enkelte justeringer ble det foreslått en videreføring av de direkte- og kostnadssenkende tilskuddene.
I tillegg ble det fremmet krav på utsiden av forhandlingene knyttet til bl.a endring av reindriftsloven, arealforvaltning, rovviltforvaltning, avgifter i reindriften, tollfritak for reinfôr, samt bevilgning av midler til de distriktene som er utelukket fra vinterbeiter i Sverige på bakgrunn av at ny Norsk-svensk reinbeitekonvensjon ennå ikke er iverksatt.
Staten la fram sitt tilbud den 28. januar 2014. Tilbudet hadde en økonomisk ramme for Reindriftsavtalen 2014/2015 på 109,5 mill. kroner. Dette var tilsvarende ramme som inneværende avtale etter vedtatt budsjett for 2014.
Staten påpekte i sitt tilbud at reindriftspolitikken bør føres videre basert på Stortingets forutsetninger og den situasjonen man står overfor i næringen. Videre at det er en politisk målsetting å arbeide for å utvikle reindriftsnæringen som en rasjonell markedsorientert næring som er bærekraftig i et langsiktig perspektiv. I den forbindelse la tilbudet opp til å tilrettelegge for de utøverne som har reindrift som hovedvirksomhet.
Staten la i sitt tilbud til grunn at reindriftsavtalens hovedmål er at den skal bidra og stimulere til økt slakting og omsetning av reinkjøtt. I den forbindelse ble det vist til at det er av betydning at kommende reindriftsavtale tar høyde for en økning i slakteuttaket i forbindelse med siidaenes oppfølging av godkjente bruksregler, samt at nødvendig infrastruktur for å ta ut slaktedyr prioriteres.
I tilbudet ble det orientert om at finansiering av tiltak for distrikt som er forhindret fra å bruke vinterbeiter i Sverige på grunn av at Norsk-svensk reinbeitekonvensjon ikke er på plass, vil som tidligere år bli løst på utsiden av reindriftsavtalen. I den forbindelse ble det vist til at det vil bli fremmet forslag for Stortinget om en omdisponering på 1,9 mill kroner fra kapittel 1147 post 71 til kapittel 1151 post 51 i 2014.
Staten viste til at regnskapstallene for 2013 viser et mindreforbruk på kapittel 1151 post 51 på om lag 7,2 mill. kroner. Under forutsetning om at dette mindreforbruket blir godkjent overført til 2014, samt at mindreforbruket blir godkjent overført fra post 75 til post 51, foreslo Staten at mindreforbruket blir benyttet til tiltak som stimulerer til økt slakting og omsetning av reinkjøtt.
Staten orienterte også om reindriftsfradraget i sitt tilbud. Reindriftsfradraget ble innført i 2003, og gir mulighet til fradrag i allminnelig inntekt for skatteytere med positiv næringsinntekt fra reindriften. Hensikten med innføringen er å legge til rette for økt produksjon og verdiskaping i næringen. Siden 2009 har reindriftsfradraget fulgt økningen av jordbruksfradraget. Staten påpekte i tilbudet at den økonomiske rammen som ble lagt fram må sees i sammenheng med reindriftsfradraget.
Statens tilbud tydeliggjorde en prioritering av de produksjonsrettede tilskuddene. For å legge til rette for den nødvendige prioriteringen, samt følge opp Regjeringens målsetting om forenklinger, la tilbudet opp til å avvikle enkelte tilskuddsordninger.
I tilbudet ble det også orientert om at LMD og Helse- og omsorgsdepartementet har arbeidet for å legge til rette for et unntak fra EUs hygiene- og kontrollregelverk for slakting av mindre mengder rein uten kjøttkontroll, for omsetning direkte til forbruker. Videre at et slikt unntak nå er akseptert på EØS-nivå, og at det derfor våren 2014 vil bli gjennomført en offentlig høring av et forslag som legger opp til unntak av et mindre antall rein per siidaandel per reindriftsår.
Etter at krav og tilbud var framlagt, ble det gjennomført tre forhandlingsrunder.
Forhandlingene ble sluttført den 18. februar 2014. Avtalen innebærer økonomiske tiltak i reindriftsnæringen på i alt 111,5 mill. kroner. Dette er en økning på 2,0 mill kroner i forhold til gjeldende avtale.
Reindriftsavtalen 2014/2015 sitt hovedmål er å bidra til å utvikle reindriftsnæringen som en rasjonell markedsorientert næring som er bærekraftig i et langsiktig perspektiv. Reindriftsavtalen 2014/2015 sammenfaller med det siste året av den treårsperioden som Reindriftsstyret har satt for gjennomføring av reintallsreduksjonen. I den forbindelse har det vært viktig å opprettholde hovedlinjene i dagens tilskuddsystem hvor de direkte tilskuddene er knyttet til verdien av det som produseres. Dette vil etter partene sine vurderinger bidra til å skape stabilitet og forutsigbarhet om ordningene over reindriftsavtalen. Samtidig innebærer Reindriftsavtalen 2014/2015 en forenkling av gjeldende regelverk og ordninger. I dette ligger det bl.a. at enkelte ordninger avvikles og tidligere gitte øremerkinger oppheves. Konkret avvikles tilskudd til gjeterhytter, driftstilskudd til siidaandeler, tilskudd til Sametingets tilskuddsordning for næringsutvikling og særskilt driftstilskudd til kvinner. Videre innføres krav til avgiftspliktig næringsinntekt fra salg av kjøtt fra rein i eget merke på minimum 50.000 kroner, eksklusiv merverdiavgift, for samtlige siidaandeler i samtlige reinbeiteområder. I tillegg slås Reinprogrammet og Utviklingsprogrammet for grønt reiseliv og lokalmat sammen fra 1.1 2015.
Tilpassing av reintallet krever økt uttak av slakterein. Med dette som utgangspunkt, har avtalepartene sett det som viktig at Reindriftsavtalen 2014/2015 særlig prioriterer tiltak som bidrar til økt slakting og omsetning av reinkjøtt. I dette arbeidet er det av sentral betydning at virkemidlene over reindriftsavtalen samordnes slik at man på en mest mulig effektiv måte når de fastsatte mål.
Infrastrukturen i reindriften styrkes, og reineierne stimuleres til økt slakteuttak gjennom en ekstraordinær økning av de produksjonsrettede tilskuddene. Samtidig videreføres tilretteleggelsen for arbeidet i Markedsutvalget for reinsdyrkjøtt.
Som et tiltak og viktig verktøy i arbeidet med å sikre reindriftens arealer, igangsettes et pilotprosjekt i den hensikt å etablere digetale kartverktøy som synliggjør og gir en samlet oversikt over gjennomførte utbyggingstiltak innenfor det enkelte reinbeitedistrikt.
Utover de nevnte endringene, legger Reindriftsavtalen 2014/2015 opp til en rekke utredninger. Ordningen med Pramming av rein skal utredes. Videre skal det foretas en gjennomgang av reindriftsavtalens ordninger i forhold til tamreinlagenes organisasjon og utfordringer. Avtalepartene ser behovet for å styrke innehaveren av siidaandelen sin stilling, og derigjennom legge til rette for de reindriftsutøverne som har reindrift som hovedvirksomhet. I den forbindelse er avtalepartene enige om at det skal gjennomføres en vurdering av effektene ved innføring av avkorting i de direkte kostnadssenkende tilskuddene hvor reintallet til siidaandelsinnehaveren og hans/hennes ektefelle og familie i rett opp- eller nedstigende linje, samt søsken til leder av siidaandel er under 85 pst. av det totale reintallet i siidaen i vårflokk. Vurderingen omfatter også de administrative konsekvensene ved denne ordningen. I tillegg legges det opp til en gjennomgang av radioaktivitetstiltakene i reindriften, samt effektene av forlengelsen av kalveslaktetilskuddsordningen de siste årene.
Samlet sett gir den fremforhandlede avtalen grunnlag for økt inntjening gjennom økt slakteuttak og verdiskaping hos den enkelte reindriftsutøver. Samtidig underbygger den fremforhandlede avtalen den dreining man har hatt i reindriftsavtalens virkemidler de senere årene, med vektlegging av næringsretting og tilrettelegging for de reindriftsutøverne som har reindrift som hovedvirksomhet. Den helhetstenking som ligger bak den fremforhandlede avtalen gir grunnlag for en positiv utvikling og økt inntjening hos den enkelte reineier.
I tillegg til selve avtalen, vises det i sluttprotokollen til at det er bevilget 2,5 mill. kroner over kapittel 1147 til finansiering av kostnader vedrørende radioaktivitet i reinkjøtt i 2014. Det er enighet om at regelverket for radioaktivitetstiltak i slaktesesongen 2014/2015 fastsettes etter de samme prosedyrer som forskriftene etter reindriftsavtalen.
Som vedlegg til proposisjonen følger Reindriftsavtalen for 2014/2015, sluttprotokollen til avtalen og en oversikt over fordelingen av avtalemidlene.