7 Tidspunkt for utlevering
7.1 Høringsinstansenes syn
71 høringsinstanser har uttalt seg om tidsbegrensningene for utlevering av alkoholholdig drikk. 19 instanser, herunder 13 kommuner, mener at dagens regler bør beholdes. Larvik kommune uttaler at
«målet om å begrense skadevirkninger av alkoholkonsum må vektlegges sterkere enn Postens praktiske utfordringer forbundet med å håndtere ulike utleveringsavtaler. Det bør ikke være Postens logistikkutfordringer som er bestemmende for den statlige alkoholpolitikken.»
Det pekes videre på at utviklingen går i retning av stadig kortere utleveringstid for varer bestilt på nett, og at å tillate en utvidelse av tidsrommet det er anledning til å utlevere varer i praksis vil være å anse som en utvidelse av åpningstidene til AS Vinmonopolet, noe som vurderes som utilrådelig.
Akademikerforbundet og Unio uttaler at tidspunkt for utlevering fortsatt bør følge Vinmonopolets åpningstider, men at man subsidiært kan vurdere å følge salgstidene for øl.
Mellom fem og ti instanser har ingen innvendinger mot å oppheve eller endre begrensningene, mens om lag førti er klart for å oppheve eller endre begrensningene. Grimstad kommune uttaler:
«Kommunens syn må sees i sammenheng med endringer generelt i det norske samfunnet både hva gjelder infrastruktur, handlevaner og forventninger til en tjeneste.»
Bryggeri- og drikkevareforeningen uttaler at de ikke har innvendinger mot at begrensningene oppheves, verken når det gjelder varer fra Vinmonopolet eller privatimport.
For de instanser som drøfter saken nærmere, synes begrunnelsen for å ville endre bestemmelsene å være knyttet til forenkling. Horten kommune uttaler at endrede utleveringstider vil gjøre regelen enklere å håndtere for utleveringsstedene. Enkelte framhever også at endring av begrensningene etter deres oppfatning vil få liten betydning for tilgjengeligheten til alkohol og dermed ikke vil ha stor alkoholpolitisk betydning. Virke uttaler:
«En rekke av Virkes medlemmer har post i butikk. Selv om det må antas at det ikke er beheftet med særlige problemer å holde seg til gjeldende tidsbegrensninger, mener Virke at det vil virke forenklende om man begrenser omfanget av ulike grenser for utlevering mv.»
Statens institutt for rusmiddelforskning uttaler følgende vedrørende spørsmålet om utlevering av drikk bestilt via telefon eller Internett fra Vinmonopolet:
«Dette utgjør formodentlig en svært liten del av salget fra AS Vinmonopolet, og en økning i tidene for utlevering vil sannsynligvis ikke ha noen effekt på det totale salget og formodentlig ikke ha noen betydning for oppslutningen om monopolordningen.»
Instituttet berører ikke spørsmål knyttet til utlevering av privatimporterte varer.
Vin- og brennvinleverandørenes forening, Vinmonopolet og Spekter mener at begrensningene bør oppheves for varer levert fra Vinmonopolet, men ikke for privatimporterte varer. Vin- og brennvinleverandørenes forening uttaler:
«Kunder med lang vei til nærmeste utsalg og/eller kunder som det ikke er hensiktsmessig for å handle i en vinmonopolbutikk, kan bestille og få tilsendt varer fra Vinmonopolet. […] At utleveringen fra Posten stenger før de fleste andre utsalg, forsterker den dårlige tilgjengeligheten for disse kundene. […] Når det gjelder utlevering av privatimporterte varer, mener VBF at all konkurranse til Vinmonopolets enerett ikke bør utvides. Utlevering av privatimport vil være raskest og billigst i sentrale strøk der Vinmonopolets butikktetthet er størst. […] Dersom privatimporten blir lettere tilgjengelig, vil salget kunne øke vesentlig og bidra til å utfordre Vinmonopolets legitimitet som den dominerende aktør Vinmonopolet skal være. […] VBF mener derfor at utleveringstiden for privatimport bør følge de tidsbegrensningene som gjelder for Vinmonopolets butikker.»
Fra uttalelsen fra Vinmonopolet hitsettes:
«Siden privatimport konkurrerer med alle Vinmonopolets salgskanaler, særlig butikkene, gir det ikke et riktig bilde å likestille utleveringstiden for privatimport med utleveringstiden til Posten for varer fra Vinmonopolet. Vinmonopolet mener derfor at utleveringstiden for privatimport bør følge samme tidsbegrensninger som gjelder for Vinmonopolets butikker.»
Blant de som foreslår et konkret alternativ til dagens regulering, tas det til orde for at begrensningene bør følge Postens åpningstider eller at de bør følge maksimaltidene eller de lokale salgstidene for øl mv. fra dagligvarebutikkene.
Helsedirektoratet problematiserer saken på følgende måte:
«Etter Helsedirektoratets syn vil en åpning for utlevering av bestilte varer utenfor ordinære salgstider kunne innbære en uthuling av regelverket.
Det vises for det første til at det ikke kun er forbrukere som er bosatt i lang avstand fra et Vinmonopol som har anledning til å bestille varer via internett. Noen Vinmonopol har også tilbud om hjemkjøring. Med dagens teknologi er det ingen hindring for at varene kan utleveres samme dag. Dersom reglene om utleveringstider oppheves, vil det derfor kunne innebære at en del forbrukere, i stedet for å handle i butikk innenfor åpningstiden, velger å bestille varene for hjemlevering etter stengetid.»
Helsedirektoratet peker også på at høringsnotatet ikke berører hvilken betydning oppheving av utleveringsbegrensningene vil ha for utlevering av forhåndsbestilte varer fra dagligvarehandelens nettbutikker mv.:
«I denne sammenheng vil direktoratet påpeke at enkelte aktører i dagligvarebransjen som selger øl over internett, opererer med såkalte utleveringspunkter, der forbrukeren kan avhente varer som er bestilt over nett. Det er lite som i realiteten skiller slike utleveringspunkter fra en ordinær butikk i denne sammenheng. Det må videre antas at det også for disse er mulig å utlevere varer samme dag.»
7.2 Departementets vurdering
Spørsmålet er om regelen om at Posten og eventuelle andre utleverere AS Vinmonopolet måtte inngå avtale med og utleverere av privatimportert vare, må holde seg til Vinmonopolets åpningstider ved utlevering av alkoholholdig drikk, bør endres eller ikke. Dette gjelder både der varene hentes på postkontor/post i butikk og der varene leveres ut av Posten.
Bakgrunnen for dagens ordning tilsvarer begrunnelsen for bestemmelsen om åpningstidene til Vinmonopolet: Begrensede åpningstider begrenser tilgjengeligheten, noe som påvirker konsum og skadeomfang i positiv retning.
Ved utlevering etter bestilling til Vinmonopolet per telefon eller Internett og ved privatimport, går det imidlertid noe tid mellom bestilling og utlevering. Dette innebærer at vi ikke i samme grad som ved kjøp i fysiske butikker vil snakke om impulskjøp. Slik sett slår begrunnelsen bak tidsbegrensningen ikke til i like stor grad som for fysiske utsalg. Dette taler for å endre ordningen slik at utlevering ikke begrenses av Vinmonopolets åpningstider. På den annen side skal det påpekes at utviklingen går i retning av stadig kortere utleveringstid for varer bestilt på nett, noe som svekker argumentasjonen over.
Flertallet av høringsinstansene er for å gjøre endringer. Av de som presenterer sitt syn på hvordan utlevering bør være regulert, er det et mindretall som ønsker å ta helt bort tidsbegrensninger for utlevering. Flertallet ønsker at utlevering skal følge utleveringsstedets eller Postens åpningstider, eventuelt at utlevering skal følge salgstidene for øl. Av de som ønsker sistnevnte skriver noen at de ønsker at de lokale salgstidene skal være avgjørende, og andre at maksimaltidene for salg av øl mv. bør legges til grunn.
Det framstår som om de fleste av de høringsinstansene som ønsker endringer, legger et forenklingsperspektiv til grunn. Posten bør kunne levere vinpakker når de leverer andre pakker og man bør kunne hente en pakke i post i butikk dersom man også kan kjøpe øl på det aktuelle tidspunkt. Dersom man opphevet utleveringsbegresningene fullstendig, ville man oppnå en slik forenkling. Mange høringsinstanser tar imidlertid til orde for å erstatte begrensningene med andre, mer liberale begrensninger, herunder å harmonisere utleveringsbegrensningene med maksimaltidene for øl fra dagligvarebutikk. Imidlertid er det få eller ingen høringsinstanser som problematiserer at dette vil føre til fortsatt ulike tider dersom kommunen har fastsatt strengere salgstider lokalt. Noen tar til orde for at de lokale salgstidene for øl skal legges til grunn. Departementet kan imidlertid ikke se at det vil være praktisk, hvis det først skal gjøres en endring i dagens regelverk av forenklingsgrunner, at Posten og andre utleverere skal måtte forholde seg til ulike og skiftende utleveringstider i landets kommuner. Det faktum at post i butikk i en del tilfeller har andre åpningstider enn vertsbutikken, problematiseres heller ikke. Ulike åpningstider for ulike serviceoppgaver under samme tak kan derfor ikke løses alene ved omregulering av utleveringstidene for alkoholholdig drikk.
De fleste av de høringsinstansene som har vurdert spørsmålet, synes å ha utlevering av varer bestilt fra Vinmonopolet i tankene. En del kommenterer også utlevering av privatimporterte varer, og som det går fram ovenfor er det enkelte høringsinstanser som mener at utleveringsbegrensningene bør endres for varer bestilt fra Vinmonopolet, men ikke for privatimporterte varer.
Departementet mener at det ikke er framført gode nok grunner for å gjøre en sondring mellom utlevering av varer bestilt per telefon eller Internett fra Vinmonopolet og privatimporterte varer. Bakgrunnen for ønsket om å endre utleveringsbegrensningene, er hensynet til forenkling der salgstransaksjonen finner sted på et tidspunkt og utlevering senere. Det vil ikke føre til noen forenkling dersom Posten må forholde seg til ulike utleveringstider for varer levert fra henholdsvis Vinmonopolet og utenlandske aktører, noe som også påpekes i høringsuttalelsen fra Virke. Et slikt krav ville ev. også måtte vurderes nærmere EØS-rettslig.
Helsedirektoratet er den eneste høringsinstansen som tar opp forholdet til utlevering av forhåndsbestilte varer fra dagligvarebutikker. Departementet ser at det her oppstår problemstillinger som må vurderes nærmere.
Departementet skal bemerke at bakgrunnen for å løfte spørsmålet om utleveringsbegrensningene i høringsnotatet var å vurdere forenkling ved fjernhandel. Departementet ser at det i tillegg til fjernhandel fra Vinmonopolet og privatimport, i samfunnet blir mer og mer aktuelt med fjernhandel fra dagligvarebutikker, noe som reiser nye problemstillinger når spørsmål om forenkling ved utlevering skal vurderes.
Departementet mener at høringsinnspillene har reist en rekke spørsmål som ikke er vurdert grundig i høringsnotatet, og vil derfor ikke fremme noe endringsforslag knyttet til utleveringsbegrensningene. Departementet viser til at Virke, som har en rekke medlemmer med post i butikk, framholder at det må antas at det ikke er beheftet med særlige problemer å holde seg til gjeldende tidsbegrensninger. Departementet vil imidlertid vurdere saken nærmere, og komme tilbake til spørsmålet om tidsbegrensninger for utlevering på Posten mv.