2 Nærmere om forordningen og Det europeiske arbeidsmiljøkontoret
Det europeiske arbeidsmiljøkontoret i Bilbao ble formelt vedtatt i EU 18. juli 1994 ved rådsforordning nr. 2062/94 om opprettelse av et europeisk kontor for sikkerhet og helse på arbeidsplassen. Kontoret skal innhente, analysere og formidle informasjon knyttet til arbeidsrelatert sikkerhet og helse på europeiske arbeidsplasser. Forordningen etablerer det europeiske kontoret for sikkerhet og helse på arbeidsplassen. Den opprinnelige forordningen er endret gjennom rådsforordning (EF) nr. 1643/95, nr. 1654/2003 og 1112/2005.
Formålet med opprettelsen av kontoret er å bistå EUs medlemsstater, Kommisjonen og andre beslutningstakere på europeisk plan med faglig, vitenskapelig og økonomisk informasjon som grunnlag for å regulere helse og sikkerhet på arbeidsplassene og sørge for samarbeid mellom medlemsstatene knyttet til informasjonsinnhenting og forskning. Kontoret skal videre bidra til å øke bevisstheten rundt sikkerhet og helse på arbeidsplassen, blant annet gjennom ulike aktiviteter som opplæringsprogrammer, felles tilsynsprosjekter, forskning osv.
Bilbao-kontoret har et trepartssammensatt styre med representanter fra medlemsstatenes myndigheter, arbeidsgiverorganisasjoner, arbeidstakerorganisasjoner og EU-kommisjonen.
Kontoret spiller en viktig rolle i oppfølgingen av EUs Lisboa-strategi på arbeidslivsområdet. Flere initiativer fra EU er av ikke legislativ art og fordrer opplæringsprogrammer, informasjonsvirksomhet og ulike rapporteringsrutiner. Kommisjonen har, med hensyn til dette, uttalt at Bilbao-kontoret ikke bare skal fremskaffe bakgrunnsmaterialet for beslutningene, men også være den institusjonen som skal operasjonalisere ulike målsettinger på arbeidslivsområdet.
EØS/EFTA-statene har siden 1999 deltatt på uformell basis i det samarbeidet som skjer rundt Bilbao-kontoret. Denne deltakelsen har skjedd utenfor rammen av EØS-avtalen og har ikke medført kostnader for EØS/EFTA-statene, utover å dekke reise og opphold samt at de respektive statene har dekket kostnadene til deltakelse i de enkelte prosjektene de har deltatt i.
Det har lenge vært arbeidet for at EØS-/EFTA-statenes skal kunne delta i kontoret på linje med EUs medlemsstater, og dette er det nå formelt åpnet for gjennom at EU har invitert EØS/EFTA-statene til å delta i Bilbao-kontoret. Det er enighet mellom regjeringene i Island, Liechtenstein og Norge om at de tre statene bør delta.
Alle EØS/EFTA-statene sitter i styret, men uten stemmerett. Dette er i tråd med norsk deltakelse i andre EU-byråer.