6 Konklusjon og tilråding
Fordi deltakelse i Bilbao-samarbeidet så langt ikke har vært forankret i EØS-avtalen, har tilknytningen basert seg på et uformelt bilateralt samarbeid. Dette taler for en mer formalisert ordning.
EØS/EFTA-statene har ikke hatt tilgang til styret, men vil nå få delta på lik linje med EUs medlemsstater når det gjelder ulike prosjekter og i det såkalte kontaktpunktsamarbeidet (Focal Point).
Deltakelse i de styrende organer som observatører vil kunne gi større tilgang til informasjon og prosjekter, og kan således være med på å påvirke utformingen av de ulike initiativene på arbeidslivsområdet i Europa. EØS/EFTA-statene vil for øvrig også bli invitert til å delta i alle Bilbao-kontorets aktiviteter. Fordi regjeringen ønsker at Norge skal være en bidragsyter i arbeidet med å skape et solidarisk, inkluderende og trygt Europa, er det i norsk interesse å delta aktivt i det europeiske samarbeidet om tiltak knyttet til det arbeidslivspolitiske området.
Samlet sett gir deltakelse i Bilbao-kontoret muligheter til å være med å fremme norske interesser i den europeiske prosessen på dette området, blant annet gjennom å medvirke i de faglige drøftelsene som ligger forut for utarbeidelse av eventuelt EØS-relevant regelverk. Deltakelse vil også kunne innebære et vesentlig læringsutbytte av nærmere samhandling med EU-statene på disse områdene.
Arbeidsdepartementet tilrår godkjennelse av EØS-komiteens beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen av rådsforordning nr. 2062/94 om opprettelse av et europeisk kontor for sikkerhet og helse på arbeidsplassen med senere endringer. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.