3 Nærmere om innholdet i CEF-forordningen
I fortalen til CEF, punkt 71, legges det opp til at hver sektor skal anses som separate programmer med tanke på EØS-avtalen og deltakelse fra EØS/EFTA-statene. Under samme punkt gis EØS/EFTA-statene mulighet til deltakelse innen de enkelte sektorer, samtidig som deltakelse innen telekommunikasjonssektoren anbefales.
CEF-forordningens artikkel 1 oppretter ordningen for et sammenkoblet Europa. Denne ordningen skal fastsette betingelser, metoder og prosedyrer for EUs økonomiske støtte til transeuropeiske nett, for å kunne støtte prosjekter av felles interesser innen sektoren transport, telekommunikasjon og energiinfrastruktur. Forordningen fasesetter også oppdelingen av de ressurser som skal stilles til rådighet under den flerårige finansielle ramme for årene 2014–2020.
Artikkel 2 i forordningen definerer hva som menes med prosjekter av felles interesse, grenseoverskridende strekning, programstøtteaksjoner, støttemottaker, gjennomførende organ m.v.
Artikkel 3 fastsetter forordningen generelle mål som bl.a. er å gjøre det mulig å gjennomføre prosjekter innenfor rammen av politikken for transeuropeiske nett innen områdene energi, transport og telekommunikasjon.
Artikkel 4 redegjør for sektorspesifikke mål i henholdsvis transportsektoren, energisektoren og telekommunikasjonssektoren. Av artikkel 4 nr. 4 fremgår det at de sektorspesifikke mål for telekommunikasjonssektoren vil være de mål som er fastlagt i en forordning om retningslinjer for transeuropeiske nett innenfor telekommunikasjonssektoren. Forordning (EU) nr. 283/2014 om retningslinjer for trans-europeiske telekommunikasjonsnettverk (2014–2020) (CEF Digital) ble vedtatt i EU av Rådet 11. mars 2014. CEF Digital-forordningen etablerer altså retningslinjer for telekommunikasjonsdelen av programmet.
CEF-forordningene artikkel 5 fastsetter finansieringsrammen for gjennomføringen av CEF.
Videre inneholder forordningenes kapittel III regler for finansielle støtte, støtteberettigelse og betingelser for finansiell støtte m.v. Kapittel IV inneholder regler om offentlige innkjøpsavtaler, kapittel V inneholder regler om finansielle instrumenter. Kapittel VI inneholder regler om programmering, gjennomføring og kontroll. Bestemmelsene om aktuelle finansielle instrumenter og tilskuddskrav, regler om programmering, gjennomføring og kontroll samt etterlevelsesregler, retter seg mot Kommisjonen og ikke de enkelte deltakende stater.
Vedleggene til forordningen omhandler prosjekter i transportsektoren mv. og er ikke relevante for Norge.