6 Administrative og økonomiske konsekvenser
CEF-forordningen innebærer finansielle forpliktelser for Norge, og finansieringen skjer gjennom innbetaling av en forhåndsdefinert kontingent. Det totale budsjettet for CEF er på 33,2 mrd. euro (26,3 mrd. euro til transport, 5,9 mrd. euro til energi og 1,1 mrd. euro til telekommunikasjon) over sju års perioden 2014–2020. Norge vil kun delta finansielt på området telekommunikasjon, og det norske bidraget vil gå til programmer og tiltak etablert innen rammene av CEF Digital. Det norske bidraget til telekommunikasjonssektoren estimeres av EFTA til ca. 269 mill. kroner for 2014–2020 (basert på en eurokurs på 8 kroner). Den årlige programkontingenten vil av programtekniske årsaker starte på i underkant av 20 mill. kroner i 2014 og gradvis øke til i underkant av 60 mill. kroner i 2020.
Det norske bidraget vil bli dekke av bevilgninger over budsjettet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, kap. 542, post 70. Bidraget vil bli fulgt opp i den ordinære budsjettbehandlingen, herunder RNB for 2014.
Deltakelse gir mulighet for norske offentlige etater og deres samarbeidspartnere til å søke midler til etablering av den norske delen av de aktuelle digitale infrastrukturer og slik sett både sikre tilgang til denne infrastrukturen, samt sikre at norske myndigheter og næringsliv kan utøve innflytelse på de felles løsningene som etableres. Kostnader forbundet med oppfølging av prosjekter i de ulike sektorene vil dekkes innenfor budsjettet til de berørte departementer. Dette gjelder bl.a. kostnader med implementering av nasjonale tiltak og aktiviteter Norge sektorvis ser seg tjent med for å forsterke/sikre virkningen av tiltak finansiert gjennom CEF, og rapportering om fremskritt innen de enkelte prosjekter det er mottatt støtte til. Deltakelsen i CEF gjør det mulig for EØS/EFTA-statene å plassere nasjonale eksperter knyttet til flere programmer i EU-kommisjonen. Norge har i dag 3 nasjonale eksperter knyttet til CIP ICT programmet, og én knyttet til Sikrere Internett. De nasjonale ekspertene gir Norge god tilgang til tidlig informasjon om arbeid innad i EU, herunder tidlig kunnskap om arbeidsplaner og synspunkter på aktuell politikkutvikling.
Det planlegges at Norge knytter tre nasjonale eksperter til CEF Digital i programperioden. I tillegg vurderes om stillingen som nasjonal ekspert knyttet til programmet Sikrere Internett skal videreføres. Ekspertene finansieres innenfor eksisterende budsjettrammer som del av det administrative bidraget til deltakelse i CEF Digital.