5 Organisering
For å få til 2008 som et kulturmangfoldsår med omfattende aktivitet og faglig substans, er det viktig fra første stund å involvere alle relevante aktører for å utvikle og planlegge mål, strategi og konkrete tiltak. Utfordringene og dilemmaene ligger på flere områder, delvis i grenselandet mellom kultur-, integrerings- og utdanningspolitikk. Det skal etableres en prosjektgruppe som skal samordne planleggingsarbeidet for et kulturmangfoldsår i 2008. I sitt arbeid skal prosjektgruppen involvere relevante institusjoner og organisasjoner som representerer minoritetskulturer og etablerte kulturinstitusjoner og –organisasjoner, samt utdanningsinstitusjoner fra det som kan kalles «majoritets-Norge». Sametinget og regional og lokal forvaltning skal også involveres i forberedelsen av kulturmangfoldsåret.
I utformingen av mangfoldsåret skal det legges vekt på likestillingsdimensjonen og de behov barn og unge har. Det er videre naturlig å se et markeringsår for kulturelt mangfold i sammenheng med Norges utenrikskulturelle aktiviteter, og Kultur- og kirkedepartementet og Utenriksdepartementet vil samarbeide om dette. Markeringsåret skal dessuten koples opp til regjeringens strategi for norsk kultursamarbeid med utviklingsland.
Utgangspunktet for prosjektgruppens arbeid skal være erfaringer som er høstet fra ulike kulturinstitusjoners og organisasjoners engasjement med å fremme kulturelt mangfold. Det omfatter bl.a. Norsk kulturråds utvikling av et flerkulturelt perspektiv innenfor kunstfeltet og Rikskonsertenes mangeårige aktivitet for å formidle et variert tilbud av musikkuttrykk og flerkulturelle festivaler av typen Mela, for å nevne noen få eksempler. Prosjektgruppen skal dessuten ta hensyn til erfaringene fra det pågående «Mångkulturåret 2006» i Sverige.
Det skal utarbeides mål, strategier og konkrete programtiltak for å markere 2008 som et år for kulturelt mangfold. Det skal bl.a. legges vekt på:
å stimulere nye og eksisterende miljøer som arbeider målrettet med å fremme kulturelt mangfold som en realitet i dagens Norge;
å styrke etablerte kulturinstitusjoners kontakt, kommunikasjon og samhandling med utøver- og publikumsgrupper med minoritetsbakgrunn;
å utvikle det flerkulturelle perspektivet innenfor etablerte tiltaks- og tilskottsordninger innenfor kulturfeltet;
å etablere arenaer der de ulike aktørene kan drøfte og utfordre hverandre når det gjelder sentrale begreper i kunst- og kulturlivet som «ytringsfrihet», «kunstnerisk frihet», «forståelse og respekt for det som er annerledes», «kvalitet», «profesjonalitet», m.m.;
å se den nasjonale markeringen av kulturelt mangfold i sammenheng med Norges utenrikskulturelle aktiviteter.
Som ledd i planleggingsarbeidet vil departementet få innhentet erfaringsmateriale om hvordan den flerkulturelle dimensjonen i kulturlivet faktisk fungerer. Som eksempel skal nevnes: hvordan innvandrer- og andre minoritetsgrupper bruker kultur- og medietilbud, hvordan et utvalg kulturinstitusjoner håndterer kulturelt mangfold som del av virksomhetenes faglige profil og hvordan andre land i sin kulturpolitikk integrerer kulturelt mangfold som en dimensjon.
Det legges opp til at arbeidet i prosjektgruppen skal følges av en forsker/forskingslag som også vil få i oppgave å evaluere markeringsåret og effekten av det.
Det tas sikte på å få etablert prosjektgruppen på et tidligst mulig tidspunkt. Ut over mandatet vil gruppen få stor frihet til å legge opp arbeidet sitt. I budsjettproposisjonene for 2007 og 2008 vil departementet rapportere om framdriften i arbeidet.