Utfordringsbilde

Nedenfor gis en kort oversikt over de viktigste utviklingstrekkene som vil påvirke arbeidsgiverpolitikken i de statlige virksomhetene de nærmeste årene. Utfordringsbildet er strukturert etter strategiens tre innsatsområder.

Arbeidsgiverrollen

Arbeidsgiverrollen er tuftet på den norske modellen, der medbestemmelse og involvering er sentralt. Personalforvaltningen i staten er regulert av et eget lov- og avtaleverk. Noen virksomheter har store HR-miljøer som kan bistå i dette arbeidet, men det gjelder ikke alle. Kravene som stilles er imidlertid langt på vei like for små og store virksomheter.

Statlige arbeidsgivere møter ofte godt skolerte representanter for arbeidstakerne i partssamarbeidet. For at partssamarbeidet skal være fruktbart, må også arbeidsgivers representanter ha god kunnskap om lover, regler, avtaler og verdier som berører arbeidsgivers oppgaver i samspillet mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

For å beholde ansatte og videreutvikle virksomheten, trengs et godt og inkluderende arbeidsmiljø. Tillitsbasert ledelse kan bidra til å skape de nødvendige forutsetningene for at medarbeiderne kan og vil ta ut sitt beste, som igjen kan skape psykologisk trygghet. Dette er sentrale forutsetninger for at staten skal lykkes som en attraktiv arbeidsgiver.

Endring/omstilling

Samfunnet er i endring, og den teknologiske utviklingen går stadig raskere. Det økonomiske handlingsrommet vil bli mindre i årene fremover, noe som skaper behov for endring, omstilling og innovasjon.

Digitalisering og kunstig intelligens gir muligheter for å løse oppgaver på nye og mer effektive måter, men krever også at man er oppmerksom på blant annet personvernutfordringer, etikk og eventuelt utilsiktede eller uhensiktsmessige konsekvenser av denne utviklingen.

Desentralisert arbeid, hjemmekontor, økt fleksibilitet og hybride arbeidsformer gir både muligheter og utfordringer. Mer bruk av åpne kontorlandskap og aktivitetsbasert kontorkonsepter er andre utviklingstrekk.

I en situasjon med et økende trusselbilde blir oppmerksomhet på sikkerhet og beredskap stadig viktigere. Tverrgående samfunnsproblemer, samt klima, miljø og en bærekraftig utvikling, må møtes med helhetlige løsninger på tvers av sektorer og nivåer. Virksomhetene må derfor ha en kultur som preges av nysgjerrighet, åpenhet og nytenkning, der ansatte løser oppgaver på nye og innovative måter.

Kompetanse

Kompetansen til de ansatte må utvikles kontinuerlig for å være i takt med de raske endringene i samfunnet. Det krever motivasjon og tilrettelegging for livslang læring gjennom hele karriereløpet. Samtidig blir mellommenneskelige ferdigheter stadig viktigere.

Knapphet på nøkkelkompetanser i samfunnet vil medføre at virksomhetene må tenke nytt for å dekke helt nødvendige kompetansebehov. I tillegg til å legge til rette for at ansatte blir i virksomheten, blant annet ved et aktivt arbeid med kompetanseutvikling og omskolering, må virksomhetene også evne å tiltrekke seg nye medarbeidere. Her vil samfunnsoppdraget, arbeidsoppgaver, utviklingsmuligheter og lønns- og arbeidsvilkår være relevante å trekke frem.

Staten må samtidig – i enda større grad enn i dag – rekruttere medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaringer og perspektiver. I tillegg til å dekke kompetansebehovet, vil en bredere rekrutteringsbase bidra til mer inkludering og økt mangfold.