Aktører i det statlige tariffområdet
Sentrale aktører
REGJERINGEN står for den politiske styringen av arbeidsgiverpolitikken. Regjeringen samarbeider tett med partene i arbeidslivet for å løse en rekke samfunnsutfordringer. De fire største arbeidstakerorganisasjonene og de fire største arbeidsgiverorganisasjonene deltar i det organiserte trepartssamarbeidet med regjeringen. I partssamarbeidet representerer DFD den sektorovergripende arbeidsgiverpolitikken i staten.
DEPARTEMENTENE. I Norge er den enkelte statsråd konstitusjonelt ansvarlig for både eget departement og alle underliggende enheter. I dette ligger også at arbeidsgiveransvaret blir forsvarlig ivaretatt. Arbeidsgiverpolitiske oppdrag og føringer til virksomhetene må derfor primært gis og følges opp i styringsdialogen mellom hvert enkelt departement og underliggende virksomhet.
ARBEIDS- OG INKLUDERINGSDEPARTEMENTET (AID) forvalter lover og avtaler som er viktige for arbeidsgiverpolitikken i staten. Dette omfatter blant annet arbeidsmiljøloven og ferieloven, og avtaler om pensjon og særaldersgrenser for det statlige tariffområdet.
DIGITALISERINGS- OG FORVALTNINGSDEPARTEMENTET (DFD) har det overordnede ansvaret for arbeidsgiverpolitikken i staten og for felles tiltak som gjelder alle statlige virksomheter og ansatte. I det daglige ivaretas dette av Arbeidsgiverpolitisk avdeling, som blant annet:
- forhandler tariffavtaler med hovedsammenslutningene i det statlige tariffområdet,
- forvalter tre lover (statsansatteloven, tjenestetvistloven og karanteneloven) og forskrifter til disse lovene,
- tar initiativet til og følger opp sentrale arbeidsgiverpolitiske satsinger, er pådriver for og støtter statens arbeid med omstilling, kompetanseutvikling, ledelse, samt et inkluderende og mangfoldig arbeidsliv.
STATENS ARBEIDSGIVERRÅD (AGR) består av 16 virksomhetsledere fra ulike deler av det statlige tariffområdet. AGR skal gi DFD råd på arbeidsgiverfeltet og økt kunnskap om virksomhetene i staten. I tillegg skal rådet fremme virksomhetenes interesser i utviklingen og gjennomføringen av den statlige arbeidsgiverpolitikken.
DIREKTORATET FOR FORVALTNING OG ØKONOMISTYRINGS (DFØs) samfunnsoppdrag er å være en pådriver for god styring, ledelse og organisering i staten, og at staten skal oppnå stordriftsfordeler og synergier i egen drift. Direktoratet er underlagt Finansdepartementet, og ivaretar blant annet det sentrale kompetanse- og lederutviklingstilbudet i staten etter oppdrag fra DFD. DFØ skal gi statlige virksomheter råd i arbeidsgiverspørsmål, blant annet gjennom Statens arbeidsgiverportal og Statens arbeidsgiverstøtte. Direktoratet har i tillegg en del utøvende oppgaver på kompetansefeltet, for eksempel Opplæringskontoret for lærlinger i staten, Nordisk utvekslingsordning og traineeprogrammet i staten. DFØ leverer også lønns- og regnskapstjenester til rundt 90 prosent av statsforvaltningen. DFØ har sekretariatsansvaret for Statens arbeidsgiverråd.
HOVEDSAMMENSLUTNINGENE I STATEN består av LO stat, Akademikerne, Unio og YS Stat. Hver hovedsammenslutning består av flere medlemsforbund eller foreninger. De forhandler med staten, representert ved DFD, om hovedtariffavtalen, hovedavtalen og særavtaler.
Aktører i virksomhetene
VIRKSOMHETSLEDER har arbeidsgiveransvaret for alle ansatte i virksomheten. Arbeidsgiverfunksjonen kan i det daglige delegeres til MELLOMLEDER/LINJELEDER. Arbeidsgiveransvaret innebærer blant annet å ivareta både individuelle og kollektive forhold i virksomheten.
HR er viktige støttespillere for virksomhetsleder og alle andre ledere som representerer arbeidsgiver i utøvelsen av arbeidsgiverrollen, for eksempel personalhåndtering og forståelse av regel- og avtaleverk. HR kan også være strategiske partnere for virksomhetsleder, blant annet ved å bistå med å utvikle både medarbeiderne og virksomheten i tråd med mål og samfunnsoppdrag.
TILLITSVALGTE velges av medlemmer i fagforeningene på arbeidsplassen. De tillitsvalgte skal være et bindeledd mellom ledelsen og den enkelte ansatte. De skal bistå medlemmene sine i å ivareta generelle arbeidsvilkår og opptrer som part i lokale lønnsforhandlinger.
VERNEOMBUD er en lovpålagt rolle, og ombudet skal ivareta alle ansattes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet og som er regulert gjennom arbeidsmiljøloven.