0 Sammendrag
0.1 Sammendrag
Banklovkommisjonen fremlegger med dette sin fjerde utredning. Utredningen inneholder forslag til lovgivning om finansforetak med motiver. Det foreslås regler om etablering, konsesjonsbehandling, organisering m.v. av finansforetak og finanskonsern.
I kommisjonens neste utredning vil det bli foreslått regler for finansforetaks virksomhet samt regler om finansmeglerforetak. Kommisjonen legger til grunn at de forslag som fremmes i denne og neste utredning, samt bestemmelsene i lov 6. desember 1996 nr. 75 om sikringsordninger for banker og offentlig administrasjon m.v. av finansinstitusjoner, vil bli slått sammen i en lov i forbindelse med endelig lovbehandling av regelverket for finansforetak.
Gjeldende lovbestemmelser om finansinstitusjoner er nedfelt i fire forskjellige lover, lov 24. mai 1961 nr. 1 om sparebanker, lov 24. mai 1961 nr. 2 om forretningsbanker, lov 10. juni 1988 nr. 39 om forsikringsvirksomhet og lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner. Lovgivningen som kommisjonen foreslår i denne utredningen vil i det vesentlige gjelde for alle typer av finansforetak. Kommisjonens lovforslag innebærer derfor en stor grad av samordning og redaksjonell forenkling av gjeldende regelverk, som hindrer utilsiktede forskjeller og gjør det lettere tilgjengelig og mer brukervennlig.
Kommisjonen foreslår å bruke begrepet finansforetak i stedet for begrepet finansinstitusjon. Den vesentligste forskjellen er at låneformidlingsforetak, som i dag er definert som finansinstitusjon, ikke skal omfattes av finansforetaksbegrepet.
Kommisjonen har forsøkt, så langt det har vært ansett hensiktsmessig, å samordne regelverket for finansforetak med de nylig vedtatte reglene for aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper som trer i kraft om kort tid. I lovutkastet er det lagt til grunn at allmennaksjeloven gjelder for finansforetak organisert som allmennaksjeselskap og aksjeloven gjelder for finansforetak organisert som aksjeselskap, når annet ikke følger av bestemmelser i loven. For finansforetak organisert på annen måte gjelder aksjeloven så langt den passer, når annet ikke følger av bestemmelser gitt i eller i medhold av loven.
Deler av kapittel 5 om foretakets organer, særlig §§ 5-5 til 5-10 om styret og daglig leders oppgaver og plikter, er i stor grad bygd på reglene i den nye aksjelovgivningen.
Kommisjonen har, i samsvar med mandatet, på flere områder innarbeidet i loven sentrale bestemmelser som i dag er gitt ved forskrift. Dette gjelder bl.a. reglene om den adgang kredittinstitusjoner og forsikringsselskaper med hovedsete i andre EØS-land har til å drive virksomhet her i riket ved å etablere filial eller ved grensekryssende virksomhet, og tilsvarende regler for norske kredittinstitusjoner og forsikringsselskaper til å drive virksomhet i andre EØS-land, jf. §§ 3-13 til 3-22. Kommisjonen foreslår også å ta inn i loven flere sentrale bestemmelser om ansvarlig kapital og kapitaldekning som nå er gitt i forskrift, jf. §§ 6-13 til 6-19.
Det fremgår av mandatets punkt 4 at lovgivningen skal vurderes i forhold til de relevante EF-direktivene. Siden mandatet ble gitt har Norge i det alt vesentlige gjennomført EØS-tilpasningen på det finansielle området. I alminnelige motiver kapittel 4 er det redegjort for EØS-reglene på området og Norges EØS-tilpasning. Kommisjonens forslag på dette området er i det vesentlige en samordning av gjeldende bestemmelser i lov og forskrifter, som i stor grad har blitt fastsatt i den perioden kommisjonen har vært i arbeid. For nærmere om de utgangspunkter kommisjonen har lagt til grunn for arbeidet, herunder om forholdet til EØS-regelverket, vises det til alminnelige motiver kapittel 5.
Kommisjonen har, i samsvar med retningslinjer fra Finansdepartementet, vist tilbakeholdenhet med å foreslå vesentlige endringer i lovgivning som nylig har vært realitetsbehandlet av politiske myndigheter. Som følge av en omfattende regelverksproduksjon på finansrettens område de senere år, innebærer dette at det på flere av de problemområder kommisjonen har behandlet, har ligget begrensninger i vurderingsfriheten. Kommisjonen har likevel foreslått endringer i nyere lovgivning der det er kommet til nye sentrale forhold siden reglene ble vedtatt, og der slike endringer er ansett naturlig for å oppnå harmoni og samordning i den lovgivning kommisjonen foreslår.
Kommisjonen legger i hovedsak frem en enstemmig innstilling, men for et begrenset antall enkeltbestemmelser foreligger avvikende forslag fra ulike mindretall. I motivene er det dessuten enkelte særmerknader. Nedenfor omtales også de viktigste dissensene.
I kapittel 1 Virkeområde m.v. foreslås det regler om virkeområde og definisjoner.
Loven skal i utgangspunktet gjelde for finansforetak, som er definert som bank, kredittforetak (dvs. kredittinstitusjon som ikke er bank), finansieringsselskap, forsikringsselskap og pensjonskasse. Holdingselskap som er morselskap i finanskonsern eller delkonsern regnes også som finansforetak når det etter sine vedtekter ikke skal drive annen virksomhet enn å forvalte sine eierinteresser i konsernselskapene. Låneformidlingsforetak (lånemeglerforetak), som i dag er definert som finansinstitusjon, omfattes ikke av finansforetaksbegrepet.
Definisjonen av finanskonsern foreslås bl.a. utvidet til å omfatte konserngruppe som er etablert ved avtale mellom selveiende finansforetak basert på felles vedtektsfestede selskapsorganer eller annen felles ledelse av den samlede virksomhet, og som er godkjent av Kongen. Etter gjeldende regler har det bare vært gjensidige forsikringsselskaper o.l. som gjennom samarbeidsavtaler har dannet en konserngruppe, som er blitt ansett som finanskonsern. Kommisjonensforslag til finanskonserndefinisjon innebærer også at et konsern eller delkonsern der morselskapet f.eks. eier et verdipapirforetak og et eiendomsmeglerforetak, er å anse som et finanskonsern. Dette er en utvidelse av gjeldende finanskonserndefinisjon, og er bl.a. begrunnet i at den samlede virksomhet vil kunne få et omfang som tilsier at det er naturlig at den faller inn under finanskonsernreglene om organisering og konserninterne transaksjoner m.v.
I kapittel 2 Finansierings- og forsikringsvirksomhet m.v. foreslås det regler om hvilken virksomhet de ulike typer av finansforetak kan drive.
Reglene knyttet til finansieringsvirksomhet og forsikringsvirksomhet er i det vesentlige en videreføring av gjeldende regler. Det foreslås en klargjøring av reglene for selgerkreditt. Det foreslås en egen bestemmelse om betalingsoverføring som i utgangspunktet fastslår bankenes enerett på området. Videre foreslås det mer detaljerte regler om den adgang andre institusjoner m.v. enn banker skal ha til å drive særlige typer av innskuddsvirksomhet, jf. §§ 2-10 til 2-14. I dag mottar bl.a. samvirkelag, boligbyggelag og ulike typer av interessekontor innskudd fra sine kunder/medlemmer. Det rettslige grunnlaget for denne virksomheten varierer. Kommisjonen har derfor sett behov for å foreslå nærmere regler om slik innskuddsvirksomhet. Kommisjonen er delt i et flertall og et mindretall når det gjelder hvilke regler som skal gjelde for slik innskuddsvirksomhet, jf. alminnelige motiver kapittel 6.7.
I kapittel 3 Konsesjon og meldeplikt foreslås det regler om konsesjon og meldeplikt for finansforetak.
Kommisjonen foreslår å spesifisere hvilke typer tillatelser som kan gis til de forskjellige typer finansforetak. Ved et slikt delkonsesjonssystem, som bl.a. er gjennomført i den nylig reviderte verdipapirhandelloven, vil det fremgå klarere hva den enkelte konsesjon omfatter. Et slikt system vil også være mer fleksibelt ved at myndighetene, ved alvorlige brudd på virksomhetsreglene m.v., kan trekke tilbake én eller flere delkonsesjoner i stedet for å måtte vurdere å trekke tilbake foretakets konsesjon for den samlede virksomhet. For øvrig vil det bli enklere for myndighetene i det enkelte EØS-land å fastslå hva konsesjonen til et norsk finansforetak, som ønsker å tilby tjenester i landet, omfatter.
Det foreslås for øvrig generelle bestemmelser om konsesjonsbehandling, regler om utenlandske foretaks virksomhet i Norge og norske foretaks virksomhet i utlandet. De mest sentrale bestemmelsene om markedsadgang for kredittinstitusjoner og forsikringsselskap i EØS, som nå er regulert i forskrift, er som tidligere nevnt forsøkt innarbeidet i dette kapitlet.
I kapittel 4 Foretaksform. Stiftelse m.v.foreslås det regler om krav til foretaksform for de ulike typer av finansforetak samt regler om stiftelsesdokument, vedtekter og firma (navn).
Kommisjonen foreslår at adgangen til å etablere nye foreninger utgår, men at eksisterende foreninger kan videreføres. Det legges til grunn at adgangen til å opprette finansforetak som selveiende (gjensidig) institusjon, i det vesentlige ivaretar de behov som foreningsformen har dekket.
I kapittel 5 Foretakets organer foreslås det regler om generalforsamling, styre, daglig leder og foretaksforsamling. Det foreslås også regler om internkontroll m.v. og regler for tillitsvalgte og ledende ansatte.
De viktigste forslagene til endringer er at det ikke lenger skal være et lovpålagt krav å ha representantskap og kontrollkomité. Forslaget om å sløyfe representantskapet som organ må bl.a. ses i sammenheng med at representantskapet er sløyfet som lovbestemt organ i den nye aksjelovgivningen. Daglig leder kan ikke lenger være medlem av styret.
Kommisjonen foreslår ensartete regler om de ansattes representasjon i styret, og regler om at det kan etableres en foretaksforsamling. En slik foretaksforsamling er ment å skulle ha mange av de samme funksjoner som en bedriftsforsamling i aksjeselskaper. I foretak med flere enn 200 ansatte kan det avtales mellom foretaket og et flertall av de ansatte eller fagforeninger som omfatter minst to tredeler av de ansatte, at foretaket skal ha en foretaksforsamling etter nærmere regler fastsatt i vedtektene.
Når det gjelder krav til internkontroll foreslår kommisjonen at det ikke lenger skal være et lovpålagt krav å ha en kontrollkomité, men at generalforsamlingen kan oppnevne et tilsynsutvalg (kontrollkomité) hvis ønskelig. Kommisjonen mener at de oppgaver som kontrollkomitéen har, vil bli ivaretatt gjennom kommisjonens samlede forslag til regelverk om internkontroll. Det foreslås bl.a. en presisering av styrets ansvar for internkontrollen og en ny bestemmelse om at Kredittilsynet kan kreve at finansforetaket engasjerer en annen revisor eller sakkyndig person til å undersøke forholdene dersom det er grunn til å tro at foretaket ikke organiseres og drives på en forsvarlig måte eller har betryggende rutiner for internkontroll.
I kapittel 6 Eier- og kapitalforhold m.v. foreslås det regler om eierbegrensninger, egenkapitalinnskudd, kapitaldekning og foretaksendringer.
Kommisjonenhar lagt til grunn at gjeldende hovedregel om eierbegrensning på 10 prosent eierandel i finansinstitusjoner ligger fast. Kommisjonen har imidlertid forsøkt å klargjøre de reglene som skal gjelde for praktiseringen av eierbegrensningsreglene, og foreslår enkelte modifikasjoner slik at reglene ikke stenger for nødvendige strukturendringer og markedstilpasninger.
Kommisjonen foreslår for det første at kjøpsrett til aksjer og grunnfondsbevis skal likestilles med erverv av de underliggende verdipapirer. Videre er konsolideringsreglene forsøkt presisert. I tillegg foreslås nærmere regler om hvordan eierbegrensningsreglene skal anvendes ved oppkjøpstilbud. Det legges til grunn at bestemmelsen om 10 prosent eierbegrensning og bestemmelsen om at kjøpsrett til aksjer og grunnfondsbevis skal likestilles med erverv av de underliggende verdipapirer, ikke er til hinder for at det i forbindelse med et oppkjøpstilbud kan innhentes forhåndsaksept av tilbudet fra eierne. Det er fastsatt nærmere vilkår for at slik forhåndsaksept kan tillates. Det skal for øvrig fremgå av vilkårene i selve oppkjøpstilbudet at tilbudet og forhåndsaksepten av dette faller bort dersom det ikke er oppnådd forhåndsaksept fra minst to tredeler av eierne av aksjene eller grunnfondsbevisene senest innen 3 måneder fra tilbudet ble satt frem. Kommisjonen åpner for at det kan gis konsesjon for erverv av et finansforetak ved en eierandel (sum eierandel og aksepter) på to tredeler. Om det skal gis konsesjon ved en eierandel på to tredeler må vurderes konkret i det enkelte tilfelle. Etter gjeldende regler kan det som hovedregel bare gis konsesjon ved en eierandel på 90 prosent. Det er vanligvis et konsesjonsvilkår at det gjøres bruk av tvangsinnløsningsretten etter aksjelovgivningen, slik at selskapet som oppkjøpet gjelder, blir heleid. Kommisjonen foreslår at Kongen kan gi tillatelse til at eierandeler svarende til inntil 30 prosent av kapitalen eller stemmene i et finansforetak kan eies av et annet norsk eller utenlandsk finansforetak som ledd i strategisk samarbeidsavtale mellom de to foretakene.
De mest sentrale bestemmelsene om ansvarlig kapital og kapitaldekning, som nå i stor grad er regulert i forskrift, er forsøkt innarbeidet i selve loven.
Kommisjonens flertall foreslår å videreføre de alminnelige minstekrav til kapitaldekning for alle finansforetak og å videreføre gjeldende regler om anvendelse av soliditets- og sikkerhetskrav på konsolidert grunnlag i konsernforhold m.v. Et mindretall foreslår at §§ 6-13 til 6-19 ikke skal gjøres gjeldende for forsikringsselskaper, jf. alminnelige motiver kapittel 5.11.2. Kommisjonen har ikke tatt endelig stilling til om reglene om kapitaldekning for markedsrisiko skal gjelde for finansforetak generelt. I utredning 5 vil det bli vurdert nærmere om reglene om kapitaldekning for markedsrisiko samt reglene om grense for store engasjementer også skal gjelde for forsikringsselskaper, jf. alminnelige motiver kapittel 5.8 og 5.9.
I kapittel 7 Finanskonsern m.v. foreslås det regler om konsesjon og eierforhold, organisering, konserninterne transaksjoner og konsolidering. Kommisjonens forslag bygger i stor grad på gjeldende regler, men det er foreslått mer detaljerte regler på enkelte områder.
Kommisjonen foreslår nærmere bestemmelser om organiseringen av konserngrupper av selveiende finansforetak.
Det foreslås mer detaljerte regler om organisering og godkjenning av finanskonsern. Etter kommisjonens forslag skal virksomhet som i hovedsak tilhører samme virksomhetsområde organiseres i ett og samme konsernforetak. Dette er likevel ikke til hinder for at en særskilt avgrenset del av slik virksomhet kan drives i eget foretak i henhold til særskilt tillatelse. Lovforslaget er f.eks. ikke til hinder for at en bank kan eie en nisjebank.
Kommisjonen foreslår mer konkrete regler for utbytte og konsernbidrag samt om lån og innskudd m.v.
Kommisjonen foreslår at det skal foretas full konsolidering av datterforetak, og ikke en forholdsmessig konsolidering som etter gjeldende regler.
I kapittel 8 Omdannelse foreslås det regler om omdannelse av finansforetak. Den viktigste endringen fra gjeldende regler er at kommisjonens flertall foreslår at sparebanker skal kunne omdannes til aksjeselskaper eller allmennaksjeselskaper. Mens gjensidige forsikringsselskaper og kredittforeninger som omdannes kan velge om aksjene i det nystiftede selskapet skal fordeles på finansinstitusjonens kunder, eller om det skal opprettes en stiftelse som skal være eier av alle aksjene, foreslår kommisjonen at sparebanker bare skal kunne benytte seg av den sistnevnte modell. Et mindretallmener at det ikke bør åpnes for at sparebanker skal kunne omdannes. Et annet mindretall har ikke tatt standpunkt til spørsmålet om sparebanker skal ha adgang til å omdannes.
Kommisjonen foreslår enkelte bestemmelser om omdannelse av institusjoner som er aksjeselskaper eller allmennaksjeselskaper til selveiende institusjon.
I kapittel 9 Oppløsning og avvikling videreføres hovedtrekkene i gjeldende regler.
0.2 Summary in English
The Banking Law Commission hereby presents its fourth report, which contains proposals for legislation relating to financial undertakings, with the General Background (Part I) and Explanatory Notes (Part II). Rules concerning the establishment, licensing, organisation, etc. of financial undertakings and financial groups are proposed.
Rules on the activities of financial undertakings and rules relating to finance broking undertakings will be proposed in the Commission's next report. The Commission assumes that the proposals presented here and in the next report, as well as the provisions in Act no. 75 of 6 December 1996 on guarantee schemes for banks and public administration, etc. of financial institutions, will be combined into one act in connection with the final deliberations concerning rules for financial undertakings.
The current statutory provisions on financial institutions are set out in four different acts: Act no. 1 of 24 May 1961 on savings banks, Act no. 2 of 24 May 1961 on commercial banks, Act no. 39 of 10 June 1988 on insurance activity and Act no. 40 of 10 June 1988 on financing activity and financial institutions. The legislation proposed by the Commission in this report will basically apply to all types of financial undertakings. The Commission's draft act therefore entails a considerable degree of coordination and simplification of existing rules, which will prevent unintended differences and make it more readily accessible and more user friendly.
The Commission proposes that the concept financial undertaking be used instead of the concept financial institution. The most important difference is that loan intermediaries, which today are defined as a financial institution, should not be covered by the concept financial undertaking.
The Commission has attempted, to the extent deemed appropriate, to coordinate the rules for financial undertakings with the recently approved rules for private and public limited companies, which will enter into force in the near future. In the draft act, it is assumed that the Act on public limited companies will apply to financial undertakings organised as public limited companies and the Act on private limited companies will apply to financial undertakings organised as private limited companies, unless otherwise stipulated in the provisions of the act. For financial undertakings organised in a different way, the Act on private limited companies will apply to the extent this is applicable, unless otherwise stipulated by provisions laid down in or pursuant to the act.
Parts of Chapter 5 concerning the governing bodies of the undertaking, particularly §§ 5-5 to 5-10 relating to the duties and obligations of the board and general manager, are largely based on rules in the new legislation on companies.
In accordance with its mandate, the Commission has in a number of areas incorporated into the act key provisions which today are stipulated in regulations. This applies, for example, to rules on the right of credit institutions and insurance companies with a registered office in other EEA States to engage in activities in Norway by establishing branches or through cross-border activities, and similar rules for Norwegian credit institutions and insurance companies to engage in activities in other EEA States, cf. §§ 3-13 to 3-22. The Commission also proposes that several key provisions on capital and capital adequacy, which are now laid down in regulations, be included in the act, cf. §§ 6-13 to 6-19.
Point 4 of the mandate indicates that the legislation shall be evaluated in relation to relevant EU directives. Norway has in all essential respects adapted to EEA requirements in the financial field since the mandate was issued. Chapter 4 of the General Background describes the EEA rules in this area and Norway's EEA adaptation. The Commission's proposals in this area are essentially a coordination of existing provisions in legislation and regulations, which to a large extent have been adopted in the period the Commission has been working. Reference is made to Chapter 5 of the General Background, for a further discussion of the underlying basis of the Commission's work, including the relationship to EEA rules.
In accordance with the guidelines from the Ministry of Finance, the Commission has exercised restraint with regard to proposing important changes to legislation that has already been subject to substantive deliberations by the political authorities. As a result of an extensive production of rules in the area of financial law in recent years, the possibilities for evaluation have been limited in several of the problem areas dealt with by the Commission. The Commission has nevertheless proposed changes to more recent legislation when new, important aspects have emerged since the rules were adopted and when such amendments are deemed natural to achieve harmony and coordination in the legislation proposed by the Commission.
On the whole, the Commission is presenting a unanimous recommendation, although different minorities have proposed alternatives for a limited number of individual provisions. Some specific comments have also been included in the Explanatory Notes. The most important points of dissent are also mentioned below.
Chapter 1, Scope, etc., includes the proposed rules relating to scope and definitions.
The act shall basically apply to financial undertakings, which are defined as banks, mortgage companies (i.e. non-bank credit institutions), finance companies, insurance companies and pension funds. A holding company that is a parent company in a financial group or sub-group is also considered a financial undertaking when, in accordance with its articles of association, it shall not engage in activities other than managing its ownership interests in group companies. Loan intermediaries (credit broking undertakings), which today are defined as a financial institution, are not covered by the concept financial undertaking.
It is proposed, among other things, that the definition of a financial group be expanded to include a group that has been established by an agreement between non-stock financial undertakings based on joint governing bodies or other joint management of overall activities, as set out in the articles of association, and which has been approved by the King. According to existing rules, only mutual insurance companies, etc., which through cooperation agreements have formed a group, have been considered a financial group. The Commission's proposed definition of a financial group also means that a group or part of a group, the parent company of which owns, for example, a securities firm and an estate agency, is to be regarded as a financial group. This is an expansion of the current definition of a financial group, in as much as the overall activity may assume dimensions that make it natural for the rules on the organisation, intra-group transactions etc. of financial groups to become applicable.
Chapter 2, Financing and insurance activities, etc. includes proposals on rules concerning the type of activity in which various types of financial undertakings can engage.
The rules relating to financing activity and insurance activity are essentially a continuation of existing rules. It is proposed that the rules for seller's credit be clarified. A separate provision has also been proposed for payment transfers, which initially establishes banks' sole rights in this area. Moreover, more detailed rules on the right of non-bank institutions to engage in deposit-taking activities have been proposed, cf. §§ 2-10 to 2-14. Today, cooperative societies, housing cooperatives and various types of organised interest groups receive deposits from their customers/members. The legal basis for this activity varies. The Commission has therefore seen a need to propose more detailed rules concerning such deposit-taking activities. The Commission is split into a majority and a minority with regard to the rules that should apply to this deposit-taking activity, cf. Chapter 6.7 of the General Background.
Chapter 3, Licence and notification requirements, contains proposals on licences and notification requirements for financial undertakings.
The Commission proposes to specify the types of authorisation that may be granted to the various types of financial undertakings. This licensing system, which has been implemented in the recently revised Securities Trading Act, will show more clearly the scope of the authorisation granted. This system will also be more flexible inasmuch as the authorities, in the event of serious breaches of the rules on activity, etc. can revoke one or more of the authorisations granted instead of having to evaluate whether the undertaking's licence for combined activities should be withdrawn. Furthermore, it will be simpler for the authorities in any EEA State to determine what is covered by the licence of a Norwegian financial undertaking, which wishes to offer services in that country.
General provisions are also being proposed for the processing of licence applications, rules on foreign undertakings' activities in Norway and Norwegian undertakings' activities abroad. As noted earlier, an attempt has been made to incorporate the most important provisions on market access for credit institutions and insurance companies in the EEA, which are now regulated on the basis of regulations, in this chapter.
Chapter 4, Structure of undertakings. Foundations, etc. contains proposals for rules on requirements concerning the structure of undertakings for the various types of financial undertakings as well as rules on the memorandum of association, articles of association and name.
The Commission proposes that the right to establish new associations should no longer be permitted, but that existing associations may be continued. It is assumed that the right to establish financial undertakings as non-stock (mutual) institutions essentially satisfies the needs that the association as a structure has met.
Chapter 5, Undertakings' governing bodies, contains proposals for rules on the general meeting, board, general manager and the enterprise assembly. Rules on internal control, etc. and rules concerning officers and senior employees have also been proposed.
The most important proposals for changes are that it shall no longer be a statutory requirement to have a committee of representatives and control committee. The proposal to exclude the committee of representatives as a body must partly be viewed in connection with the new legislation on companies, which has not included the committee of representatives as a statutory body. The general manager may no longer be a member of the board.
The Commission proposes uniform rules concerning employee representation on the board and rules to the effect that an enterprise assembly may be established. It is the intention that this enterprise assembly should have many of the same functions as a corporate assembly in limited companies. In undertakings with more than 200 employees it may be agreed between the undertaking and a majority of employees or trade unions which comprise at least two thirds of the employees that the undertaking shall have an enterprise assembly in accordance with more detailed rules set out in the articles of association.
With regard to internal control requirements, the Commission proposes that it will no longer be a statutory requirement to have a control committee, but that the general meeting may appoint a supervisory committee (control committee) if desired. The Commission is of the view that the functions of the control committee will be safeguarded through the Commission's combined proposals for rules on internal control. For example, a more precise formulation of the board's responsibility for internal control has been proposed along with a new provision that the Banking, Insurance and Securities Commission may stipulate that another auditor or specialist shall be appointed by the financial undertaking to investigate the situation if there is reason to believe that the undertaking is not organised and operated in a sound manner or does not have adequate routines for internal control.
Chapter 6, Ownership and capital, etc., contains proposals for rules concerning ownership restrictions, equity contributions, capital adequacy and changes in the activities of the undertaking.
The Commission has assumed that the current rule which limits ownership interests to 10 per cent in financial institutions shall continue to apply. The Commission has, however, attempted to clarify how the rules on ownership restrictions shall be applied, and proposes certain modifications to prevent the rules from precluding necessary structural changes and market adaptation.
The Commission proposes, first, that the right to purchase shares and primary capital certificates shall be placed on an equal footing with acquisitions of underlying securities. Moreover, attempts have been made to specify more clearly the rules on consolidation. In addition, more detailed rules on how the rules on ownership restrictions shall be applied in connection with take-over bids have been proposed. It is assumed that the provision limiting ownership interests to 10 per cent and the provision that the right to purchase shares and primary capital certificates shall be placed on an equal footing with acquisitions of underlying securities shall not prevent the bidder, in connection with a take-over bid, from obtaining advance acceptance of the offer from the owners. Further terms have been stipulated to permit this advance acceptance. It shall also emerge from the terms in the actual take-over bid that the offer and the advance acceptance of this shall no longer apply if advance acceptance has not been received from at least two thirds of the owners of shares or primary capital certificates, at the latest three months after the offer was made. The Commission proposes authorising the acquisition of a financial undertaking with an ownership interest (total of ownership interest and acceptances) of two thirds. The question of whether the holding of a two thirds ownership interest should be authorised must be decided on a case-by-case basis. According to current rules, authorisation can normally only be granted for an ownership interest of 90 per cent. It is usually a condition of the authorisation that use be made of the right of forced sale, pursuant to legislation on companies, so that the company in question becomes wholly owned.
The Commission proposes that the King may grant authorisation which would permit ownership interests corresponding to 30 per cent of the capital or votes in a financial undertaking to be held by another Norwegian or a foreign financial undertaking as part of a strategic cooperation agreement between the two undertakings.
Attempts have been made to incorporate the most important provisions concerning capital and capital adequacy, which are now largely regulated through regulations, into the act itself.
The Commission'smajority proposes retaining the general minimum capital adequacy requirements for all financial undertakings, and the current rules on the application of requirements regarding financial strength and guarantees on a consolidated basis in groups etc. A minority proposes that §§ 6-13 to 6-19 should not apply to insurance companies, cf. Chapter 5.11.2 of the General Background. The Commissionhas not made a final decision on whether the rules concerning capital adequacy to cover market risk should apply to financial undertakings generally. The fifth report will contain a detailed examination of whether the rules concerning capital adequacy to cover market risk, and the rules for limits on large exposures should also apply to insurance companies, cf. Chapter 5.8 and 5.9 of the General Background.
Chapter 7, Financial groups, etc., contains proposals for rules on licences and ownership, organisation, intercompany transactions and consolidation. The Commission's proposals are largely based on existing rules, but more detailed rules in certain areas have been proposed.
The Commission proposes more detailed provisions concerning the organisation of groups of non-stock financial undertakings.
More detailed rules have been proposed on the organisation and approval of financial groups. According to the Commission's proposal, undertakings which on the whole are engaged in activities of the same type shall be organised in one and the same group undertaking. This does not prevent, however, a separate delimited part of this activity from being operated as a separate undertaking based on special authorisation. The draft act does not prevent, for example, a bank from owning a niche bank.
The Commission proposes more concrete rules on dividends and group contributions as well as on loans and deposits, etc.
The Commission proposes that there shall be full consolidation of subsidiary undertakings and not proportional consolidation as under the existing rules.
Chapter 8, Conversion, contains proposals concerning the conversion of financial undertakings. The most important change compared with existing rules is that the Commission's majority proposes that savings banks may be converted into private or public limited companies. Whereas mutual insurance companies and credit associations that are converted may choose whether all the shares in the newly founded company shall be distributed to the financial institution's customers or that a foundation shall be established which shall be owner of all the shares, the Commission proposes that savings banks shall only be able to make use of the latter model. A minorityis of the view that the conversion of savings banks should not be permitted. Another minority has not adopted a position on the question of whether savings banks should have the right to undergo conversion.
The Commission proposes various provisions concerning the conversion of institutions that are private or public limited companies to non-stock institutions.
In Chapter 9, Dissolution and winding up, the main features of existing rules are continued.